Când ai nevoie de certificatul de urbanism. Situațiile neprevăzute și taxele necesare pentru obținerea documentului

Joi, 16 Septembrie 2021, ora 02:30
437 citiri
Când ai nevoie de certificatul de urbanism. Situațiile neprevăzute și taxele necesare pentru obținerea documentului
Certificatul de urbanism permite construcția sau reabilitarea unei lucrări în condiții legale FOTO Unsplash.com

Ai de făcut neapărat o reabilitare la apartament, de dărâmat un perete exterior, de schimbat niște instalații și, întâmplător, ai aflat că îți trebuie Certificatul de urbanism. Nici nu te-ai fi gândit, în primă fază, dar este un document care nu trebuie să îți lipsească ca să fii în legalitate.

Certificatul de urbanism, alături de autorizația de construcție, permite construcția sau reabilitarea unei construcții în condiții legale. Astfel, acest document este necesar de fiecare dată pentru realizarea construcţiilor civile, industriale, construcțiilor agricole, tehnologice sau construcțiilor și modificărilor de infrastructură.

Prin intermediul acestui act, autoritățile administrative locale sau județene, după caz, impun constructorului detaliile referitoare la regimul juridic, economic și tehnic al terenurilor și construcțiilor existente la data solicitării.

Important de subliniat că în absența certificatului nu poți obține Autorizația de construcție. Potrivit deciziilor din luna aprilie 2019, luate de Înalta Curte de Casație și Justiție, dreptul de proprietate asupra unei construcții nu poate fi dobândit în absența celor două documente.

În ce situații soliciți un Certificat de urbanism

pentru autorizarea realizării unor lucrări de construcții, reabilitare și a instalațiilor aferente;pentru desființarea unor construcții;pentru vânzarea sau cumpărarea unor proprietăți;pentru concesionarea terenurilor, dezmembrarea prin lotizare sau împărțeală, alipirea sau dezlipirea de parcele în scopul realizării unor lucrări de construcţii sau infrastructură și constituirea unei servituţi de trecere cu privire la un imobil;pentru adjudecarea prin licitație a proiectării unor lucrări publice în faza de „studiu de fezabilitate” sau pentru cereri în justiție și operațiuni notariale.pentru intervenții asupra unor imobile existente care presupun: extinderi, mansardări, consolidare, desființări, schimbarea destinației, dezvoltarea sau închiderea balcoanelor, amplasarea de reclame etc;pentru intervențiile asupra căilor de comunicație de orice fel, a drumurilor forestiere, lucrărilor de artă, reţelelor şi dotărilor tehnico-edilitare, lucrărilor hidrotehnice, amenajărilor de albii, lucrărilor de îmbunătăţiri funciare, lucrărilor de instalaţii de infrastructură, lucrărilor pentru noi capacităţi de producere, transport, distribuţie a energiei el ...citeste mai departe despre "Când ai nevoie de certificatul de urbanism. Situațiile neprevăzute și taxele necesare pentru obținerea documentului" pe Ziare.com

#certificat urbanism, #primarie, #autoritati, #constructie, #infrastructura , #Stiri Casa