Ce avans trebuie să ai pentru un imobil de 40.000 de euro. Factorii de care să ţii cont în cazul unui credit ipotecar

Duminica, 12 Martie 2023, ora 22:19
128 citiri
Ce avans trebuie să ai pentru un imobil de 40.000 de euro. Factorii de care să ţii cont în cazul unui credit ipotecar
"Cu cât "scoringul" are o valoare mai mică, cu atât îți scad șansele de aprobare a creditului" FOTO Pixabay.com

În România, cea mai mare parte a locuitorilor îşi achiziţionează o locuinţă prin intermediul unei soluții de finanțare bancară, cum ar fi creditele ipotecare.

Astfel, în funcție de disponibilitatea financiară, poți realiza creditul pe o durată de până la 30 de ani, dar poți opta și pentru perioade mai lungi de timp sau mai scurte.

Ce este un credit ipotecar

Garanția unui astfel de tip de credit este dată de proprietate în sine. "Astfel, dacă ești în situația de neplată a ratelor, creditorul poate lua și vinde proprietatea ta pentru a-și recupera banii. Din perspectiva avansului, pentru un astfel de credit poți plăti între 15 și 35% din prețul de achiziție", au explicat într-o analiză experţii de la imobiliare.ro.

Avansul de care dispui și cât îți permiți să plătești în fiecare lună

În momentul de față, ofertele standard de creditare din portofoliile băncilor încep de la un avans minim acceptat de 15% (spre deosebire de programul Noua Casă, pentru care cerințele pornesc de la un minimum de 5%).

Cu cât vei dispune de un avans mai mare, cu atât va fi mai bine, întrucât suma respectivă va fi „scutită” de costurile adiționale ale finanțării, ce se scad din randamentul obținut.

"Astfel, dacă vrei să cumperi un imobil cu un preț de 40.000 de euro, ar trebui să dispui de cel puțin 6.000 de euro din fonduri proprii pentru avans. Pe scurt, un avans mai mare, presupune un credit mai mic, drept urmare și o rată mai mică.

Celelalte costuri asociate contractării unui credit se apropie, în cazul unui imobil de 50.000 de euro, de suma de 1.000 de euro. Printre aceste cheltuieli se numără: evaluarea imobilului, polița de asigurare a casei și depozitul colateral constituit de către bancă – echivalentul a trei rate lunare de dobândă.

Cheltuielile notariale vor „mânca”, de asemenea, o parte importantă din bugetul inițial al unui cumpărător prin credit. Astfel, în cazul unui credit standard, aceste costuri se apropie de 1.000 de euro.

Din perspectiva bugetului, ratele lunare nu ar trebui să depășească mai mult de 30% din venitul tău lunar. Respectând acest procent, te vei asigura și împotriva situațiilor neprevăzute, care pot duce la cheltuieli opționale", conform analizei.

Direct de la bancă vs. broker ipotecar

Atunci când vine vorba despre contractarea unui credit ipotecar, ai la dispoziție două variante: fie realizezi procesu ...citeste mai departe despre "Ce avans trebuie să ai pentru un imobil de 40.000 de euro. Factorii de care să ţii cont în cazul unui credit ipotecar" pe Ziare.com

#credit ipotecar, #achizitie, #broker, #Banca, #salariu , #Stiri Casa