Ce trebuie să știi despre senzori sau tot atâtea motive ca să-i folosești în casă

Marti, 23 August 2022, ora 13:22
619 citiri
Ce trebuie să știi despre senzori sau tot atâtea motive ca să-i folosești în casă
FOTO: Shutterstock.com

Se poate afirma, fără teama de a greși, că nu mai există domeniu de activitate care să nu beneficieze de avantajele senzorilor. Implementarea senzorilor și a tehnologiilor conexe are multiple utilități, de la cele legate de întreținerea mai eficientă a aparatelor și mașinilor de orice tip, până la funcțiile de predicție (cum este indicatorul de bord, care te anunță că trebuie să faci revizia la mașină) și prevenție (de exemplu, senzorii care detectează noxele, emanațiile de gaz sau creșterea presiunii în conducte).

Senzorilor cu rol foarte tehnic li se adaugă cei care sporesc siguranța și eficiența caselor noastre. Unii dintre aceștia nu ar trebui să lipsească din nicio casă.

Un plus de siguranță

Fiecare locuință poate beneficia de avantajele oferite de senzori, cu atât mai mult cu cât funcțiile și beneficiile acestora aduc un plus de siguranță. Din categoria acestora fac parte și senzorii de miscare. Rolul lor este unul complex.

Aceștia pot semnala prezența unei persoane străine, pot aprinde și închide luminile sau pur și simplu te pot anunța când animalul de companie a ieșit din casă pe ușa special rezervată lui. Ceea ce este important de remarcat la senzorii de mișcare este că aceștia sunt activați în mod selectiv de oameni și animale și pot fi asociați să comande anumite acțiuni ca efect a ceea ce detectează.

Un senzor de mișcare care este conectat la un sistem de alarmă are componente duale pentru a elimina riscul alarmelor false. Acești senzori de mișcare cu rol de gardian sunt activați numai atunci când ambele sisteme de detecție sesizează mișcare. De exemplu, un senzor dublu cu microunde sau PIR va începe cu setarea senzorului pasiv în infraroșu, deoarece aceasta consumă mai puțină energie.

Când senzorul infraroșu pasiv este declanșat, diviziunea cu microunde se va activa și, dacă senzorul este declanșat, va porni efectiv alarma cu sunet sau cea silențioasă, după caz. Cu o astfel de măsură de „autocontrol” sunt eliminate alarmele false, dar senzorul rămâne vigilent și activ în fața pericolelor reale.

Pasivi sau activi?

Există senzori activi și pasivi. Diferența dintre cele două mari categorii este dată de capacitatea senzorului de a face o măsurătoare cu sau fără consum de energie (mecanică, electromagnetică sau de alt tip).

De exemplu, un senzor de mișcare de proximitate în infraroșu este unul activ, pentru că emite constant unde pentru a măsura distanța, temperatura și altele, în timp ce busola și barometrul din telefonul mobil sunt senzori pasivi, pentru că pot face o măsurătoare fără a interacționa cu mediul. Există și o serie de senzori care combină funcțiile active cu cele pasive (camera cu infraroșu, de exemplu).

Evoluția constantă a tehnologiei a dus la crearea unor senzori inteligenți care, spre deosebire de cei convenționali și pasivi, conțin circuite electrice și microprocesoare încorporate, care le permit să funcționeze în limitele unor parametri prestabiliți și să îndeplinească o serie de funcții inteligente.

Senzorii au capacitatea de autotestare, adaptare și identificare a unor situații specifice în funcție de datele din mediu, de unele constante fizice sau chimice ori de diferite procese elaborate, beneficiul fiind eficiența și siguranța unor activități. Din această categorie fac parte senzorii capabili să detecteze emisiile de gaze în casă și care, pe lângă capacitatea de a opri alimentarea cu gaz și energie electrică, pot alerta automat serviciile de urgență.

Beneficiile senzorilor

Senzorii au ca scop monitorizarea, prevenirea, alertarea și supravegherea. În funcție de scopul lor aceștia contribuie la:

  • realizarea unor acțiuni automate;
  • monitorizarea unor procese;
  • reducerea consumului de resurse (apă, energie electrică, gaz);
  • accelerarea unor procese;
  • oferă precizie și siguranței;
  • colectarea de date în timp real (de exemplu, pornirea camerelor video activate de senzorii de mișcare).

Tehnologia care stă la baza proiectării și producerii senzorilor evoluează cu viteză și face din acest domeniu unul de avangardă, cu un potențial de dezvoltare major. Există o multitudine de senzori disponibili, cu funcții dintre cele mai diverse și cu reale beneficii pentru viața de zi cu zi.

#casa, #protejare casa, #alarma, #senzori de miscare , #Stiri Casa