Cum alegi fierăstrăul circular potrivit în funcție de nevoile tale?

Miercuri, 03 Noiembrie 2021, ora 15:06
380 citiri
Cum alegi fierăstrăul circular potrivit în funcție de nevoile tale?
fierastraul circular FOTO: Shuterstock.com

Fierastraul circular este un echipament excelent pentru majoritatea proiectelor de tamplarie si prelucrare lemn. Chiar daca ai un atelier specializat in fabricarea pieselor de mobilier sau lucrezi pe o anumita nisa din domeniul amenajarilor si constructiilor, este intotdeauna indicat sa ai toate utilajele necesare pentru a putea duce la bun sfarsit sarcinile de lucru.

Daca esti pe cale sa achizitionezi un fierastrau circular nou, vei gasi aici diverse modele potrivite pentru proiectele din atelierul tau, iar in continuare poti consulta caracteristicile, modul de utilizare si masurile de protectie pentru folosirea acestui echipament.

Care sunt tipurile de fierastraie circulare?

Fierastraiele circulare sunt potrivite pentru taierea pieselor din lemn masiv, PAL, MDF, HDF sau placaj in diferite forme si dimensiuni. Acestea se regasesc in atelierele de prelucrare a lemnului si exista 5 tipuri principale ale acestui utilaj.

  • Fierastraul circular cu masa mobila. Acest fierastrau este echipat cu un motor puternic si masa care permite prelucrarea pieselor de dimensiuni diferite si modele variate. Te va ajuta sa faci toate taieturile cu precizie, astfel incat sa ajungi la rezultatul dorit.
  • Fierastraul circular simplu. Aceste utilaje sunt ideale pentru atelierele la inceput de drum sau de dimensiuni mici. Au un pret redus spre deosebire de cele anterioare si sunt potrivite pentru taierile de baza.
  • Fierastraul circular cu masa pentru formatizat. Modelul este intalnit la majoritatea atelierelor, fiind potrivit pentru prelucrarea lemnului, in special pentru un numar mare de comenzi intr-un timp scurt.
  • Fierastraul circular industrial de formatizat in pachet. Echipamentul pentru domeniul industrial este de dimensiuni mai mari, permitand taierea si debitarea foarte precisa a lemnului. Acesta permite formatizarea mai multor coli simultan.
  • Fierastraul portabil. Spre deosebire de modelele anterioare, fierastraul portabil nu foloseste o masa, fiind utilizat in deplasari, precum pe santierele de lucru. Acesta poate fi intalnit in gospodarii, in ateliere hobby si semi-profesionale, dar si in domeniul profesional.

Caracteristicile fierastraului circular

In functie de nisa ta de activitate, de dimensiunea proiectelor, de spatiul pe care-l poti folosi si de cantitatea de munca, este important sa analizezi caracteristicile fierastraului circular si sa alegi specificatiile necesare pentru lucrarile tale inainte sa il achizitionezi.

  • Capacitatea de inclinare si control a panzei pentru diferite adancimi,
  • Culisarea mesei mobile,
  • Frana electrica,
  • Constructia solida,
  • Motorul,
  • Panza fierastraului.

Masuri de protectie

Fiecare echipament are un manual de instructiuni special creat pentru un anumit model. Chiar daca ai folosit alte fierastraie circulare in trecut, asigura-te ca vei consulta acel ghid ori de cate ori folosesti un utilaj nou. Nu in ultimul rand, intotdeauna poarta echipament de protectie: ochelari sau aparatoare, manusi, bocanci, masca pentru praf si rumegus si salopeta.

  • Spatiul de lucru. Pentru ca activitatea sa se desfasoare fara incidente, pastreaza atelierul curat, si sterge utilajul de rumegus, aschii, ulei sau alte reziduuri. Inainte de a incepe taierea, asigura-te ca nu exista corpuri straine pe aparat. Spatiul de lucru trebuie sa fie bine luminat.
  • Folosirea utilajului. Atunci cand vrei sa schimbi anumite lame de taiere sau panzele, este indicat ca aparatul sa fie scos din priza. Daca lasi echipamentul neprotejat in timpul in care schimbi componentele, asigura-te ca si ceilalti vor fi atentionati. Dupa ce finalizezi de taiat scandurile si vrei sa opresti masina, nu parasi incaperea pana cand lama fierastraului nu se mai invarte.
  • Pozitia. Ca sa poti sa tai usor scandurile de lemn, este important sa pastrezi o postura echilibrata. Nu te urca pe masa fierastraului si pastreaza distanta dintre tine, panza sau piesa de prelucrat. Incurajeaza-i si pe ceilalti sa faca la fel.
  • Ramai concentrat pe ceea ce faci. In timpul in care folosesti fierastraul circular, asigura-te ca esti concentrat pe aceasta sarcina. Nu discuta cu colegii si nu te uita in alta parte, altfel poate aparea riscul de accident.
  • Functionalitatea aparatului. Inainte de a folosi un fierastrau circular, fii sigur ca acesta se afla in stare buna, iar uneltele de taiat sa fie drepte si ascutite. Totodata, materialul (in cazul de fata: lemnul) nu trebuie sa prezinte cioturi sau corpuri straine pe suprafata.

Vei gasi numeroase modele de fierastraie circulare cu sau fara masa, gata pentru toate lucrarile pe care ti le-ai propus. Nu uita de echipamentul de protectie pentru a evita eventualele accidente si pregateste-ti atelierul pentru noi proiecte de viitor!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#fierastraul circular, #alegere fierastraul circular , #Constructii