Business24
Economie  Afaceri  Bani  IT  Life 
Casa > Stiri Casa
A   A   A

În ce condiţii dobânda variabilă e opțiunea potrivită pentru tine. Cum beneficiezi de cea mai avantajoasă soluție de finanțare ANALIZĂ

În ce condiţii dobânda variabilă e opțiunea potrivită pentru tine. Cum beneficiezi de cea mai avantajoasă soluție de finanțare ANALIZĂ
"Procentul dobânzii variază în funcție de indicatorii ROBOR, IRCC sau EURIBOR, dar și de marja fixă a băncilor" FOTO Pixabay.com
Frământările oamenilor cu privire la credite sunt din ce în ce mai accentuate, iar decizia de a-şi lua o casă, în acest context economic complet impredictibil, trebuie foarte bine cântărită.
"Atunci când dorești să cumperi o proprietate cu ajutorul unui credit ipotecar, una dintre primele decizii cu care trebuie să te confrunți este dacă vei alege o rată cu dobândă fixă ​​sau una cu dobândă variabilă.

În cazul unui credit ipotecar cu dobândă fixă, rata ipotecii și plata pe care o vei face în fiecare lună vor rămâne aceleași pe durata întregii perioade de creditare. În schimb, cu un credit ipotecar cu dobândă variabilă, rata ipotecară se va modifica odată cu procentul dobânzii, care variază în funcție de indicatorii ROBOR, IRCC sau EURIBOR, dar și de marja fixă a băncilor", potrivit unei analize imobiliare.ro.

Specialiștii în imobiliare recomandă ca indiferent dacă dorești să modifici durata creditului sau să reduci rata dobânzii, poți apela cu încredere la consultanța unui broker de credite.

Când dobânda variabilă este opțiunea potrivită pentru tineÎn momentul de față, calculul dobânzii pentru creditele în lei se face pe baza indicatorului IRCC, acesta reprezentând rezultatul dintre media aritmetică a ratelor dobânzilor zilnice și volumul tranzacțiilor de pe piața monetară interbancară.

Drept referință, în trimestrul patru din 2022 valoarea acestui indicator a ajuns la 4,06%, la care se adaugă o marjă fixă a băncilor (cu valori pornind de la 2,19%), care ține cont și de scorul tău FICO (acest scor este esențial în stabilirea gradului de risc al unei persoane care apelează pentru un credit), se mai arată în analiză.

Această variație înseamnă că atunci când indicatorul scade, dobânzile devin mai mici, iar când indicatorul crește, dobânzile sunt mai mari.

Pe de altă parte, indicele ROBOR este calculat zilnic de către BNR și reprezintă o medie a ratelor dobânzilor oferite de către finanțatori. Acesta poate fi influențat de mai mulți factori, cel mai important fiind inflația.

"Cel mai mare dezavantaj pe care îl poate reprezenta dobânda variabilă este faptul că nu poți previziona evoluția acesteia pe termen mediu și lung.

Drept urmare, această opțiune este ideală pentru persoanele care au surse multiple de venit, previzionează că în viitor se vor bucura de creșteri ale venitului și totodată au un grad de îndatorare sub 30", conform imobiliare.ro.

Când dobânda fixă este indicată pentru tine"Principalul avantaj al acestei opțiuni este faptul că îți oferă o predictibilitate mai mare. Indiferent de ceea ce se întâmplă cu indicatorii menționați mai sus, tu vei plăti de fiecare dată același procent al dobânzii.

În schimb, trebuie să iei în considerare că acest tip de dobândă poate veni la pachet cu o serie de clauze pentru diferite scenarii, ca de exemplu comisionul pentru plăți anticipate.

Prin urmare, această opțiune este potrivită pentru persoanele care se așteaptă ca pe termen lung venitul să rămână constant și care au costuri alternative asociate (precum costurile cu creșterea copiilor, cu obținerea unor calificări profesionale sau cu îngrijirea persoanelor cu dizabilități)".

Cum obţii cea mai avantajoasă soluție de finanțare, potrivit specialiştilorDacă ești decis cu privire la contractarea unui credit ipotecar poţi apela cu încredere la serviciile unui broker de credite. Acesta este un serviciu gratuit, care nu prevede costuri ascunse și prin care poți obține soluția optimă de creditare potrivită nevoilor tale.
Facebook ShareTweet
 Luni, 21 Noiembrie 2022, ora 03:40

 Articol citit de 758 ori

Versiuni: mobil  /  Web
Contact  |  Ajutor
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor