Business24
Economie  Afaceri  Bani  IT  Life 
Casa > Stiri Casa
A   A   A

Mochetă sau covor: cum să le alegi în funcție de rezistența acestora

Mochetă sau covor: cum să le alegi în funcție de rezistența acestora
FOTO: unsplash.com
Atunci când cumpărăm un covor sau o mochetă, este necesar să avem o idee clară despre cât de rezistent și durabil poate fi în comparație cu alte covoare ieftine pe care le luăm în considerare pentru acel loc. Desigur, primul lucru care trebuie făcut este să se stabilească o unitate de măsură, deoarece nu toate lucrurile se măsoară cu același standard.
Regula de bază în cazul unor covoare, chiar și în cazul unor covoare ieftine, este că până și cel mai delicat covor sau cea mai delicată mochetă ar trebui să dureze cât mai mult, dar vă spunem deja că cu greu veți găsi unul care să fie cât mai rezistent.

Durabilitate vs. decorare

Atunci când vine vorba de alegerea unor covoare, fie ele și covoare ieftine, există doi parametri fundamentali care formează o ecuație cu două necunoscute: rezistență versus decorare.
În primul rând, trebuie să decidem dacă vom acorda prioritate gustului nostru deosebit și impactului covorului asupra decorului sau dacă ne dorim ca acesta să fie rezistent și ușor de întreținut înainte de toate și, prin urmare, suntem pregătiți să facem concesii de ordin estetic.
În mod ideal, cele două ar trebui să fie compatibile, iar vestea bună (spoiler) este că sunt. Dar chiar dacă suntem exigenți și trebuie să facem ambii parametri compatibili, nu este necesar să apelăm la departamentul de ecuații integrale al catedrei de matematică aplicată pentru a rezolva problema.

Gândiți-vă înainte de a cumpăra un covor sau o mochetă

  • Este suficient să vă gândiți la asta și să vă puneți câteva întrebări simple:
  • Unde va fi amplasat?
  • Cât de mult va fi folosit și cât de mult va fi frecventat?
  • Va fi la îndemâna copiilor sau a animalelor de companie?
  • Va avea cerințe specifice (scaune cu rotile, frecare, etc.)?

Înainte de a analiza, haideți să stabilim o regulă de bază:

  • Nu există niciun covor sau nicio mochetă atât de delicată încât, așezat la locul potrivit și utilizat corespunzător, să nu reziste mulți ani.
  • Și, pe de altă parte, nu există niciun covor atât de rezistent încât, dacă este supus unei utilizări excesive sau necorespunzătoare, să nu se deterioreze mai devreme sau mai târziu.

Pentru că, dacă ar fi așa, nu ar exista covoare delicate, excelente și foarte scumpe, și nici nu ar fi posibil să le facem să dureze mulți ani. Pur și simplu, orice covor este bun, chiar și niște covoare ieftine, atâta timp cât utilizarea și îngrijirea sunt adaptate la durabilitatea covorului.

Covoare din mătase și cașmir

Cele mai delicate covoare naturale și, prin urmare, mai puțin rezistente sunt cele din mătase naturală, lână de cașmir sau altele similare. Este un tip de covor care ne va oferi multe bucurii atâta timp cât îl vom feri de tratamente dure. Acestea ar trebui să fie limitate la locuri cu trafic pietonal redus, fără animale de companie care să se zbenguie și să se zgârie și fără copii care să murdărească și să se joace.

Covoare din iută și sisal

Iuta, sisal și fibrele similare sunt ideale pentru realizarea unor covoare în stil etnic, cu un aer rustic și informal. Din punct de vedere al texturii și al aspectului, acestea sunt de neegalat în ceea ce privește stilul lor. Dar trebuie să recunoașteți că, din cauza naturii lor și a faptului că fibrele lor nu sunt cele mai rezistente din natură.

Covoare din vâscoză

Vâscoza este cunoscută și sub numele de mătase artificială, datorită senzației de mătase (de dragul redundanței), a strălucirii și a aspectului său confortabil. Este o fibră artificială fabricată din fibre naturale. Deși nu este la fel de delicată ca mătasea naturală, nu sunt covoare care să fie așezate în coridorul care duce la coliba tăietorului de lemne.

Covoare din poliester și alte materiale sintetice

Poliester, acrilice, poliamide, microfibre... acest univers de materiale pentru covoare este prea variat pentru a trage o concluzie scrisă în piatră. Dar dacă vorbim despre rezistența lor, aici găsim punctul de cotitură în care covoarele sintetice încep să se dezvăluie ca fiind clar mai rezistente decât cele naturale.
Facebook ShareTweet
 Joi, 15 Decembrie 2022, ora 12:12
 Autor:  Advertorial

 Articol citit de 559 ori

Versiuni: mobil  /  Web
Contact  |  Ajutor
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor