Cum să negociezi cu proprietarul dacă vrea să crească chiria, indiferent dacă ai sau nu contract la ANAF

Miercuri, 22 Iunie 2022, ora 05:39
721 citiri
Cum să negociezi cu proprietarul dacă vrea să crească chiria, indiferent dacă ai sau nu contract la ANAF
Majorarea chiriilor este comună în orașele mari, unde există cerere FOTO / Pixabay

Este foarte complicat să găsiți o locuință de închiriat care să răspundă tuturor cerințelor: locația favorită, loc de parcare, mobilier și electrocasnice moderne, suficient spațiu, locuri de depozitare, apropierea față de centru sau față de locul de muncă, dar și un preț rezonabil.

După ce găsiți un astfel de loc, ultimul lucru pe care îl doriți este să fiți nevoit să vă mutați. Proprietarul vă poate anunța că are de gând să majoreze chiria din diverse motive, cum ar fi adaptarea la piața imobiliară care suferă fluctuații, sau creșterea taxelor și impozitelor pe proprietate. Fie că motivele sunt reale sau nu, poate fi dificil să scoateți mai mulți bani din buzunar.

Majorarea chiriilor este frecventă mai ales în orașele mari, unde există cerere. În primul rând, trebuie să știți că proprietarul poate crește chiria în anumite condiții.

Dacă aveți un contract pe o perioadă anume, de exemplu pe un an, iar documentul este înregistrat la ANAF, proprietarul nu poate impune o majorare a chiriei decât după termenul stipulat în contract, la o eventuală prelungire.

Dacă ați semnat un contract legal de închiriere, cu o sumă prestabilită ca plată lunară, proprietarul nu are dreptul să impună o majorare. Dacă acesta solicită o mărire a chiriei și sunteți de acord, singura modalitate prin care această modificare intră în vigoare constă în semnarea unui act adițional la contract, care va trebui înregistrat, la rândul său, la Administrația Financiară.

În cazul în care nu aveți un contract și totul este ”la mica înțelegere”, în aceeași manieră va fi tratată și o majorare a chiriei. În cazul în care cele două părți nu ajung la un numitor comun, proprietarul îi poate cere chiriașului să părăsească spațiul, iar dacă acesta refuză, se ajunge în instanță, unde trebuie să fie solicitat dreptul de evacuare. Practic, în lipsa unui contract, fie cele două părți se înțeleg, fie ajung în instanță.

Atunci când proprietarul vrea să mărească chiria, există câteva ponturi pe care le puteți folosi când negociați, indiferent dacă aveți contract sau nu, potrivit moving.com.

1. Documentați-vă

Creșterea pe care o dorește proprietarul, este justificată și corespunde chiriilor din zonă? Nu ar trebui să plătiți mai mult decât impune piața, drept urmare puteți să faceți puțină cercetare. Căutați alte propriet ...citeste mai departe despre "Cum să negociezi cu proprietarul dacă vrea să crească chiria, indiferent dacă ai sau nu contract la ANAF" pe Ziare.com

#chirie, #majorare chirie, #negociere, #proprietar, #chirias , #Stiri Casa