Business24
Economie  Afaceri  Bani  IT  Life 
Casa > Stiri Casa
A   A   A

Previziunile analistilor: Preturile apartamentelor s-ar putea scumpi cu pana la 25% anul acesta

Scumpirea materialelor de constructii va duce inevitabil si la majorarea preturilor apartamentelor puse in vanzare, iar analistii economici prevad cresteri care variaza intre 12 si 25 de procente pentru anul acesta. Cu toate acestea, totul depinde si de puterea noastra de cumparare, pentru ca niste locuinte mai scumpe nu vor putea fi achizitionate la preturi speculative.
"Ponderea valorica a materialelor in lucrarile de constructii este puternic variabila, dar in general, in constructiile civile, vorbim de o cota sensibil mai mica de jumatate din pretul final. Este probabil ca, in actualul context de piata, dezvoltatorii sa absoarba o parte din scumpirea materiilor prime in marjele lor de profit, insa nu este clar in ce masura. O ipoteza de lucru ar putea fi: cel mai probabil, nu mai mult de o treime", arata Claudiu Cazacu, Consulting Strategist.

Pentru sectorul constructiilor, se poate vorbi de o atmosfera generala de scumpire a "intrarilor", materialele utilizate in constructie. Multe dintre acestea sunt tranzactionate direct, pe burse lichide de tip futures (la termen), printre acestea: otel, cupru, aluminiu, cherestea. Altele, precum masele plastice, caramizile, sticla, resimt indirect variatii ale pretului energiei, altor materii prime si al petrolului.

In SUA, raportul "beige book" din 2 iunie al Rezervei Federale mentioneaza direct cresterea rapida a pretului materialelor de constructii. In Marea Britanie, indicele PMI al preturilor in sector a ajuns la 90, fata de un nivel neutru de 50, aici, adaugandu-se si efectul Brexit, cu intarzieri suplimentare ale livrarilor de materiale. Tot in Regatul Unit, comenzile noi in constructii se afla la cel mai inalt nivel din ultimii 24 de ani.

Scumpirile au venit si peste Romania

Scumpirile se resimt si in Romania. Materiale folosite pentru izolare, precum polistirenul sau vata minerala, au cunoscut o dublare anul acesta. Cum multe dintre materiale au preturi legate de cotatiile globale, efectele aprecierilor se resimt, in cele din urma, si pe piata locala.

"Pentru metale industriale precum cuprul sau aluminiul, scumpirile pe pietele internationale sunt de aproximativ 80%, respectiv 56% in ultimul an (pana pe 7 iunie), si e de retinut ca valorile ar fi fost si mai mari, daca preturile nu s-ar fi corectat fata de nivelurile maxime. Otelul a fost in centrul unor cresteri istorice in China, in special pentru bobinele laminate la cald (hot rolled coil, HRC), ale caror preturi sunt mai mult decat d ...citeste mai departe despre "Previziunile analistilor: Preturile apartamentelor s-ar putea scumpi cu pana la 25% anul acesta" pe Ziare.com
Facebook ShareTweet
 Miercuri, 09 Iunie 2021, ora 03:30

 Articol citit de 589 ori

Versiuni: mobil  /  Web
Contact  |  Ajutor
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor