40% din microfirme vor da oameni afara in 2010

Luni, 08 Februarie 2010, ora 09:03
1194 citiri
40% din microfirme vor da oameni afara in 2010

Peste o treime din microintreprinderile care plateau, pana anul trecut, un impozit de 3% pe venit se pregatesc sa faca reduceri de personal, din cauza costurilor mai mari pe care le vor suporta odata cu impozitul de 16% pe profit.

Potrivit unui sondaj realizat de Portalul IMM Romania, la solicitarea celor de la Evenimentul Zilei, aproape 40% din firmele mici vor da oameni afara din cauza renuntarii, de la inceputul acestui an, la sistemul de taxare de 3% pe venitul microintreprinderilor.

56,25% nu iau in calcul sa faca reduceri de personal, iar putin peste 4% dintre respondenti nu au decis pana acum ce vor face.

Dintre patronii care vor da oameni afara, 52,63% spun ca vor concedia una sau doua persoane, aproape 37% - intre trei si patru angajati, iar peste 10% vor da afara un numar cuprins intre cinci si noua salariati.

Specialistii citati de Romania libera sustin ca eliminarea impozitului de 3% pe venit pentru microintreprinderi este o masura normala prin care se face "curatenie" in sistem, desi perioada in care a fost introdusa aceasta masura este nepotrivita.

"Este o masura normala, intrucat foarte multe microintreprinderi erau create ca vehicule pentru a evita plata sumelor restante la fisc. Singura problema care se pune este ca aceasta masura vine intr-o perioada nepotrivita, de criza economica, in care firmele intampina dificultati economice", spune Arin Octav Stanescu, presedintele Uniunii Nationale a Practicienilor in Insolventa din Romania (UNPIR).

Pana anul acesta, microintreprinderile beneficiau de un regim privilegiat de impozitare, care le permitea fie sa achite impozitul pe profit de 16%, fie un impozit de 3% pe venit. Insa, de la inceputul anului 2010 s-a eliminat varianta impozitului pe venit.

O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
Compania multinațională de inginerie Bosch a inaugurat marți, 23 aprilie, cel de-al doilea birou din Cluj-Napoca, în cadrul centrului său de inginerie. La nivel de grup, Bosch a anunțat, la...
Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini, deschizând posibilitatea utilizării sale chiar și pentru telefoanele mai vechi, începând cu cele care rulează Android 10. Aplicația Gemini,...
#imm, #profit, #impozit, #concedieri, #faliment , #Profit