Care sunt principalele modificari aduse Codului muncii, intrate in vigoare sambata

Luni, 05 Octombrie 2020, ora 05:10
834 citiri
Care sunt principalele modificari aduse Codului muncii, intrate in vigoare sambata
FOTO: Pixabay

O serie de modificari aduse Codului muncii au fost oficializate saptamana trecuta si au inceput sa se aplice de sambata, 3 octombrie, conform unei legi noi. Documentul vizeaza, in principal, modificari privind incheierea si modificarea contractelor individuale, cercetarea disciplinara si concilierea conflictelor individuale, dar se face referire si la activitatea de HR a angajatorilor.

Modificarile noi la Codul muncii sunt incluse in Legea 213/2020, act normativ publicat miercuri, 30 octombrie, in Monitorul Oficial. Potrivit Avocat.net aceastea sunt:

1. La negocierea, incheierea sau modificarea contractului individual, salariatii vor putea fi insotiti de un consultant extern specializat in legislatia muncii sau de un membru sindical. Concret, la discutiile dintre angajator si salariat va putea asista un avocat, un expert in legislatia muncii sau un mediator specializat in legislatia muncii ori un membru sindical. Practic, o singura persoana: ori membrul sindical, ori consultantul extern. Pana acum, legea prevedea doar ca salariatii pot fi asistati de terte persoane la negocierea, incheierea sau modificarea contractului individual, insa fara sa se precizeze ce calitate profesionala pot avea acestea.

2. Problemele individuale cu salariatii vor putea fi rezolvate prin conciliere, inainte sa se ajunga in instanta. Mai exact, inainte ca o nemultumire a unui angajat sa fie prezentata unei instante, partile vor incerca sa o rezolve pe cale amiabila, prin conciliere. Conciliator pentru conflictele individuale de munca va putea fi un consultant extern specializat in legislatia muncii (adica un avocat, un expert in legislatia muncii sau un mediator specializat in legislatia muncii). Inclusiv pe durata concilierii va putea interveni un contract de confidentialitate intre parti, nu doar pentru negocierea, incheierea sau modificarea contractului individual de munca.

3. Salariatii o sa fie asistati de un consultant extern specializat in legislatia muncii si la cercetarea disciplinara. In esenta, pe durata cercetarii, salariatii o sa poata fi asistati de un avocat, de un expert in legislatia muncii sau de un mediator specializat in legislatia muncii ori de un membru sindical. Pana acum, angajatii puteau fi asistati numai de un avocat sau de un membru sindical. In acelasi timp, angajatorul va putea apela si el la serviciile unui consultant extern specializat in legislatia muncii pentru efectuarea cercetarii disciplinare.

4. Reguli noi pentru activitatea de ...citeste mai departe despre "Care sunt principalele modificari aduse Codului muncii, intrate in vigoare sambata" pe Ziare.com

Încă o veste proastă pentru economia României: Economia germană va stagna în 2024!
Încă o veste proastă pentru economia României: Economia germană va stagna în 2024!
Economia Germaniei va stagna în 2024, potrivit ultimelor prognoze realizate de cele mai importante institute economice germane. Estimările privind evoluția PIB în Germania au fost revizuite...
Își încalcă Lagarde mandatul? Șefa BCE, val de critici cu privire la declarațiile legate de tranziția verde a economiei
Își încalcă Lagarde mandatul? Șefa BCE, val de critici cu privire la declarațiile legate de tranziția verde a economiei
Ultima postare publică făcută de Christine Lagarde pe rețelele sociale a declanșat un nou val de comentarii critice din partea europenilor. Lagarde este acuzată că face declarații care...
#Codul Muncii, #Modificari, #salariati, #angajatori, #economie, #afaceri, #guvern , #Stiri Companii