Demisia, o misiune dificila si care trebuie pregatita cu tact

Miercuri, 12 Mai 2021, ora 16:22
622 citiri
Demisia, o misiune dificila si care trebuie pregatita cu tact
demisie FOTO: Shutterstock.com

Iti doresti o schimbare in viata ta si vrei sa demisionezi de la locul de munca? Te-ai gandit care sunt pasii si care este cel mai bun mod de a renunta la actualul serviciu? Atunci cand demisionezi este important sa realizezi acest pas cu cat mai mult tact si cat mai profesional posibil. Indiferent care sunt motivele pentru care iei aceasta decizie, nu uita de eleganta, reputatie si de corectitudine, atat fata de colegii tai, cat si fata de tine.

Sa-ti dai demisia nu este intotdeauna usor si acest lucru este valabil chiar si in cazul in care efectiv iti urasti jobul. Indiferent ca nu-ti mai apreciezi managerul sau nu te mai regasesti in politica si strategia companiei si singurul lucru pe care ti-l doresti este sa incepi noul tau proiect, poate fi extrem de dificil sa demisionezi cu tact. Este cu atat mai greu sa realizezi acest pas daca iti iubesti serviciul, dar ai decis ca este timpul pentru o schimbare. Asadar, iata cateva puncte esentiale la care trebuie sa te gandesti inainte de a depune o cerere de demisie, astfel incat sa pleci in conditii bune.

Asigura-te ca vrei cu adevarat sa renunti

Intotdeauna exista cateva semne care ne arata ca este momentul sa plecam dintr-o companie, printre acestea numarandu-se productivitatea redusa, stres sau chiar discutiile din timpul liber care se rezuma de foarte multe ori doar la problemele legate de munca. Chiar daca ai o multime de motive sa demisionezi, s-ar putea sa nu fie cea mai buna decizie, asadar, inainte de a depune cererea, te sfatuim sa-ti iei o saptamana de concediu si sa analizezi cat se poate de obiectiv si corect datele. Ia-ti acest ragaz mai ales daca nu ai gasit o alta varianta si vezi daca situatia financiara iti ofera posibilitatea de a demisiona fara a avea un loc de munca deja asigurat.

Calculeaza bine celelalte optiuni

In majoritatea cazurilor, dorinta puternica de a demisiona apare in momentul in care exista alte optiuni. Pentru a fi sigur ca iei decizia corecta, cantareste bine avantajele si dezavantajele viitoarei pozitii fata de cea pe care o detii in prezent. Ia in calcul flexibilitatea, salariul, beneficiile si incearca sa afli cat mai multe despre mediul de lucru. De asemenea, gandeste-te la viitor si observa daca exista posibilitatea de a avansa. Daca raspunsul este afirmativ la toate punctele enumerate mai sus, atunci inseamna ca ai gasit un nou serviciu potrivit pentru tine si nu ar trebui sa eziti sa faci schimbarea dorita. Pe de alta parte, daca sunt aspecte care te nelinistesc in privinta viitorului job, atunci poate ar trebui sa petreci o zi la posibilul birou pentru a urmari cum decurg lucrurile, desigur daca aceasta varianta este posibila.

Anunta angajatorul din timp

Daca ai un contract de munca ce prevede cu cat timp inainte trebuie sa anunti compania de plecarea ta, respecta-l cu rigurozitate. In caz contrar, urmeaza pasii clasici de depunere a cererii si apoi de indeplinire a perioadei de preaviz. De asemenea, chiar daca ai trimis demisia prin e-mail, vei da dovada de respect daca vei alege sa porti o discutie fata in fata cu angajatorul tau. In plus, nu uita sa le transmiti informatia si colegilor tai, indiferent cat de apropiati ati fost sau nu.

Demisioneaza cu stil

Cererea de demisie va fi inregistrata in Registrul de Evidenta a Salariatilor (REVISAL), asadar scrisoarea trebuie sa fie bine scrisa si sa mentina o nota simpla si pozitiva. Este important sa ramai intr-o relatie buna cu fostul angajator pentru ca niciodata nu stii cand vei mai avea nevoie de el sau de compania pe care o conduce. Chiar daca nu pleci in cele mai bune conditii sau ai acumulat multe frustrari de-a lungul anilor, cererea de demisie nu trebuie sa includa astfel de pasaje.

Cere o scrisoare de recomandare

Inainte de a pleca, discuta cu managerul tau sa-ti ofere o scrisoare de recomandare. O astfel de hartie te poate ajuta in viitor si poate face diferenta intre un serviciu bun si unul foarte bun. De asemenea, poti discuta cu directorul companiei sa-ti acorde o recomandare pe platformele online de recrutare, cum ar fi LinkedIn. Astfel, iti va fi mult mai usor sa distribui informatia catre posibili angajatori.

Finalizeaza termenii demisiei

Intereseaza-te despre beneficiile de care te poti bucura inainte de plecare, cum ar fi un concediu din zilele ramase, si afla salariul pe care ai dreptul sa-l primesti la plecare. De asemenea, returneaza companiei toate bunurile, cum ar fi laptop, telefon, chei, documente si orice alte dispozitive sau elemente care nu iti apartin.

Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
Numărul românilor ce vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Numărul românilor ce vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Un număr tot mai mic de români caută un loc de munca în altă țară și numărul este în scădere de șase ani. Un studiu realizat la nivel global a dezvăluit că românii ar prefera să...
#demisie, #cerere de demisie , #Stiri Companii