Firmele europene din China se plang ca sunt discriminate de chinezi

Miercuri, 08 Martie 2017, ora 10:55
3794 citiri
Firmele europene din China se plang ca sunt discriminate de chinezi
Foto: Annex Asia Business Solutions

Cel mai recent raport al Camerei de Comert UE din China reliefeaza greutatile cu care se confrunta investitorii europeni prezenti pe aceasta piata.

Conform raportului, planul de actiune China Manufacturing 2025, initiat de Beijing in urma cu doar doi ani, nu face decat sa puna oprelisti dezvoltarii firmelor straine din China, interventiile autoritatilor centrale fiind reclamate frecvent de catre antreprenorii europeni.

Strategia CM2025 presupune obtinerea unei cote de piata relevanta, atat pe plan domestic, cat si in plan international, pentru companiile locale din 10 sectoare cheie ale industriei chineze.

Chiar daca intentia Beijingului pare binevenita din punct de vedere al dezvoltarii sustenabile si a aplicarii unei politici de mediu corecte, reprezentantii Camerei de Comert a UE sustin ca oficialitatile chineze actioneaza in mod protectionist, creand tensiuni prin limitarea accesului pe puiata a unor parteneri comerciali internationali si acordand sprijin necondintionat din partea statului in procesul achizitiilor derulate de companiile chineze pe alte piete.

"In loc sa puna in aplicare reformele necesare liberalizarii pietei, anuntate in cadrul Congresului Plenar din 2013, oficialii par sa adopte o abordare invechita de control centralizat al deciziilor", arata raportul.

Jorg Wutte, presedintele Camerei de Comert a UE din China sustine ca acest tip de politica nu face decat sa starneasca frustrari in randul investitorilor europeni si sa limiteze expunerea acestora pe piata chineza.

In 2016, nivelul investitiilor europene in China a scazut cu 8 miliarde euro (23%) fata de anul precedent, in vreme ce prezenta companiilor din China pe piata europeana a inregistrat un salt de 77 procente.

Wuttke aminteste si faptul ca unor companii europene li s-a cerut in mod insistent punerea la dispozitia partenerilor chinezi a unor tehnologii vitale pentru afacerile lor in vederea acordarii accesului pe piata chineza.

"De la liderii politici aud din nou ca firmele straine vor beneficia de tratament egal in China, dar nu mai sunt dispus sa cred asta", a afirmat presedintele Camerei de Comert a UE din China.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

6 gadgeturi care facilitează succesul într-o întâlnire de business
6 gadgeturi care facilitează succesul într-o întâlnire de business
Diversitatea informațiilor și situațiile complexe fac ca unele întâlniri de afaceri să fie solicitante. Lucrurile se pot complica, iar tu ești mai puțin concentrat pe rezultatul final. De...
7 cursuri de formare profesională pentru antreprenori determinați să obțină succes
7 cursuri de formare profesională pentru antreprenori determinați să obțină succes
Un antreprenor de succes este un antreprenor atent la detalii, care prețuiește calitatea mai mult ca orice în businessul său și care învață de fiecare dată ceva nou, indiferent că se...
#investitii china, #politici protectioniste china, #Camera Comert UE, #relatii comerciale China UE , #Investitii