Gabriel Al Baba, Conectx: „ITI Delta Dunării, pornit ca un program strategic la nivel european, a devenit în România un model de bună practică pentru digitalizarea serviciilor publice”

Marti, 17 Octombrie 2023, ora 19:13
0 citiri
Gabriel Al Baba, Conectx: „ITI Delta Dunării, pornit ca un program strategic la nivel european, a devenit în România un model de bună practică pentru digitalizarea serviciilor publice”
FOTO: conectx.net

Crearea ITI Delta Dunării a permis o digitalizare accelerată a serviciilor publice în județ / În acest moment, 28 dintre cele 52 de UAT-uri derulează proiecte de digitalizare / Conectx, un proiect coordonat de Gabriel Al Baba și George Anghel, permite tulcenilor să acceseze 215 de instituții prin intermediul unei singure platforme / Se estimează că proiectele implementate prin această platformă vor duce la economii de peste 90% cu hârtia și consumabilele

Conceptul de Instrument Teritorial Integrat (ITI) a apărut în vocabularul european la momentul lansării fondurilor UE pentru perioada 2013-2020. Acesta definește zone geografice cu un specific deosebit, care pot atrage fonduri europene din diverse surse și programe de finanțare, integrând diversele instrumentele financiare ale UE pentru a îndeplini obiectivele de dezvoltare regională. Rezultatul acestei abordări coordonate intersectoriale îl constituie generarea de sinergii prin care este susținut în mod flexibil planul de acțiuni specifice regiunii.

Digitalizarea, antidot pentru izolare în județul Tulcea

Județul Tulcea face parte dintr-un grup restrâns de regiuni europene selectate în funcție de caracteristicile geografice deosebite. Celelalte ITI selectate în funcție de acest criteriu sunt zona costieră și zona metropolitană port Lisabona și Porto (Portugalia), zona costieră Mar Menor -- Murcia, provincia Cadiz/Andaluzia, regiunea Extremadura și Insulele Canare (Spania).

Astfel, județul Tulcea a putut folosi o abordare trans-sectorială pentru a rezolva problemele identificate în arealul său geografic. Printre problemele identificate s-a numărat și digitalizarea serviciilor publice. Zona este recunoscută ca una greu accesibilă, județul Tulcea suprapunându-se în mare partea cu Delta Dunării.

Localitatea Grindu este un exemplu în care izolarea geografică generează o accesare extrem de dificilă a serviciilor publice, creând un handicap structural locuitorilor din UAT-ul respectiv. Pentru a ajunge în comună, trebuie parcurs un drum pietruit de 10 kilometri pe coama unui dig. „Pentru această localitate, digitalizarea este mâna lui Dumnezeu. Un curier ajunge foarte greu acolo, la un cost pe măsură,” spune George Anghel, co-lider al platformei de digitalizare Conectx.

54% din UAT-uri, digitalizate complet

Județul Tulcea a abordat o procedură liniară, descentralizată, în ceea ce privește digitalizarea. Pe lângă Consiliul Județean, fiecare instituție a organizat propria procedură de achiziție. În final, au fost contractate 28 de proiecte, aflate în implementare, cu dată limită de finalizare 31 decembrie 2023.

„În acest moment, județul Tulcea deține una dintre cele mai performante infrastructuri digitale din România. Am reușit să aducem cea mai funcțională și avansată tehnologie inclusiv pentru primăriile de comună din Tulcea. Ce folosește un ceătețean din Sectorul3 sau Sectorul 6 în București pentru servicii publice, poate folosi și un cetățean din comuna Mihail Kogalniceanu din Tulcea. Toți oamenii își doresc servicii publice de calitate și sigure, indiferent că se află la oraș, comună sau în străinatate. În unele cazuri implementarea a durat doar 4 zile, față de 60 de zile cât era termenul stipulat în documentație. În lipsa acestei abordări, Consiliul Județean Tulcea nu ar fi putut să ajungă la un astfel de nivel de digitalizare,” a arătat Gabriel Al Baba, co-lider Conectx.

„Din 52 de UAT-uri existente la nivelul județului, au fost digitalizate complet 28 (54%), fiind astfel realizat obiectivul de minim 50% de UAT-uri. Asta înseamnă că trendul pozitiv de digitalizare la nivelul județului Tulcea este securizat și va continua în următorii doi ani,” precizează Anghel.

215 instituții accesate simultan prin platforma Conectx

15 din aceste proiecte sunt implementate platforma Conectx. „Ne așteptăm ca în scurt timp să vedem o limitare majoră a consumului de hârtie și consumabile asociate în instituțiile unde implementăm proiectele,” a declarat Gabriel Al Baba. „La nivelul Consiliul Județean Brașov, care folosește infrastructura noastră din 2020, am observat o reducere cu peste 90% a costurilor asociate cu hârtia. Instituțiile publice care au implementat platforma noastră la nivelul Județului Tulcea vor beneficia la rândul lor de economii considerabile la nivelul acestor cheltuieli.”

Pe lângă scăderea costului cu consumabilele, platforma Conectx rezolvă și problema comunicării datelor între instituții. „Transferul de date interinstituțional trebuie realizat nu prin documente, ci prin calupuri de date structurate. ConectX deține la nivel național 9300 de spații virtuale pentru 9300 de instituții, care se activează în timp real. Până la finalul acestui an, vom acoperi 18000 de instituții, inclusiv deconcentratele. Instituțiile active în sistem și cetățenii pompează date în aceste spații virtuale, redefinind și eficientizând fluxurile de informații la nivelul administrației publice,” a arătat George Anghel.

La nivel județului Tulcea ConectX a implementat 215 spații virtuale instituționale interconectate la nivel de județ, adică toate instituțiile din județ. „Dacă ne uităm strict la județul Tulcea, în acest moment cetățenii pot accesa, printr-o singură platformă, 215 de instituții din întregul județ. Acest lucru înseamnă două lucruri: o digitalizare sustenabilă a serviciilor publice și o îmbunătățire imediată a gradului de satisfacție al cetățenilor,” a precizat Gabriel Al Baba.

„Nu există niciun risc pentru numerar.” Cum vede un expert în tranzacții electronice drumul cash-ului în economia țării în 2024 VIDEO
„Nu există niciun risc pentru numerar.” Cum vede un expert în tranzacții electronice drumul cash-ului în economia țării în 2024 VIDEO
Opt din zece români preferă să cumpere online pentru a câștiga timp, peste media din Uniunea Europeană, într-o țară profund divizată între urban și rural, între adopție foarte...
Eveniment exploziv, o monedă a devenit cea mai puternică din lume: A crescut cu 25% față de dolarul american
Eveniment exploziv, o monedă a devenit cea mai puternică din lume: A crescut cu 25% față de dolarul american
Crizele multiple anunțate de către Nouriel Roubini, cunoscutul economist din Statele Unite, au lovit lumea după ce războaiele din Ucraina și Israel, precum și blocarea traficului maritim din...
#companii, #Conectx, #program strategic, #delta dunarii , #Stiri Companii