Ioana Molnar, tanara antreprenoare care face milioane de euro din flori

Joi, 31 Decembrie 2015, ora 00:00
123412 citiri
Ioana Molnar, tanara antreprenoare care face milioane de euro din flori
Foto: Ioana Molnar (Arhiva personala)

Ioana Molnar traieste visul oricarei femei: face milioane de euro din pasiunea sa pentru flori, amenajeaza gradini si chiar le da ocazia romanilor sa trimita buchete indiferent daca cei dragi sunt in Romania sau oriunde altundeva in lume.

Este vorba despre florariile Magnolia care au luat nastere in Cluj in urma unei investitii de 2000 de marci in 2007. Astazi, cifra de afaceri este de aproximativ trei milioane de euro in 2014, iar in 2015 estimeaza 3,5 - 4 milioane de euro cifra de afaceri.

Urmatoarea sa nisa este formata din viitoarele mirese, iar daca sunteti curiosi sa o cunoasteti o gasiti chiar in acest Weelend la Targul de Nunti Ghidul Miresei din Bucuresti.

Aveti o poveste foarte frumoasa de business, care incepe odata cu momentul in care l-ati cunoscut si pe sotul dumneavoastra, Gabriel Molnar. Va mai aduceti amminte primii pasi in aceasta lume? Cum ati decis sa va dedicati in totalitate florilor, chiar daca pregatirea dumneavoastra universitara era intr-un alt domeniu?

Cand am intrat in domeniul florilor aveam 19 ani si eram studenta la Facultatea de Psihologie si Stiintele Educatiei din Cluj-Napoca.Pasiunile mele erau atunci aceleasi ca acum: oamenii si florile.

Ca atare m-am specializat in psihologia muncii si cea organizationala, iar ulterior am urmat un masterat in arta florala, in Olanda.

Impreuna cu sotul meu ne-am aventurat intr-o lume destul de necunoscuta a afacerilor cu flori, deoarece pe plan national nu erau companii consacrate al caror model ar fi putut sa ne inspire. Ne-am dorit sa fim cei care vor face o diferenta in acest domeniu.

Stim ca investitia initiala, in 2007, a fost de 2.000 de marci germane. Ce cifra de afaceri ati inregistrat in 2014 si ce estimari aveti pentru 2015?

Pentru cele doua firme in care am lucrat cifra de afaceri este de aproximativ trei milioane de euro in 2014, iar in 2015 estimam 3,5 - 4 milioane de euro.

Haideti sa vorbim despre frumusetea unei zile intr-o florarie. Cum arata o zi obisnuita pentru dumneavoastra?

Ma consider o persoana privilegiata. Munca mea coincide cu pasiunile mele. Avem o echipa minunata de peste 100 de oameni, de la artisti innascuti la programatori.

In fiecare zi avem intalniri sau cursuri in care ne stabilim obiectivele si planurile de realizare. Este o munca foarte creativa si deloc statica.

Cum se schimba lucrurile de 8 martie sau de marile sarbatori?

Pregatirea pentru aceste zile speciale incepe inainte cu cateva saptamani, iar pentru 8 martie imediat dupa Sarbatorile de Craciun. In acea perioada, numarul de floristi creste la mai mult de 200 pentru toate florariile.

Spuneti-ne mai multe despre livrarile pe care le faceti in afara tarii. Cate buchete trimit romanii in afara tarii intr-un an?

Sloganul nostru este "Livram flori oriunde in lume". Detinem directoratul Interflora pentru Romania. Este o retea internationala de livrare a florilor la domiciliu.

Romanii sunt din ce in ce mai receptivi in a face astfel de surprize si cadouri, iar faptul ca livram flori oriunde in lume in maximum 24 de ore constituie cu siguranta un avantaj. Cresterea cererii de la un an la altul pe acest segment este de aproximativ 60-70%!

Ati mai promovat un concept foarte interesant: amenajarea de gradini. Spuneti-ne mai multe despre acesta.

Echipele noastre sunt conduse de ingineri horticoli cu experienta. Da, ne deplasam personal pentru discutia cu clientul si realizarea proiectului. Parerea noastra este ca valoarea gradinii ar trebui sa fie undeva la 10% din valoarea constructiei, dar ramane la atitudinea clientului care este bugetul pe care il aloca.

Gradina poate sa ia nastere peste noapte daca se foloseste gazon rulou si se pun atunci si plantele.

Pare visul oricarei femei "sa se joace" cu florile si sa faca milioane din asta. Si totusi exista si "reversul medaliei" in aceasta situatie? Ce anume poate fi stresant in aceasta meserie?

Da, este o placere sa lucrezi in acest domeniu, spuneam mai devreme ca ma simt privilegiata.Au fost si momente mai grele, cu decizii dificile. Am muncit mult, dar ne bucuram ca am ajuns sa vedem roadele muncii noastre.

Credeti ca e un domeniu care tine exclusiv de feminitate? Poate si un barbat sa conceapa buchete de vis?

Nu este dedicat doar femeilor. Avem baieti floristi in companie, care au un talent desavarsit. Daca ar fi sa aleg intre talentul fetelor sau al baietilor, chiar nu stiu ce as alege.

Si totusi nu toata lumea are acest bun-gust si nu orice femeie are feminitatea si gingasia necesare pentru a da suflet fiecarui buchet in parte. Care e secretul dumneavoastra?

Cred ca oricine poate sa obtina performanta intr-un domeniu daca este cu adevarat pasionat. Este si cazul meu.

V-ati inchipuit vreodata ca acesta va fi domeniul in care veti avea succes? Daca nu, in ce domeniu visati sa deveniti un nume?

In adolescenta imi doream sa lucrez cu oamenii, ceea ce s-a si intamplat, doar ca au venit la pachet si florile.

Deocamdata nu ma imaginez intr-un alt domeniu. Dar, sigur, daca vreodata va veni ocazia, sunt o fire care se adapteaza usor si pot sa gasesc placere motivatie in ceva nou.

Ati fost si dumneavoastra mireasa. Cat de pretentioasa ati fost in privinta alegerii buchetului si a florilor pentru nunta? Cine s-a ocupat?

Am stiut exact ce vreau. Oricum, tinuta nu permitea multe variante. Am avut un buchet atipic ca forma, un cosulet cu Orhidee Phalaenopsis, realizat de un artist foarte drag mie.

Participati acum la un targ dedicat mireselor. Ce asteptari aveti de la acest targ pentru business-ul dumneavoastra?

Ne dorim sa atingem un numar cat mai mare de clienti pe aceasta nisa, a nuntilor. Credem ca exista potential mare si vom investi mai mult in aceasta directie.

Ce ne puteti spune despre aceasta nisa, a nuntilor, pe piata florilor? Puteti estima o valoare? Ce procent din cifra de afaceri Magnolia este data de buchetele de mireasa?

In ce priveste procentele mi-e greu sa fac acum o estimare raportata la cifra de afaceri.

Ce planuri aveti pentru Magnolia in 2016 si chiar mai departe?

Pentru anul urmator pregatim deschiderea a inca trei florarii offline, in trei orase mari din tara.

Interviu publicat pe 2015-10-03

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Google a concediat 28 dintre angajații care au protestat împotriva contractului cu guvernul israelian
Google a concediat 28 dintre angajații care au protestat împotriva contractului cu guvernul israelian
Protestele angajaților la sediile Google din California și New York au avut consecințe grave. Demersul care avea ca scop anularea unui contract al companiei cu autoritățile din Israel a dus la...
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
AGA companiei de stat Nuclearelectrica (SNN) nu a luat decizia de continuare a proiectului de construire, pe amplasamentul fostei termocentrale pe cărbune de la Doicești, a unei centrale nucleare...
#florarie Magnolia, #piata flori Romania, #Ioana Molnar Magnolia , #Manageri