KPMG: Modificarile Codului Fiscal sunt neclare

Marti, 22 Iunie 2010, ora 14:12
1551 citiri
KPMG: Modificarile Codului Fiscal sunt neclare

Odata cu modificarea Codului Fiscal, noile norme ce vor intra in vigoare la 1 iulie vor obliga atat persoana fizica angajata cu drepturi de autor cat si angajatorul sa plateasca solidar contributiile datorate statului, insa raspunderea fiecaruia este neclara, spune Madalina Racovitan, director KPMG, citat de NewsIn.

"Este greu de spus cum se va aplica in practica raspunderea solidara a angajatului si angajatorului, in cazul recalificarii contractelor de drepturi de autor ca munca dependenta", spune directorul departamentului de Asistenta Fiscala a KMPG.

"Este neclar cine si cat va plati. In plus, este neclar cum vor fi asimilate aceste contracte muncii dependente", a adaugat Racovitan.

"In Marea Britanie, stim un caz in care s-a ajuns in instanta, intr-o speta similara".

In cazul calificarii veniturilor obtinute prin contracte de drepturi de autor ca munca dependenta, noile modificari ale Codului Fiscal nu aduc, practic, modificari legislatiei, intrucat criteriile pentru recalificarea veniturilor se regasesc deja in normele curente, spune Racovitan.

"Nu vad de ce Fiscul nu ar putea sa re-incadreze veniturile ca dependete si azi.

In plus, in noile norme nu se mentioneaza daca noile criterii se aplica toate sau doar unul singur pentru a determina daca munca respectiva este dependenta, e foarte vaga exprimarea", a mai spus Racovitan.

"Eu inca sper sa nu treaca in forma actuala, prevederile sunt foarte neclare", spune Racovitan.

"Sfatul meu este sa analizati contractele pe care le aveti si vedeti care sunt riscurile, si reparati ce se mai poate", a declarat Racovitan in cadrul unei conferinte.

Modificarile Codului Fiscal vor fi adoptate in forma curenta saptamana aceasta, conform unor surse, urmand sa intre in vigoare la 1 iulie.

Una din principalele modificari este reprezentata de asimilarea unor venituri independente, veniturilor salariale, si impozitarea lor in consecinta.

Astfel, firmele ar fi obligate sa plateasca solidar cu angajatii toate contributiile salariale pentru contractele de drepturi de autor, pentru contractele de munca disimulate sub forma microintreprinderilor sau a persoanei fizice autorizate.

Noua Ordonanta de Urgenta, prin intermediul careia vor fi adoptate modificarile, majoreaza si taxa "de solidaritate" pe cladiri, la un nivel dublu fata de propunerile initiale, de 50-200% din impozitul datorat in functie de numarul cladirilor aflate in proprietate si neinchiriate, si introduce impozitul de 16% pe tranzactii cu actiuni, pe toate tipurile de bonuri oferite de firme ca beneficiu supimentar angajatilor (cum ar fi bonurile de masa si cadou), precum si pe castigurile din dobanzi rezultate din conturi curente. 

ChatGPT a fost dat în judecată, de o asociaţie de protecţie a vieţii private:"Nici chiar editorul său, OpenAI, nu îl poate opri"
ChatGPT a fost dat în judecată, de o asociaţie de protecţie a vieţii private:"Nici chiar editorul său, OpenAI, nu îl poate opri"
Asociaţia vieneză de protecţie a vieţii private NOYB a anunţat luni că a intentat un proces în Austria împotriva programului de inteligenţă artificială generativă, deoarece "ChatGPT...
Vizita neașteptată a lui Elon Musk în China. Ce urmărește să obțină miliardarul american din întâlnirile cu oficialii comuniști VIDEO
Vizita neașteptată a lui Elon Musk în China. Ce urmărește să obțină miliardarul american din întâlnirile cu oficialii comuniști VIDEO
Miliardarul american Elon Musk a sosit duminică, 28 aprilie, la Beijing, într-o vizită neanunţată, unde va discuta cu autoritățile chineze unele aspecte legate de domeniul înaltei...
#cod, #fiscal, #kpmg, #plata , #Angajati