Pogea: Impozitul forfetar nu va baga in faliment mii de firme

Marti, 28 Aprilie 2009, ora 12:46
2271 citiri
Pogea: Impozitul forfetar nu va baga in faliment mii de firme

Ministrul de Finante, Gheorghe Pogea, a explicat, marti, in plenul reunit al celor doua Camere, ca impozitul forfetar nu va baga in faliment mii de firme, asa cum se sustine, si ca acesta reprezinta o "atitudine corecta", pe care ar trebui sa o aiba toti contribuabilii din Romania.

"Problema este ca noi (Guvernul - n.r.) dorim sa avem un tratament egal al contribuabililor. Acest impozit minim, care inseamna 500 de euro pe an, nu este in masura ca sa bage in faliment, asa cum se sustine, miile de firme, ba dimpotriva, nu reprezinta decat o atitudine corecta pe care ar trebui sa o aiba toti contribuabilii din Romania fata de adevaratii contribuabili onesti", a explicat Pogea, la dezbaterea OUG privind rectificarea bugetara, noteaza Mediafax.

El a aratat ca si-a petrecut peste 20 de ani in economia reala si in nici un caz, ca ministru al Finantelor, nu poate sa faca un gest care sa bage in faliment firmele, asa cum se sustine.

"Rectificarea bugetara prevede o ajustare a veniturilor in sensul cresterii cu 1,37 miliarde sau 0, 25% din PIB si se refera in principal la mult-dezbatutul impozit forfetar, care este impozit minim. Acest impozit minim nu afecteaza in nici un fel elementele de fiscalitate sau faptul ca un contribuabil doreste sa isi mentina in continuare, daca are microintreprindere, cota de impozitare de 3% pe venitul microintreprinderilor. Totodata, ramane in continuare impozitul de 16% pe profit", a adaugat Pogea.

Guvernul a aprobat recent o ordonanta de urgenta prin care stabileste ca firmele vor plati, de la 1 mai, un impozit minim anual cuprins intre 2.200 lei (aproximativ 500 euro), daca au venituri totale de pana la 52.000 lei, si 43.000 lei (circa 10.000 euro) pentru venituri de peste 129 milioane lei.

Firmele care inregistreaza profit vor plati in continuare un impozit de 16%, dar nu mai putin de limita minima aferenta intervalului de venituri in care se incadreaza.

Astfel, firmele care inregistreaza la data de 31 decembrie venituri cuprinse intre 52.001 si 215.000 lei vor plati un impozit minim anual de 4.300 lei (aproximativ 1.000 euro), iar cele cu venituri de pana la 430.000 lei (circa 100.000 euro) vor achita anual cel putin 6.500 lei.

Un impozit minim anual de 8.600 lei (aproximativ 2.000 de euro) va fi datorat la venituri cuprinse intre 430.001 lei si 4,3 milioane lei (un milion de euro), iar firmele cu venituri peste acest interval, dar sub 21,5 milioane lei ( 5 milioane de euro), urmand sa plateasca cel putin 11.000 lei (2.500 de euro).

Firmele ale caror venituri anuale se incadreaza in intervalul 21,5 milioane lei si 129 milioane de lei ( 30 de milioane de euro), vor achita un impozit pe profit de minim 22.000 lei (5.000 de euro).

Prăbușirea unui titan din cripto. Cum a ajuns o mare companie să fie acuzată de finanțarea terorismului
Prăbușirea unui titan din cripto. Cum a ajuns o mare companie să fie acuzată de finanțarea terorismului
Procurorii americani au cerut marți, 23 aprilie, o sentință de trei ani în închisoare pentru fondatorul Binance, cea mai mare companie de schimb de criptoactive din lume. Recomandarea...
De ce se îngrămădesc românii acum să-și facă credite. „Tendințele s-au schimbat mult în ultimul an”
De ce se îngrămădesc românii acum să-și facă credite. „Tendințele s-au schimbat mult în ultimul an”
Dobânzile au scăzut ușor în ultimele luni, la fel și ratele celor care avea dobânzi variabile. Deși sumele nu sunt considerabile le-au deschis românilor apetitul pentru credite. Una...
#faliment, #firme, #forfetar, #impozit, #pogea , #Faliment