PwC: Infrastructura si politicile publice, printre cele mai mari ingrijorari ale directorilor generali din Romania

Marti, 26 Martie 2019, ora 13:51
2153 citiri
PwC: Infrastructura si politicile publice, printre cele mai mari ingrijorari ale directorilor generali din Romania
Foto: CC0 Creative Commons

Infrastructura inadecvata (62%) si incertitudinea privind politicile publice (62%) sunt printre cele mai semnificative ingrijorari ale directorilor generali din Romania, arata Raportul PwC Global CEO Survey pentru Romania, prezentat marti, in cadrul unei conferinte de presa, de catre Ionut Simion, Country Managing Partner, PwC Romania.

Pe urmatoarele trei locuri se afla disponibilitatea personalului cu abilitati cheie (50%), schimbarea demografiei fortei de munca (47%) si populismul (45%).

Conform raportului PwC Global CEO Survey pentru Romania, 38% dintre liderii de afaceri din Romania considera ca economia globala isi va incetini cresterea.

Procentul este de aproape trei ori mai mare decat cel inregistrat in editia de anul trecut a raportului (13%).

La nivelul Europei Centrale si de Est, liderii de organizatii isi ajusteaza in scadere previziunile pentru 2019 din cauza incertitudinilor politice si economice tot mai crescute din regiune.

31% dintre directorii generali din regiune se asteapta la o diminuare a cresterii economice mondiale. In urma cu un an procentul era de doar 6%.

Potrivit studiului, nelinistea legata de o eventuala diminuare a ritmului de crestere a economiei mondiale se traduce intr-o scadere a increderii directorilor generali in performanta propriilor companii, atat pe termen scurt, cat si pe termen mediu.

Iar aceasta tendinta se manifesta in toate regiunile lumii. La nivelul Romaniei, procentul respondentilor care se declara foarte increzatori in capacitatea de dezvoltare a propriilor companii in urmatoarele 12 luni a scazut la 32%, de la 38% anul trecut si 52% in 2017.

In ceea ce priveste evolutia afacerilor pe urmatorii trei ani, directorii generali sunt mai putin increzatori, fata de anul anterior, in privinta perspectivelor de crestere a propriilor companii.

In Romania, mai putin de un sfert (23%) dintre respondenti sunt foarte increzatori in cresterea veniturilor propriilor organizatii, aproximativ jumatate din nivelul inregistrat in editia precedenta.

Confruntate cu noile realitati (populism, protectionism, bariere comerciale si pe piata muncii), organizatiile isi intorc privirea spre interior si se bazeaza preponderent pe resursele interne pentru a stimula cresterea veniturilor in urmatoarele 12 luni.

Astfel, circa trei sferturi dintre directorii generali se concentreaza pe eficienta operationala si, intr-o proportie apropiata, pe cresterea organica.

De asemenea, circa trei din cinci dintre liderii de organizatii la nivel global si in Europa Centrala si de Est au in vedere lansarea de noi produse si servicii.

Procentul omologilor din Romania care intentioneaza sa demareze o astfel de initiativa pentru a genera venituri in crestere este semnificativ mai mic (43%).

Diminuarea optimismului directorilor generali influenteaza planurile lor de dezvoltare dincolo de granitele tarilor in care isi desfasoara activitatea. Ca urmare a volatilitatii economiei globale, liderii de organizatii par sa fie mai putin siguri cu privire la planurile de expansiune in afara pietelor interne.

Mai mult de o treime (35%) dintre respondentii din Romania considera ca expansiunea devine incerta.

Drept urmare, nu stiu ce teritorii sa nominalizeze atunci cand sunt intrebati care sunt cele mai importante trei tari - altele decat cea in care isi desfasoara activitatea - pentru perspectivele de crestere a propriei organizatii in urmatoarele 12 luni.

Pentru Romania, Germania (30%) ramane cea mai importanta tara pentru perspectivele de crestere si se mentine de ani buni pe aceasta pozitie. Procentul este in scadere de la 43% in anul 2018.

Ea este urmata anul acesta, la mare distanta, de Franta (12%) si Statele Unite ale Americii (10%, fata de 41% in editia precedenta) . Aceasta din urma la egalitate cu Marea Britanie si Bulgaria.

La nivelul Europei Centrale si de Est, SUA resimt o scadere semnificativa a procentajului respondentilor (de la 37% in 2018, la 18%).

Astfel, Germania redevine cea mai buna piata pentru crestere. Desi procentul directorilor generali care o au in vedere atunci cand cauta solutii pentru majorarea veniturilor s-a diminuat de la 35% in anul precedent la 28%.

China pastreaza a treia pozitie in topul pietelor pentru crestere (18%, la egalitate cu SUA).

Escaladarea tensiunilor comerciale, accentuarea protectionismului si impactul incert al politicilor publice conduc inerent la scaderea increderii directorilor de companii si a disponibilitatii acestora de a investi sau de a-si asuma riscuri.

In Romania, gradul de preocupare al directorilor generali din Romania este mai ridicat decat al omologilor la nivel global si din regiune in ceea ce priveste un numar mare de potentiali factori care pot ameninta perspectivele de crestere.

Prima pozitie a clasamentului ingrijorarilor este ocupata, la fel ca in 2018, de infrastructura inadecvata - aproape doua treimi (62%) dintre liderii de companii din tara noastra declarandu-se extrem de preocupati de acest aspect.

Acelasi procent este inregistrat anul acesta si de incertitudinea politicilor publice.

Urmatoarele doua provocari, in opinia a circa jumatate dintre respondentii din Romania, sunt legate de forta de munca - disponibilitatea personalului cu abilitati cheie (50%) si schimbarea demografiei fortei de munca (47%).

Liderii de afaceri din tara noastra isi indreapta atentia si asupra modalitatilor prin care companiile pe care le conduc se pot adapta la cresterea populismului, care incheie anul acesta lista celor mai importante cinci eventuale amenintari.

Dintre factorii societali (externi afacerilor), dincolo de provocarile, deja consacrate, care ii preocupa pe liderii din regiune, cum ar fi incertitudinea geopolitica si cea privind politicile publice, reglementarea excesiva directorii generali din Romania au pentru 2019 cateva motive de ingrijorare specifice.

Astfel, ei se simt amenintati intr-o masura semnificativ mai mare comparativ cu omologii lor de la nivel regional de infrastructura inadecvata, volatilitatea cursului valutar si populism.

"O infrastructura insuficient dezvoltata conduce, printre altele, la cresterea costurilor si a duratei de livrare a comenzilor si scade atractivitatea Romaniei in ochii posibililor investitori interesati sa dezvolte noi unitati de productie. Temerea legata de volatilitatea cursului valutar s-a dovedeste a fi indreptatita, data fiind cresterea brusca a cotatiei euro in raport cu moneda nationala de la inceputul acestui an. Mediul de afaceri este foarte sensibil la multe dintre deciziile care au influentat mersul economiei in ultimul an. Transparenta impreuna cu predictibilitatea economica si legislativa sunt cele mai solicitate elemente in dialogul cu decidentii guvernamentali pentru ca dezvoltarea companiilor din Romania si continuarea programelor investitionale sa se poata realiza pe baze solide', sustine Ionut Simion, Country Managing Partner, PwC Romania.

Discutand despre potentialele amenintari proprii businessului, cu posibil impact asupra perspectivelor de dezvoltare a organizatiei, talentele, tehnologia si consumatorii continua sa reprezinte principalele provocari pe agenda liderilor de organizatii.

PwC a realizat 1.378 de interviuri cu directori generali din 91 de tari, in ultimul trimestru din 2018. Pentru a IX-a editie a raportului asupra principalelor rezultate pentru Romania au fost efectuate 60 de interviuri cu directori generali din tara noastra.

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#PwC Global CEO Survey, #PwC Global CEO Survey Romania , #Manageri