Secretele unui viitor financiar predictibil în afaceri – fiecare antreprenor trebuie să le introducă în planul său la început de an!

Vineri, 18 Februarie 2022, ora 17:10
775 citiri
Secretele unui viitor financiar predictibil în afaceri – fiecare antreprenor trebuie să le introducă în planul său la început de an!
FOTO: asrecover.ro

Ne aflăm la începutul anului 2022, perioada în care antreprenorii acordă timp pentru organizare, planificare și începerea implementării noului plan de afaceri! Însă orice persoană cu experiență în mediul antreprenorial îți va spune că, în cele mai multe dintre cazuri, planurile se schimbă în momentul în care se lovesc de realitate.

Atunci, ce le rămâne antreprenorilor de făcut? Simplu: să ia în calcul situațiile neprevăzute și să le micșoreze cât de mult impactul.

Un plan financiar realist este baza unei afaceri solide, însă este la fel de greu de realizat. Pentru a veni în ajutorul celor care administrează mici afaceri, am deschis o discuție cu reprezentanții unei firme de recuperări creanțe cu o reputație impecabilă în domeniul financiar, și care a fost deschisă să ofere câteva sfaturi din experiența lor de peste 12 ani în mediul privat românesc.

În acest mod, am putut să punem cap la cap un mic îndrumar care conține 4 sfaturi pentru antreprenorii care își doresc să facă afaceri ca la carte. Iată care sunt acestea:

  • dezvoltați relații solide și de lungă durată cu partenerii de afaceri
  • realizați previziuni financiare trimestriale
  • monitorizați atent situația financiară lunară
  • acționați rapid când identificați creanțe de recuperat

Dar care sunt fundamentele acestor sfaturi și cum trebuie ele puse în practică? Le detaliem imediat!

#1 – Pentru un viitor financiar predictibil, dezvoltă relații de lungă durată cu partenerii de afaceri

Deși pare un sfat uzual și fără valoare, numărul celor care se îndreaptă întotdeauna către cel mai mic preț, sau sunt victimele unor înșelătorii crește din ce în ce mai mult. Odată cu apariția reclamelor plătite, nu mai este răsplătită munca într-un domeniu, iar clienții nu mai vin în mod organic, ci mai degrabă se răsplătește disponibilitatea de a plăti pentru a apărea în fața celor interesați.

De aceea, este bine să verificați pe cont propriu istoricul de plăți sau să externalizați această sarcină către o echipă profesionistă care deține uneltele necesare pentru a face o anchetă financiară.

Acest lucru se aplică atât pentru furnizori, pentru că este important să vă construiți relații bazate pe încredere, dar mai ales pentru clienți, pentru că aceștia vă pot întârzia plățile pentru serviciile prestate sau produsele vândute, lucru care vă va afecta negativ cashflow-ul.

“Un client rău platnic identificat la timp poate să salveze companiei multe ore de efort pentru a recupera o creanță, deci, implicit, și mulți bani. Noi, la AS Recover, acționăm cu promptitudine atunci când preluăm o datorie existentă, iar șansele de recuperare cresc semnificativ, cu cât sunt luate măsuri mai devreme.” ne spune Alexandru Sandu, manager ASRECOVER.

#2 – Realizați previziuni financiare trimestriale la început de an

Încă ne aflăm la începutul anului, așadar aveți timp să vă planificați un plan de încasări și cheltuieli după care să vă ghidați.

Este foarte important, mai ales din punct de vedere psihologic, să aveți ținte de îndeplinit pe parcursul anului. Atunci când stabiliți aceste ținte, recomandarea este să le alegeți optimist, astfel încât ele să nu fie foarte ușor de atins, crescându-vă motivația.

AltText: antreprenor analizează statistici după recuperarea de creanțe

Mergând mai departe, ele vă vor ajuta să interveniți atunci când lucrurile nu merg conform planului realizat, evidențiindu-se obiectiv și clar momentele în care trebuie să depuneți mai mult efort sau să analizați cheltuielile companiei, pentru a respecta planul.

Pentru afacerile medii, această practică anuală vă va fi de folos și în discuția cu potențiali investitori, pentru care datele financiare au o valoare deosebit de mare, atunci când este luată decizia de investiție.

#3 – Monitorizați atent situația financiară lunară

În completarea sfatului anterior, monitorizarea situației în mod regulat, de preferat la 30 de zile este un factor extrem de important în vederea atingerii prosperității financiare în afaceri.

Motivația din spatele acestei afirmații este simplă: dacă nu monitorizați frecvent, ați putea fi pus în situația de a lucra cu un capital sub cel așteptat, care să ducă implicit la optimizarea costurilor și, eventual la o calitate mai slabă a serviciilor sau produselor oferite.

Pe de altă parte, dacă aveți o situație lunară cu încasările și cheltuielile pe care o analizați atent, puteți identifica sursa problemei și, ca urmare, să luați o serie de măsuri, precum:

  • înlocuirea angajaților neperformanți
  • reducerea sau eficientizarea cheltuielilor
  • atragerea de clienți noi sau creșterea prețurilor, pentru a crește veniturile

Însă, puteți lua decizii similare, la timpul potrivit, doar dacă aveți rapoarte pe care le verificați constant.

#4 – Acționați rapid când aveți creanțe de recuperat

Efectele cele mai dăunatoare a unui management deficitar pe partea de gestionare a creanțelor și facturilor scadente se observă cel mai bine în situații de criză, în care majoritatea debitorilor intră în panică și încearcă să își conserve resursele companiei.

astfel de criză a fost și proaspăta criză sanitară, care a luat prin surprindere mai multe sectoare din mediul privat românesc, iar partenerii acestora au fost afectați. Însă, cu o strategie potrivită pentru încasarea debitelor la timp, orice afacere poate trece, fără probleme legate de cashflow, prin orice tip de criză care îi afectează clienții.

“Statistic vorbind, creanțele care nu sunt recuperate în termen de 3 luni de la data scadenței, vor ajunge, în marea lor majoritate, la un executor silit. Această procedură este mult mai complicată și costisitoare, iar clienților noștri le recomandăm să nu aștepte mai mult de 15-30 de zile, până când contractează servicii profesioniste de recuperare a debitelor.” – povestește același Alexandru Sandu, de la ASRECOVER.

Așadar, un plan financiar bine pus la punct este o unealtă care ajută managerul în gestionarea afacerii, dar este și un indicator al performanței pentru potențiale oportunități de investiție. Companiile mari, liderii de piață, implementează astfel de sisteme de profit și pierdere de mulți ani, iar ele pot fi o sursă de inspirație pentru jucătorii mai mici din aceleași industrii.

Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
Cele două națiuni, China și Rusia și-au întărit alianța, iar Xi Jinping și Vladimir Putin au făcut schimb de vizite în capitalele lor în ultimul an pentru a-și reitera angajamentul...
#viitor financiar, #viitor financiar predictibil, #viitor financiar afaceri, #antreprenor , #Stiri Companii