Sfat catre firmele din vestul tarii: Feriti-va de stat! Este cel mai nociv furnizor

Joi, 12 Noiembrie 2009, ora 10:14
1456 citiri
Sfat catre firmele din vestul tarii: Feriti-va de stat! Este cel mai nociv furnizor

"Va recomand sa va feriti de stat. Este cel mai nociv furnizor, alaturi de banca, daca ne gandim la penalizarile pe care le practica si la faptul ca poti raspunde penal pentru aceste datorii. In grupul meu de firme ma asigura ca statul si banca sunt platiti chiar si inaintea salariilor", a declarat Florentin Banu, fondatorul grupului BanuInvest si al unor afaceri precum Artima sau napolitanele Joe.

ZF si Enterprise Investors au premiat cele mai performante companii din zona Transilvania-Banat, pe prima pozitie situandu-se firma Elis Pavaje, din Alba, care a inregistrat in intervalul 2006-2008 o crestere medie a cifrei de afaceri de 752%.

Pe locul doi s-a aflat firma I & C Transilvania Constructii din Cluj, cu o crestere a cifrei de afaceri de aproape 200%, iar pe locul trei firma Collini Com, din Bocsa, cu o crestere de 191% a businessului. Florentin Banu, fondatorul grupului BanuInvest si al unor afaceri precum Artima sau napolitanele Joe, spune ca negocieri se pot purta in principal cu restul furnizorilor, iar amanarea platilor la scadenta "este cel mai ieftin credit pe care il poate primi o firma".

Unii furnizori sunt chiar nevoiti sa accepte termene mai lungi de plata, 90 de zile fiind considerat acum un interval uzual, in timp ce companiile care vor sa furnizeze doar cu banii jos risca sa ramana fara business. Cu toate acestea, Marius Marin, directorul general al grupului producator de materiale de constructii Macon-Simcor, cu fabrici in orase precum Deva sau Oradea, spune ca a preferat in acest an sa aiba vanzari mai mici, dar sa stie ca isi va incasa banii pe marfa.

"Am avut si noi furnizori inflexibili privind platile, pe care am decis sa ii schimbam, desi costul era cu 10% mai mare, dar dupa ce a picat piata au fost nevoiti sa vina inapoi si sa negociem", explica Marin, care a derulat in acest an un proces de restructurare a grupului, care ii va aduce economii de peste doua milioane de euro pana la sfarsitul anului.

"Am redus din costurile tehnologice si administrative, inclusiv din numarul de masini de serviciu, am redus numarul angajatilor cu 18%, astfel ca am reusit ca, in ciuda faptului ca veniturile pentru acest an vor fi mai mici cu 25-29%, profitul sa ramana la acelasi nivel", spune seful Macon-Simcor, afacere cu venituri de circa 63 de milioane de euro anul trecut si aproximativ 1.300 de angajati.

Compania, care produce BCA, prefabricate si var, detinuta de fondul de investitii polonez Enterprise Investors, care cauta in continuare oportunitati de investitii pe piata locala, in conditiile in care disponibilitatile financiare ale companiei pentru intreaga regiune se ridica la aproximativ 250 mil. euro. "Avem un mod oportunist de a ne alege investitiile.

Punem banii acolo unde ne este mai bine, mai profitabil. Nu stie nimeni incotro se vor indrepta acesti bani. Sunt cateva domenii unde scaderile nu au fost la fel de drastice, precum anumite segmente de retail, industria alimentara sau servicii financiare. Nu avem apetit pentru investitii in companii cu dificultati financiare si nici nu investim in real estate", a declarat Cristian Nacu, partener al fondului de investitii.

Pe de alta parte, Andrei Cionca, managing partner al Casei de Insolventa Transilvania, apreciaza ca preluarea unei participatii majoritare intr-o firma aflata in insolventa prezinta o buna oportunitate de investitii, in conditiile in care pretul este mult mai mic, iar in perioada de reorganizare poate fi stabilit un plan convenabil de esalonare a datoriilor. 

Economia Rusiei contra cronometru. Spoiala de suprafață a industriei în floare, finanțată de China, și realitatea cruntă a vieții oamenilor de rând
Economia Rusiei contra cronometru. Spoiala de suprafață a industriei în floare, finanțată de China, și realitatea cruntă a vieții oamenilor de rând
Investițiile sporite, care însumează peste 10% din PIB, în sectorul militar, precum și evoluția producției industriale din ultimii doi ani din Rusia, sprijinită enorm de China, creionează...
Când va depăși China economia SUA: Concluzia-șoc dată de un expert de la Oxford, care schimbă totul
Când va depăși China economia SUA: Concluzia-șoc dată de un expert de la Oxford, care schimbă totul
Centrul de cercetare economică și de afaceri din Londra anunța, anul trecut, că China va avea într-adevăr cea mai mare economie a lumii, dar există o alță țară care amenință...
#companii, #frime, #furnizori, #investitii , #Investitii