Fabrica din Sibiu care facea haine pentru magazinele Steilmann se inchide

Joi, 05 Martie 2020, ora 11:20
3391 citiri
Fabrica din Sibiu care facea haine pentru magazinele Steilmann se inchide
Foto: Pixabay

Una din cele mai vechi fabrici de confectii din municipiul Sibiu, Sib Dress SA, care facea haine pentru magazinele Steilmann, se va inchide din 13 martie, aici fiind angajati 138 de oameni, dintre care o parte deja si-au gasit alte locuri de munca, a declarat joi, pentru AGERPRES, consilier superior in cadrul Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM), Dana Radu.

"Noi am primit o notificare de la o fabrica care are care obiect de activitate fabricarea articolelor de imbracaminte. Deci, prima notificare a fost facuta catre noi in 27 ianuarie, in care spunea ca urmeaza sa fie concediate un numar de 122 de persoane, incepand cu data de 13 martie. S-au acordat servicii de preconcediere in luna februarie", a precizat Dana Radu.

Potrivit acesteia, in fabrica de la Sibiu au lucrat, in total, 138 de angajati, dar 16 lucratori deja si-au gasit alte locuri de munca. Restul, de 122 de angajati care urmeaza sa isi piarda joburile, vor fi consiliati de cei de la AJOFM si ajutati sa isi gaseasca locuri de munca sau sa urmeze cursuri.

Sib Dress SA este fosta fabrica Steaua Rosie de dinainte de 1990, din municipiul Sibiu, o fabrica cu vechime in fabricarea hainelor.

Directorul Camerei de Comert, Industrie si Agricultura (CCIA) din Sibiu, Eugen Iordanescu, crede ca inchiderea acestei fabrici nu este un fenomen izolat, fiind o problema mai mare a producatorilor de haine din Romania, care s-au bazat doar pe costuri mici de productie, ceea ce nu mai este cazul in prezent.

"Este una din cele mai sensibile forme de activitate, pentru ca, daca o parte s-au bazat pe lohn si pe productie de piata externa, toate acestea fug spre Est, de ani si ani de zile. Nu am semnale de concedieri, avem de ani de zile semnale foarte importante ca o buna parte din productie care e bazata pe lohnul pentru pietele occidentale, se tot duce spre Est, pentru ca nivelul de trai din Romania creste, conditiile sunt tot mai apropiate de cele din Europa, ca atare, asa cum au venit din Germania sau din Franta la noi, pentru aceste conditii mai bune de productie, pleaca spre pietele emergente. Raman in picioare cei care produc pentru piata interna, pentru vanzare directa, dar nu sunt foarte multi", a precizat, pentru AGERPRES, Eugen Iordanescu.

Directorul CCIA din Sibiu crede ca, in Romania, producatorii din acest domeniu vor migra catre alte tari din Est, unde salariile sunt mai mici, deci manopera implica costuri mai reduse.

"Este o industrie care depinde foarte mult de manopera, drept urmare, ca sa faca fata de concurenta globala, producatorii fug spre zone de manopera mai mica. Asa au venit in Romania, asa au venit la noi, pentru ca aveam zona de manopera mai mica. Este ceva neplacut, mai ales daca esti in intreprinderea respectiva sau esti proprietar, dar, in acelasi timp, este ceva natural si in piata asta, toata lumea stia ca asta se va intampla mai devreme sau mai tarziu", a mai spus Eugen Iordanescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

China folosește inteligența artificială pentru a influența alegerile din SUA
China folosește inteligența artificială pentru a influența alegerile din SUA
Potrivit unui raport recent publicat de Microsoft Threat Analysis Center (MTAC), atât China cât și Coreea de Nord intensifică eforturile de a influența procesul electoral din Statele Unite ale...
Elon Musk vrea să-i taxeze pe utilizatorii care postează și dau ”like-uri”
Elon Musk vrea să-i taxeze pe utilizatorii care postează și dau ”like-uri”
Elon Musk, cunoscut pentru abordările sale inovative și adesea controversate în tehnologie, a avut în vedere transformarea platformei de social media Twitter, acum redenumită X, într-un...
#fabrica Sibiu Steilmann, #inchidere fabrica Sibiu Steilmann , #Angajatori