Sunt reactoarele modulare mici eficiente din punct de vedere al costurilor?

Miercuri, 06 Aprilie 2022, ora 18:06
1500 citiri
Sunt reactoarele modulare mici eficiente din punct de vedere al costurilor?
FOTO: romatom.org.ro/smr/ro/

Reactoarele modulare mici (SMR) sunt reactoare nucleare avansate care produc energie curata, fara dioxid de carbon, intr-un mod sigur si eficient.

Bazandu-se pe tehnologia reactoarelor nucleare cu apa usoara presurizata, reactoarele modulare mici beneficiaza de peste 50 de ani de cercetare si operare, precum si de cele mai avansate descoperiri tehnologice, ingloband tehnologii care evita accidentele nucleare, precum cele de la Fukushima sau Cernobil, sau periocolele precum amenintarile din Ucraina. Astfel SMRurile au cele mai inovatoare elemente de siguranta nucleara si costuri reduse de dezvoltare.

In prezent, sunt peste 70 de tipuri de SMRuri la nivel global, aflate in diferite stadii de dezvoltare si autorizare. Dintre acestea, reactorul modular dezvoltat de NuScale este singurul a primit aprobarea de la Comisia de Reglementare din SUA, la finalul unui proces foarte amplu de testare care a durat peste 10 ani si a costat peste 500 mil dolari.

Tehnologia avansata a permis simplificarea proiectului centralei NuScale si astfel a determinat reducerea costurilor legate de productia tehnologie, construcția centralei, exploatarea, întreținerea si dezafectarea sa.

  • Reactoarele modulare mici NuScale pot fi construite la costuri reduse, respectând un proces standardizat de fabricație și asamblare rapida a modulelor. Componentele reactoarelor sunt integral produse in fabrica, montate rapid si transportate ușor la șantierul centralei, chiar și în zone dificile sau izolate. Spre deosebire de constructia reactoarelor de mari dimensiuni, dezvoltarea SMRurilor nu necesita constructii complexe pe santier. Astfel, modulele reactoarelor pot fi produse in fabrica, in paralel cu lucrarile de santier, reducandu-se costurile si evitandu-se depasirea termenelor de dezvoltare a proiectelor.
  • De asemenea, centralele NuScale au o amprentă mică la sol si cladiri cu o construcție simplificata —reducandu-se de asemenea costurile de dezvoltare.
  • SMRurile pot fi dezvoltate pe amplasamentele centralelor pe bază de cărbune retrase din activitate, eficientizand proiectul si beneficiind de intraga infrastructura deja existenta si putand fi conectate eficient si rapid la sistemul energetic national sau local, pentru a rezolva o nevoie energetica locala.
  • Modulul NuScale, cu o capacitate de generare de 77 MWe (brută), permite companiilor de utilități să își dimensioneze corect centralele electrice pentru a face față nevoilor curente, apoi să adauge capacitati in functie de necesități.
  • NuScale a întreprins studii detaliate ale costurilor de capital, exploatare și dezafectare pentru proiectul centralei sale cu 12 module, 924 MWe. Conform rezultatelor, costul mediu al energiei electrice (LCOE) pentru o centrală NuScale, prima de acest tip, va fi de 64$ per megawatt-oră (MWh) la costurile forței de muncă din SUA, oferind o economie competitivă cu o volatilitate redusă a costurilor de producție.
  • Cel mai recent raport cu privire la costurile energiei electrice, emis in 2020 de Agentia Internationala pentru Energie (International Energy Agency) in colaborare cu Agentia pentru Energie Nucleara (Nuclear Energy Agency) arata faptul ca noile proiecte nucleare au un cost competitiv comparativ cu celelalte surse cu emisii scazute de carbon, in special in sistemele energetice cu o pondere crescuta a surselor intermitente. Proiectele de extindere a duratei de viata a reactoarelor nucleare existente conduc la obtinerea celui mai scazut cost al electricitatii nu numai dintre sursele cu emisii reduse de carbon ci dintre toate sursele de energie (in medie 32 USD/MWh, comparativ cu 50 USD/MWh pentru energia eoliana si 56 USD/MWh pentru panourile solare montate in parcuri, adica la scala mare).

  • Costul mediu (levelized cost of electricity) pentru a noua centrala nucleara de capacitate mare pornita de la zero este de 69 USD/MWh comparativ cu o centrala pe gaze, 91 USD/MWh, spre exemplu. In cazul reactoarelor modulare mici, avand in vedere carateristicile tehnice, acest cost este si mai redus – estimat la 64 $/MWh de catre NuScale, pentru o centrala de 12 module, cu o capacitate de 924 Mwe, la costurile fortei de munca din america, asa cum spuneam mai sus.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#reactoare modulare, #costuri, #energie , #Stiri Companii