Un produs de lux din Rusia, cel mai bun prieten al unei țări NATO. Lobby pentru a nu fi pus pe lista neagră

Vineri, 03 Februarie 2023, ora 02:22
678 citiri
Un produs de lux din Rusia, cel mai bun prieten al unei țări NATO. Lobby pentru a nu fi pus pe lista neagră
Diamantele din Rusia nu au fost puse pe lista sancțiunilor, fiind comercializate în Belgia FOTO: Guardian

De la invadarea Ucrainei de către Vladimir Putin, Uniunea Europeană a fost de acord cu nouă pachete diferite de sancțiuni împotriva Rusiei. Cu scopul de a pedepsi regimul lui Putin și de a paraliza economia de război, au fost impuse interdicții asupra importurilor unei game de produse rusești, însă în Belgia, țară membră NATO, există o excepție: diamantele Moscovei.

Dacă pe lista neagră a sancțiunilor împotriva Rusiei au fost incluse de la petrol, cărbune, gaze naturale și până la caviar și vodcă, iată că un produs de lux a rămas în afară, după ce Belgia a făcut lobby în acest sens, potrivit World Crunch.

Într-adevăr, ar exista un impact uriaș asupra economiei orașului-port Anvers din Belgia, dacă Europa s-ar alătura în cele din urmă SUA și altor state pentru a interzice vânzarea așa-numitelor „diamante sângerii” din Rusia. Dar un al 10-lea pachet de sancțiuni UE care sosește luna aceasta ar putea fi în sfârșit, capătul drumului.

Afaceri colosale ale Rusiei cu o putere mondială: Creștere de 400% a exporturilor Moscovei, până la 32 de miliarde de dolari

Multe produse rusești au fost interzise de Uniunea Europeană pentru a fi comercializate pe bătrânul continent, dar unul de lux a constituit o excepție strălucitoare: diamantele de la Moscova.

Firma de stat din Rusia, Alrosa, care deține practic toată producția de diamante a țării (95%) și se ocupă cu mai mult de un sfert din totalul importurilor globale de diamante a continuat să-și trimită produsele în Europa.

Dar asta s-ar putea să fie pe cale să se schimbe, înaintea celui de-al zecelea pachet de sancțiuni care urmează să fie finalizat în săptămânile următoare. În timpul negocierilor recente, cu 26 din cei 27 de membri ai UE fiind de acord cu declarația conform căreia diamantele Alrosa nu ar mai trebui să mai fie importate, singura care s-a opus, în mod surprinzător, a fost Belgia.

Opoziția belgiană față de interdicție este explicată de faptul că orașul-port Anvers este locul unde 85% din diamantele brute din lume trec pentru a fi tăiate, lustruite și comercializate. Există estimări că 30.000 de belgieni lucrează pentru Alrosa.

Oficialii spun că noul pachet de sancțiuni al UE împotriva Rusiei ar putea fi anunțat pe 24 februarie, la un an exact după începerea invaziei. După un summit european excepțional care va avea loc în perioada 9-10 februarie, UE va trebui să pr ...citeste mai departe despre "Un produs de lux din Rusia, cel mai bun prieten al unei țări NATO. Lobby pentru a nu fi pus pe lista neagră" pe Ziare.com

Câți bani scot din buzunare pofticioșii pentru primele cireșe. „E un moft ăsta. O jumătate de kilogram probabil că mi-aș permite”
Câți bani scot din buzunare pofticioșii pentru primele cireșe. „E un moft ăsta. O jumătate de kilogram probabil că mi-aș permite”
Pe unele tarabe din piețe se vând acum și cireșe, iar un kilogram se vinde cu 150 de lei. Fructele sunt aduse din Turcia și Grecia, iar comercianții spun că, de fapt, prețul de...
HMD a lansat smartphone-uri la prețuri sub 800 RON. Cu ce specificații vin
HMD a lansat smartphone-uri la prețuri sub 800 RON. Cu ce specificații vin
HMD a lansat recent trei noi smartphone-uri sub marca proprie: HMD Pulse Pro, HMD Pulse+ și HMD Pulse. În cadrul unei întâlniri online care a avut loc pe 17 aprilie, Adam Ferguson,...
#diamante Rusia, #diamante, #diamante vanzare, #Belgia, #sanctiuni Rusia, #sanctiuni economice Rusia, #Alrosa diamante , #Stiri Companii