Business24
Economie  Afaceri  Bani  IT  Life 
Credite > Stiri Credite
A   A   A

Clauze abuzive. Guvernul se pozitioneaza intre banci si clienti

Clauze abuzive. Guvernul se pozitioneaza intre banci si clienti
Guvernul a promis Fondului Monetar International ca va gasi solutii alternative, daca instantele specializate in judecarea proceselor in care sunt denuntate clauzele abuzive din contractele de prestari servicii, inclusiv credite, nu vor reusi sa evite amenintarile pentru stabilitatea financiara.
"Daca noua structura institutionala a acestei instante specializate nu va avea succes in evitarea riscurilor la adresa stabilitatii financiare, ne vom consulta pe larg cu toate partile implicate, precum si cu FMI si CE, pentru a gasi solutii alternative", se arata in scrisoarea de intentie convenita cu Fondul Monetar International (FMI) in negocierile din aceasta luna, document obtinut de Mediafax.

Guvernul promite ca se va asigura ca noua instanta specializata in astfel de procese va fi rapid pregatita sa functioneze, inclusiv cu alocari bugetare, si ca vor fi luate toate masurile necesare pentru a asigura aplicarea "armonizata" a prevederilor legale, inclusiv prin pregatirea judecatorilor.

"Pentru a evita riscuri la adresa stabilitatii financiare generate de noile prevederi privind clauzele abuzive din legea de implementare a codului de procedura civila (care a intrat in vigoare de la 1 octombrie), ne vom asigura ca noua instanta specializata va fi infiintata rapid (inclusiv cu alocarile necesare de la buget pentru sediu si personalul suplimentar - judecatori si functionari) si va lua toate masurile necesare pentru a asigura o aplicare armonizata a acestor prevederi, cum ar fi instruirea judecatorilor", se spune in document.

La sfarsitul lunii septembrie, Guvernul a decis sa nu mai amane posibilitatea denuntarii clauzelor abuzive din contracte de prestari servicii, inclusiv credite, astfel incat acest drept sa poata fi exercitat incepand cu octombrie 2013 prin actiuni in nume colectiv, dar a promis FMI ca procesele vor fi judecate doar la nivelul instantelor superioare sau de o instanta specializata unica.

BNR sustine ca bancile ar putea pierde cinci miliarde de lei din procesele pe clauze abuzive

Premierul Victor Ponta a declarat atunci ca procesele privind clauzele abuzive vor fi judecate de trei sau patru instante specializate, printre altele la Bucuresti, Cluj si Iasi, pentru a "nu suprasolicita" Curtea Suprema cu astfel de cazuri foarte tehnice.

La inceputul acestui an, Guvernul a decis, prin ordonanta de urgenta, aprobata in ultima zi inaintea vacantei parlamentare, cand mai putea emite astfel de acte normative, ca articolul din Codul de procedura civila care ofera posibilitatea Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) sau asociatiilor de protectie a consumatorilor sa denunte in instanta clauzele abuzive si sa le elimine din toate contractele de prestari servicii, inclusiv credite bancare, sa fie amanat pana la 1 iulie 2013.

Amanarea a intervenit la solicitarea expresa a misiunii Fondului Monetar International, care a motivat ca nu exista un studiu de impact asupra sistemului bancar. O astfel de conditionalitate a mai fost introdusa in scrisorile de intentie din anul 2010, cand expertii internationali au cerut modificarea OUG 50/2010, care obliga bancile la transparentizarea costurilor din contractele de creditare.

Miza proceselor colective rezida in faptul ca bancile vor fi obligate, odata cu introducerea in noul Cod Civil a acestui tip de procese, sa modifice in toate contractele de creditare clauzele care ar fi considerate abuzive de instante printr-un astfel de litigiu.

Ulterior, in luna iunie, BNR a trimis Guvernului studiul de impact din care rezulta ca bancile ar putea avea pierderi de aproape 5 miliarde lei (peste 1 miliard euro) din introducerea proceselor colective privind clauzele abuzive practicate in contractele de creditare din relatia cu populatia.

Pe acest fond, posibilitatea denuntarii clauzelor abuzive a fost din nou amanata, de data aceasta pana in luna octombrie, in Parlament, printr-un amendament introdus de catre deputati la votarea proiectului de lege pentru punerea in aplicare a Codului de procedura civila.

In ambele situatii, BNR s-a opus initiativelor legislative si a facut lobby pe langa Guvern si FMI pentru a nu valida acte normative care ar aduce pierderi in sistemul bancar, motivand ca ar putea fi pusa in pericol stabilitatea financiara.
Facebook ShareTweet
 Joi, 14 Noiembrie 2013, ora 16:01

 Articol citit de 1833 ori

Cele mai citite
Versiuni: mobil  /  Web
Contact  |  Ajutor
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor