Creditul in euro este mai avantajos decat cel in lei

Joi, 14 Martie 2013, ora 13:20
2903 citiri
Creditul in euro este mai avantajos decat cel in lei

Imprumuturile in euro s-au dovedit mai ieftine pe perioada crizei economice, in ciuda fluctuatiilor masive ale cursului de schimb si a incertitudinii care domneste asupra monedei unice.

Sa luam exemplul unui credit de 50.000 de euro cu dobanda variabila, contractat in ianuarie 2008, pentru o perioada de 30 de ani.

Daca plata ratei lunare a inceput de la un nivel de aproape 600 de euro, in decursul ultimilor cinci ani valoarea ei a scazut, insa cu fluctuatii in cea de-a doua parte a anului 2008 si in 2011. La jumatatea lui 2012, valoarea ratei coborase la un nivel minim de sub 400 de euro.

In cazul unui credit in lei contractat in aceleasi conditii, plata ratei lunare a inceput de la un nivel de aproximativ 700 de euro (echivalent in lei), mai ridicat din cauza dobanzilor mai mari practicate pentru astfel de imprumuturi, a atins un varf de aproape 1100 de euro la inceputul lui 2009 dupa care a scazut usor, pana la valoarea de 600 de euro in 2012. In graficul de mai jos se poate observa o volatilitate mai mare in cazul ratelor la creditul in lei:

Sursa: Kiwi Finance

ROBOR, mai costisitor decat cursul valutar

Surpriza vine de la ratele medii de dobanda - EURIBOR si ROBOR. Desi leul a pierdut masiv in fata euro in cei cinci ani de criza (euro s-a apreciat cu circa 20% in perioada 2008-2012), volatilitatea ROBOR a facut diferenta in buzunarele romanilor.

"Iata ca si creditul in lei are incorporat un risc monetar", observa Anca Bidian, CEO Kiwi Finance.

Sursa: Kiwi Finance

"Toti indicatorii financiari la noi sunt mult mai fluctuanti, economia si zona financiara fiind mult mai vulnerabile la tot felul de influente. Am avut si pusee de inflatie, care se simt in ratele de dobanda la lei", a declarat pentru Business24, analistul financiar Aurelian Dochia.

ROBOR (Romanian Interbank Offered Rate) este rata medie a dobanzii pentru creditele in lei acordate pe piata interbancara si este stabilita de catre BNR.

EURIBOR (Euro Interbank Offered Rate) reprezinta rata dobanzii la creditele in euro, practicata intre principalele banci europene.

Marti, 12 martie, ROBOR la 3 luni era de 5,37%, la 6 luni de 5,60% si la un an de 5,61%, potrivit BNR. In schimb, EURIBOR la 3 luni era de 0,2%, la 6 luni de 0,32% si la un an de 0,54%.

Nivelul ridicat al ROBOR, in comparatie cu EURIBOR, este dat de rata dobanzii de referinta a BNR, de 5,25%, in comparatie cu 0,75% la nivelul zonei euro.

In 2013, BNR ar putea lua masuri de relaxare a politicii monetare: "Pana la jumatatea anului, dobanda cheie va scadea pana la 4,75% - 4,5%", anticipeaza analistul financiar Dragos Cabat. Pe de alta parte, o scadere a ROBOR nu implica in mod obligatoriu si o scadere a dobanzilor la creditele noi. "Nu are atat de multa influenta dobanda cheie, ci raportul dintre cerere si oferta pe piata", a specificat Dochia.

In acest context, Anca Bidian, CEO Kiwi Finance recomanda moneda unica pentru imprumuturile pe termen lung, in timp ce moneda nationala este mai potrivita pentru creditele pe termen scurt cu dobanda fixa. De altfel, increderea romanilor in moneda euro este subiliniata si de statisticile BNR.

Volumul creditelor pentru locuinta se cifra la 36,834 miliarde lei in ianuarie, dintre care peste 30,092 miliarde lei au fost contractate in euro, peste 4,069 miliarde lei volumul creditelor in in alte valute si doar 1,861 miliarde lei in moneda nationala.

Volumul creditelor pentru consum si alte scopuri se ridica la 66,360 miliarde lei in ianuarie. 32,348 miliarde lei au fost contractate in moneda nationala, 25,610 miliarde in euro, iar peste 8,4 miliarde lei in alte valute.

Pentru a reduce din apetitul romanilor pentru imprumuturile in valuta, riscante din cauza volatilitatii cursului valutar, Banca Nationala a Romaniei a impus o serie de restrictii pe piata bancara in 2012, dintre care amintim obligativitatea unor garantii de 133% din suma contractata si limitarea la 5 ani a perioadei de rambursare a creditelor fara garantii, ce conduce automat si la scaderea sumei maxime care poate fi imprumutata.

#imprumuturi euro, #imprumuturi lei, #credit euro, #credit lei, #moneda credit, #evolutie euro leu , #Dobanda credit