Dobanzile creditelor pentru populatie scad, dar raman duble fata de tarile europene

Joi, 13 Iunie 2013, ora 10:44
2724 citiri
Dobanzile creditelor pentru populatie scad, dar raman duble fata de tarile europene

Dobanzile medii pentru credite au scazut in luna aprilie, cu exceptia celor la imprumuturile pentru consum in euro. In ce priveste creditele imobiliare, ne putem lauda ca ne imprumutam mai ieftin ca ungurii, insa cehii ne dau clasa: platesc o dobanda de doua ori mai mica.

Dobanda medie pentru un creditele imobiliare noi in moneda nationala era in aprilie de 7,58% (DAE 8,05%), iar in cazul creditelor pentru consum, de 12,63% (DAE 15,57%), in scadere fata de luna precedenta. Trendul va persista, sustine Radu Gratian Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor:

"Dobanzi de doua cifre la creditele in lei sunt doar pe carduri, overdraft - unde banca nu are niciun control la fluxurile de numerar si trebuie sa aiba o dobanda mai buna. La imobiliare sunt la o cifra, iar creditele de consum sunt aproape sa ajunga la o singura cifra. Au scazut dobanzile la depozite si astfel creste presiunea pe reducerea dobanzilor la credite".

Chiar si in aceste conditii, romanii suporta cu greu povara ratelor, avand in vedere ca inregistreaza cele mai mici venituri (357 euro/luna) din Uniunea Europeana, dupa bulgari (312 euro/luna). Un indicator al dificultatilor de plata este chiar rata de neperformanta, care a ajuns in martie la 19,08%, la nivel de sistem.

Banii bancilor sunt mai scumpi in Ungaria

Dificil de platit sau nu, cert este ca dobanzile practicate pe piata bancara locala sunt mai scazute decat in Ungaria. Si vecinii nostri inregistreaza un trend de scadere a dobanzilor, insa platesc pentru un credit imobiliar in forinti, o dobanda medie de 10,08%. Totusi, creditele de consum raman mai ieftine, cu o dobanda de 12,47%.

Cehii, insa, ne dau clasa, cu dobanzi apropiate de media zonei euro. Cu un venit mediu de 795 de euro pe luna, cehii aveau posibilitatea de a contracta, in aprilie, un credit imobiliar in coroane cehe, cu o dobanda medie de doar 3,21%, in scadere fata de 3,81%, in luna precedenta. Totusi, creditele pentru consum sunt taxate drastic, cu o dobanda medie de 14,63%.

In zona euro, dobanda medie pentru creditele imobiliare noi in euro era de circa 3,1%, iar in cazulo creditelor de consum, de 5,66%.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#dobanzi credite, #dobanzi credite Romania, #dobanzi credite Europa, #dobanzi credite UE , #Credit imobiliar