Doi din trei romani au datorii. Jumatate dintre acestia, mai mari de 5000 de lei

Luni, 19 Mai 2014, ora 12:14
1857 citiri
Doi din trei romani au datorii. Jumatate dintre acestia, mai mari de 5000 de lei

Doi din trei romani au o datorie, iar in jumatate dintre cazuri aceasta depaseste 5.000 de lei, arata concluziile unui studiu de specialitate implementat de iVox in Romania si Polonia, prezentat, luni, intr-o conferinta de presa, de Kruk Romania.

Cercetarea releva faptul ca mai mult de jumatate dintre romani s-au declarat pesimisti in privinta situatiei materiale, indiferent de generatia din care fac parte, iar doua treimi dintre datornici au contractat credite din banci.

Concret, doi din trei romani au o datorie, iar in jumatate din cazuri aceasta depaseste 5.000 de lei. De asemenea, doua treimi dintre cei care au credite au contractat datoria de la banci, iar 20% de la rude.

Tot la situatia datoriilor, 20,19% dintre romani au declarat ca au avut o datorie mai mare de 1.000 de lei in ultimii zece ani, iar 31,74% ca au contractat un imprumut mai mare de 1.000 de lei, in ultimul deceniu.

41% din romani declara ca bani conteaza, dar numai cat sa aiba un trai decent

Potrivit studiului, cand vine vorba despre atitudinea fata de bani, 41% dintre romani declara ca acestia conteaza, dar numai cat sa aiba un trai decent, iar 21% spun ca e bine sa ai cat mai multi bani cu putinta si cine nu recunoaste acest fapt minte sau este ipocrit. Mai mult, peste o treime dintre repondenti au mentionat ca isi doresc sa aiba mai multi bani decat in prezent.

Intrebati daca marturiile unor persoane cu experienta despre greutatile financiare i-ar putea ajuta sa iasa din datorii, parerile romanilor sunt impartite in mod egal, intre 'nimeni nu poate sti mai bine decat mine problemele mele' si ca 'da, as putea afla niste sfaturi utile'.

Conform cercetarii, aproape 60% dintre cei chestionati spun ca parintii lor aveau mai putine datorii, in timp ce 40% dintre acestia au mentionat ca generatia parintilor lor era mai putin interesata de latura materiala. Doar 30% dintre romani au indicat ca preocuparea fata de bani era aceeasi.

Romanii, frustatii de ideea unei restante

Desi doua treimi dintre repondenti au declarat ca, odata ajunsi datornici, ar cauta de la bun inceput o modalitate de iesire, fara a se implica emotional, cand au fost intrebati in detaliu ce emotii le-ar trezi ideea unei restante, cei mai multi au raspuns ca ar simti o presiune.

Pe segmente de varsta, persoanele de peste 55 de ani resimt cele mai multe emotii negative. Astfel, in fata unei datorii, aproape jumatate dintre acestia s-ar simti frustrati, rusinati si ar avea o stare de neajutorare si de anxietate. In schimb, doar un sfert dintre romanii sub 55 de ani ar trece prin starile enumerate mai sus daca s-ar vedea in fata unei datorii.

Studiul citat arata ca emotiile traite mai intens de catre persoanele de sub 55 de ani in fata unei datorii comparativ cu cele de peste 55 de ani sunt furie (12% versus 8%) si calm/indiferenta (18% versus 3%).

In schimb, iesirea din datorii i-ar determina pe romani sa se simta eliberati de presiune (75% - sub 55 de ani; 80% - peste 55 de ani). De remarcat ca, odata scapati de datorii, persoanele sub 55 de ani s-ar simti mult mai 'obosite' (35%), comparativ cu cele de peste 55 de ani (23%).

Cercetarea realizata in Romania si Polonia la solicitarea Kruk a fost implementata de iVox si coordonata de antropologul Vintila Mihailescu. In Romania, studiul a fost realizat online, in perioada 1 - 12 mai 2014, pe un numar total de 4.980 de repondenti.

Datele oficiale ale Kruk Romania arata ca, in 2013, cifra de afaceri a companiei a crescut cu 291% (o rata anuala compusa de crestere de 31%), iar profitul net cu 486% (o rata anuala compusa de crestere de 42%), fata de anul 2008. In luna februarie 2013, compania Kruk International si-a schimbat denumirea in Kruk Romania.

#restante credite, #datorii romani banci, #restante persoane fizice , #Stiri Credite