Business24
Economie  Afaceri  Bani  IT  Life 
Credite > Stiri Credite
A   A   A

Guvernul reintroduce certificatele de depozit pentru fermieri

Guvernul reintroduce certificatele de depozit pentru fermieri
Fermierii vor putea obtine credite pebaza certificatele de depozit la cereale, care vor fi reintroduse printr-o initiativa guvernamentala, mai ales ca, in prezent legislatia favorizeaza un numar redus de persoane, in special marii fermieri, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.
"Saptamana viitoare vom avea o initiativa guvernamentala, o Ordonanta de urgenta sau proiect de lege pentru reintroducerea certificatului de depozit. Intr-un an in care productia este mare avem nevoie de acel certificat de depozit care ajuta fermierii sa isi duca productia intr-un siloz si beneficiaza de un certificat pe baza caruia pot lua credit", a declarat agentiei Mediafax, ministrul Agriculturii.

Schema de garantare a certificatelor de depozit pentru seminte de consum a fost operationalizata incepand cu anul 2009 si a functionat pana in aprilie 2013, cand a fost suspendata.

"Noua forma a legii favorizeaza toti fermierii. E un proiect discutat cu fondurile de garantare si cu bancile. Saptamana viitoare sper sa intre pe ordinea de zi a guvernului", a mai spus el.

Fermierii pot face lucrarile de toamna cu creditele obtinute

Agricultorii pot beneficia, pe baza cerificatului, de un imprumut bancar garantat de stat, nemaifiind astfel nevoiti sa vanda cerealele imediat dupa recoltare, cand preturile sunt mai mici.

In acest fel, fermierii pot face lucrarile de toamna cu creditele obtinute.

Din 2009 si pana la data suspendarii schemei, depozitarii licentiati au emis 1.187 de certificate de depozit, aferent unei cantitati de seminte de consum de 1,644 milioane tone, avand o valoare de 1,4 miliarde lei.

"Din analiza acestor date se poate constata gradul redus de eficienta a aplicarii schemei de garantare a certificatelor de depozit, atat prin compararea cantitatii totale de seminte de consum acoperita prin certificate de depozit, cu nivelul total al productiei de cereale si oleaginoase de circa 73 milioane tone obtinute pe perioada de aplicare a schemei, cat si prin dirijarea indirecta a fondurilor publice puse la dispozitia schemei, catre beneficiari care aveau in fapt tripla calitate ( depozitar-producator agricol - detinator de certificate de depozit ) nefiind astfel supusi presiunii pietei ca marea masa a fermierilor care nu detin spatii de depozitare si nu au putut accesa niciodata schema datorita politicilor practicate de traderi", potrivit reprezentantiolor Ministerului Agriculturii.
Facebook ShareTweet
 Joi, 20 Februarie 2014, ora 13:34

 Articol citit de 1640 ori

Cele mai citite
Versiuni: mobil  /  Web
Contact  |  Ajutor
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor