Rusii au inventat bancomatul care-ti da bani pe datorie

Vineri, 27 Februarie 2015, ora 12:01
4746 citiri
Rusii au inventat bancomatul care-ti da bani pe datorie
Foto: Bloomberg

Moscova a fost impanzita aproape peste noapte de 20 de noi bancomate, care au fost instalate in statiile de metrou, la intrarea in supermaketuri sau alte locuri intens circulate din capitala Rusiei.

Vopsite intr-un portocaliu tipator, aparatele sunt un adevarat magnet pentru rusii ajunsi la mana sortii, pentru ca elibereaza numerar pe datorie.

Sistemul este extrem de simplu: ajungi in fata bancomatului, iti scanezi actul de identitate, faci o poza, introduci numarul de telefon, selectezi suma si primesti banii.

Nu, nu este vreo pomana electorala distribuita de Kremlin, ci o afacere cu imprumuturi rapide pusa la punct de unul dintre mogulii rusi ai jocurilor de noroc, informeaza Bloomberg.

Pariul pe saracie

ATM-ul de imprumuturi rapide este ideea lui Oleg Boyko, unul dintre miliardarii Rusiei, care a decis sa scoata bani din piatra seaca in perioada crizei.

Boyko si-a cladit un imperiu din jocuri de noroc pana in 2009, cand presedintele Putin le-a interzis impreuna cu pariurile.

Afacerea lui Boyko a fost mutata in afara granitelor Rusiei, dar acesta nu si-a lichidat toate business-urile din tara.

Printre afacerile mentinute de Oleg Boyko in Rusia se numara si 4finance Holding si subsidiara SMS Finance, prin care oligarhul rus pune acum un pariu profitabil pe saracia rusilor.

Salvarea rusilor disperati

Cele 20 de ATM-uri ale lui Boyko sunt un adevarat miraj de care moscovitii, ajunsi in pragul disperarii, nu se jeneaza sa profite pentru a trece cu bine de la un salariu la altul.

Suma maxima pe care o poti retrage dintr-un ATM de imprumut este de 15.000 de ruble, aproximativ 240 de dolari, cu o dobanda zilnica de 2%.

Ideal este sa returnezi imprumutul in maxim 20 de zile. Altfel, dobanda, care la un simplu calcul se arata a fi de 730% pe an, poate deveni impovaratoare. In ciuda acestui risc, se gasesc destui rusi disperati care sa apeleze la acest tip de credit rapid.

Serghei Amirkhanov, un electrician de 37 de ani, somer, a retras 3.000 de ruble din bancomat.

Suma echivaland cu 50 de dolari il ajuta sa puna petru cateva zile ceva pe masa, pana la sosirea ajutorului de somaj sau pana la gasirea unui loc de munca.

In 15 zile trebuie sa returneze 3.900 de ruble. Este singurul imprumut pe care il poate obtine.

"Am un card de credit, dar niciun ban pe el. Nicio banca nu vrea sa acorde imprumuturi in aceste conditii", spune Armikhanov.

Criza din Ucraina a adus pe capul rusilor nu doar sanctiuni economice si saracie, ci si un aflux mare de imigranti ucraineni, care au intrat intr-o competitie acerba cu localnicii pe piata muncii.

Vulturii incep sa dea tarcoale

Odata cu declinul rublei, bancile din Rusia s-au vazut izolate de sistemul bancar extern, fiind nevoite sa duca povara creditelor contractate pe speze proprii.

Astfel, conditiile de creditare pentru rusii obisnuiti au devenit mult mai drastice, iar sumele acordate pentru creditele de nevoi personale sunt cu mult reduse fata de anii precedenti.

Pe piata a aparut un loc liber pe care magnatii imprumuturilor rapide l-au ocupat imediat.

Boyko, imobilizat de paraplegie intr-un scaun cu rotile, nu este singur pe piata, asa cum nici cazinourile, casele de pariuri si imprumuturile rapide nu sunt singurele sale afaceri.

Recent, magnatul rus a intrat ca investitor in industria cinematografica americana, asigurand finantarea peliculei "Summer Crossing", dupa un roman de Truman Capote, film care va fi regizat de actrita Scarlett Johansson.

Pentru multi rusi mai putin norocosi, insa, afacerea imprumuturilor rapide ramane singura raza de speranta.

Dar, in ochii specialistilor, imaginea SMS Finance sau a rivalilor britanici de la Wonga.com ramane cea a unor vulturi care se hranesc din economiile vulnerabile.

Persoanele needucate, cei cu probleme de creditare sau somerii raman mare masa de consumatori pentru acest tip de servicii, considera Olga Naydenova, analist al grupului financiar BCS din Moscova.

"Ratele lor sunt imense. In timp ce sistemul bancar si-a inasprit conditiile pentru acordarea unui credit, aceste firme au criterii reduse pentru acordarea imprumuturilor", spune Naydenova.

Profit confortabil

Lipsa unor reguli stricte le permite acestor companii sa reprezinte singurele optiuni pentru marea masa de clienti refuzati de catre institutiile bancare, explica Kieran Donnelly, director executiv al 4finance, firma lui Boyko.

Afacerea este extinsa in peste 12 tari din Uniunea Europeana, unde acorda imprumuturi rapide online.

Peste 11 milioane de cereri de imprumuturi rapide au fost primite anul trecut de catre 4finance, compania acordand mini-credite de 831 de milioane de euro in aceasta perioada.

4finance a recurs la separarea de filiala rusa SMS Finance, pentru a diminua riscurile investitorilor, in conditiile in care compania doreste sa initieze procedurile de listare la bursa in 2016.

"Obiectivele noastre tintesc strict profitabilitatea si randamentul investitiilor. Ceea ce oferim din plin clientilor este confortul", mai spune Donnelly.

Noile tinte: Spania si Polonia

Conducerea SMS Finance si-a dat seama de la inceput ca nu toti clientii din Moscova si din imprejurimi sunt familiarizati cu tainele Internetului, asa ca firma din Rusia a dezvoltat, mai mult sub forma de experiment, varianta ATM-ului care ofera credite instant.

Aparatele sunt dotate cu programe software care compara fotografia din actul de identitate cu imaginea persoanei aflate in fata ATM-ului. Verificarea in sistem a cererii de credit poate dura pana la 15 minute, dar rezultatele par sa fie multumitoare.

ATM-urile de imprumuturi rapide ar putea ajunge in perioada imediat urmatoare si in orase din Polonia sau Spania.

Returnarea sumelor se face prin banci, ghiseele unor magazine partenere sau servicii electronice precum Qiwi sau YandexMoney.

Daca un debitor incearca sa scape fara sa plateasca, firma trimite timp de trei luni mesaje pentru recuperarea creantelor. Dupa aceasta perioada se va trezi cu colectorii de debite la usa.

Cel putin 10% din clientii firmei de imprumuturi rapide intarzie la returnarea sumelor imprumutate, dar in final compania recupereaza 55% din banii datorati de acestia, ceea ce pentru Boyko reprezinta un pariu cu sanse mult mai mari decat miza pe cazinouri.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#afacere credite rapide Rusia, #dabanzi credite rapide, #ATM credit rapid Moscova, #bancomat credit rapid , #Credite nebancare