Limitarea comisionului de rambursare anticipata la 1% se discuta in Guvern

Miercuri, 09 Iunie 2010, ora 01:28
1925 citiri
Limitarea comisionului de rambursare anticipata la 1% se discuta in Guvern

Guvernul discuta miercuri actul normativ privind rambursarea anticipata a creditelor populatiei, care prevede, printre altele, limitarea comisionului de rambursare anticipata la maximum 1% si posibilitatea ca beneficiarul sa renunte la contract in termen de 14 zile calendaristice, informeaza Newsin.

Proiectul de act normativ, aflat pe ordinea de zi a ?edintei de miercuri a Executivului, a fost elaborat de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului (ANPC) ?i transpune in legislatia romaneasca Directiva europeana 48/2008 privind contractele de credit pentru consumatori.

Data limita pentru transpunerea Directivei in legislatiile tuturor statelor UE este 11 iunie 2010.

Printre prevederile Directivei se numara limitarea comisionului de rambursare anticipata la 1% daca perioada de timp ramasa pana la scadenta este mai mare de un an, respectiv la 0,5% in cazul in care rambursarea anticipata se face cu mai putin de 1 an inainte de scadenta, precum si posibilitatea consumatorului de a renunta la contract in termen de 14 zile calendaristice.

Directiva europeana face referire numai la creditele de consum negarantate, nou acordate, cu sume cuprinse intre 200 si 75.000 euro.

ANPC a anuntat insa ca vrea sa extinda aceste prevederi la toate tipurile de credite - de consum, imobiliare sau in sistem leasing, cu si fara garantie, indiferent de valoare, si sa fie aplicate atat creditelor noi, cat si celor aflate deja in derulare.

Proiectul de act normativ elaborat de ANPC prevede ca, inaintea semnarii unui contract de credit, consumatorii sa primeasca un formular standard care cuprinde informatii, astfel incat acestia sa poata compara mai multe oferte inainte de luarea deciziei.

Reprezentantii ANPC mai cer ca noile contracte sa prevada numai modificarile impuse de lege, fara conditii suplimentare din partea institutiilor de credit.

Potrivit proiectului de act normativ elaborat de ANPC, bancile din Romania trebuie sa modifice pana in septembrie (la trei luni de la transpunerea Directivei in legislatia nationala) contractele de credit incheiate cu populatia, astfel incat acestea sa indeplineasca cerintele Directivei. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#comision, #guvern, #limitare, #rambursare , #Credit consum