Ministerul Finantelor vrea sa imprumute patru miliarde de lei de la banci in ianuarie

Luni, 20 Ianuarie 2014, ora 08:28
1673 citiri
Ministerul Finantelor vrea sa imprumute patru miliarde de lei de la banci in ianuarie

un program de imprumuturi de 4,03 miliarde de lei de la bancile comerciale, in luna ianuarie, din care 3,8 miliarde lei prin sapte licitatii de certificate de trezorerie si obligatiuni de stat, iar 230 de milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitatiilor de obligatiuni.

Sumele vor fi destinate refinantarii datoriei publice si finantarii deficitului bugetului de stat.

Astfel, Finantele Publice organizeaza, luni, o licitatie pentru o emisiune de obligatiuni de stat de tip benchmark, in valoare de 500 de milioane lei. Rata cuponului este de 5,60%, dobanda acumulata de 84,38 lei/ titlu, iar maturitatea este la cinci ani.

In 2013, MFP a imprumutat de la bancile locale peste 48,5 miliarde lei.

Romania va reveni pe pitele externe in prima jumatate a anului

Romania vrea sa revina pe pietele internationale in prima jumatate a anului, pentru a vinde obligatiuni denominate in euro si cu scadenta la 10 ani, a declarat ministrul Bugetului, Liviu Voinea.

Statul vrea sa vanda obligatiuni denominate in euro cu scadenta pe 10 ani odata ce "apare o fereastra de oportunitate", ca parte a strategiei de prelungire a matruritatii datoriilor, a declarat Voinea, aflat la Viena la o conferinta Euromoney, intr-un interviu telefonic acordat Bloomberg.

Romania a vandut, saptamana trecuta, obligatiuni in dolari cu maturitati pe 10 si 30 de ani, alaturandu-se astfel altor state din regiune, precum Letonia si Polonia, pentru a profita de costurile mai reduse de finantare inaintea unei sedinte de la sfarsitul lunii ianuarie a Rezervei Federale a SUA (Fed).

Sumele imprumutate saptamana trecuta au intrat intr-un fond de rezerva (buffer) al Ministerului Finantelor Publice, care acopera acum finantarea deficitului bugetar pentru o perioada de sase luni, peste nivelul de patru luni prevazut in acordul cu FMI, a afirmat ministrul.

Planul de finantare al Romaniei pentru acest an prevedea imprumuturi pe pietele externe de 2 miliarde de euro, potrivit unui document publicat pe site-ul Ministerului Finantelor Publice.

Romania trebuie sa ramburseze in acest an Fondului Monetar International 3,95 miliarde DST (drepturi speciale de tragere), echivalentul a 2,56 miliarde de dolari, rate aferente imprumutului acordat in 2009, de circa 12,95 miliarde de euro.

Statul a imprumutat anul trecut de pe piata interna 48,53 miliarde lei, la care se adauga emisiuni in valuta, interne si externe, de 3,57 miliarde de euro si 1,5 miliarde de dolari. Fondurile atrase in lei anul trecut sunt cu 16,5% sub valoarea imprumutata in 2012, de 58,17 miliarde lei, iar finantarile in valuta au fost similare, de la 4,71 miliarde de euro din 2012.

#licitatie obligatiuni, #licitatie mfp, #Romania obligatiuni , #Stiri Credite