Modul in care sunt calculate creditele ar putea fi schimbat. Cum va arata noul ROBOR

Miercuri, 27 Martie 2019, ora 09:55
4237 citiri
Modul in care sunt calculate creditele ar putea fi schimbat. Cum va arata noul ROBOR
Foto: CC0 Creative Commons

Dobanda pentru creditele acordate in moneda nationala va fi compusa dintr-un indice de referinta calculat exclusiv pe baza tranzactiilor interbancare la o anumita perioada, la care creditorul poate sa adauge o anumita marja fixa pe toata perioada derularii contractului, se arata in proiectul de Ordonanta de urgenta pentru modificarea si completarea unor acte normative, respectiv pentru modificarea OUG 114/2018.

Documentul - publicat marti seara pe site-ul Ministerului Finantelor Publice (MFP) - prevede modificari si pe alineatul 1 al articolului 38 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 52/2016 privind contractele de credit oferite consumatorilor pentru bunuri imobile, precum si pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei din 20 septembrie 2016.

"In contractele de credit cu dobanda variabila se vor aplica urmatoarele reguli:

a) pentru creditele in valuta, dobanda va fi compusa dintr-un indice de referinta EURIBOR/LIBOR la o anumita perioada, in functie de valuta creditului, la care creditorul adauga o anumita marja fixa pe toata perioada derularii contractului;

b) pentru creditele acordate in moneda nationala, dobanda va fi compusa dintr-un indice de referinta calculat exclusiv pe baza tranzactiilor interbancare la o anumita perioada, la care creditorul poate sa adauge o anumita marja fixa pe toata perioada derularii contractului.

Indicele de referinta pentru credite acordate in lei cu dobanda variabila se publica in fiecare zi lucratoare pe website-ul Bancii Nationale a Romaniei si reprezinta rata de dobanda calculata ca medie ponderata a ratelor de dobanda cu volumele tranzactiilor de pe piata interbancara.

Indicele de referinta se calculeaza la finalul fiecarui trimestru, ca medie aritmetica a ratelor de dobanda zilnice determinate pentru trimestrul anterior, urmand a se aplica de fiecare institutie de credit pentru trimestrul urmator;

c) in acord cu politica comerciala a fiecarui creditor, acesta poate reduce marja si/sau aplica un nivel mai redus al indicelui de referinta, avand dreptul ca, pe parcursul derularii contractului, sa revina la valoarea marjei mentionate in contract la data incheierii acestuia si/sau la nivelul indicelui de referinta", se arata in document.

De asemenea, modul de calcul al dobanzii trebuie indicat in mod expres in contract, cu precizarea periodicitatii si/sau a conditiilor in care survine modificarea ratei dobanzii variabile, atat in sensul majorarii datorate indicelui de referinta EURIBOR/indicelui de referinta pentru creditele acordate in lei cu dobanda variabila/LIBOR, cat si in cel al reducerii acesteia.

"Valoarea indicilor de referinta utilizati in formula de calcul a dobanzii variabile va fi afisata si permanent actualizata, pe website-urile creditorilor si la toate punctele de lucru ale acestora", se precizeaza in proiect.

De asemenea, proiectul MFP prevede modificari si pe Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei din 11 iunie 2010, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 288/2010.

Astfel, pentru creditele acordate in valuta, dobanda va fi compusa dintr-un indice de referinta EURIBOR/LIBOR la o anumita perioada, in functie de valuta creditului, la care creditorul adauga o anumita marja fixa pe toata perioada derularii contractului.

"Pentru creditele acordate in moneda nationala, dobanda va fi compusa dintr-un indice de referinta calculat exclusiv pe baza tranzactiilor interbancare la o anumita perioada, la care creditorul poate sa adauge o anumita marja fixa pe toata perioada derularii contractului. Indicele de referinta pentru credite acordate in lei cu dobanda variabila se publica in fiecare zi lucratoare pe website-ul Bancii Nationale a Romaniei si reprezinta rata de dobanda calculata ca medie ponderata a ratelor de dobanda cu volumele tranzactiilor de pe piata interbancara. Indicele de referinta se calculeaza la finalul fiecarui trimestru, ca medie aritmetica a ratelor de dobanda zilnice determinate pentru trimestrul anterior, urmand a se aplica de fiecare institutie de credit pentru trimestrul urmator", se mentioneaza in proiect.

Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a anuntat marti ca romanii vor putea cere bancilor refinantarea creditelor existente in functie de noua formula de calcul a ROBOR, care va fi aprobata joi in Guvern, printr-o ordonanta de urgenta care modifica OUG 114/2018.

"Principala modificare a OUG 114 va fi, pentru sectorul bancar, decuplarea ROBOR de partea de taxare a activelor financiare. ROBOR va fi inlocuit cu un nou mod de calcul si anume tranzactiile interbancare si sunt convins ca cifrele vor arata altfel", a spus ministrul.

El a aratat ca, in acest fel, ratele romanilor la banci vor scadea. Noua formula de calcul va fi aplicata automat noilor credite, iar, pentru cele in vigoare, oamenii vor trebui sa faca cereri de refinantare prin care sa li se aplice noul mod de calcul.

"Propunerea noastra va fi - dar discutiile continua si zilele acestea, pana la sedinta de Guvern - ca, dupa aparitia ordonantei de urgenta, peste o luna sau ceva de genul asta, sa se treaca la aceasta abordare. Intrebarea este cui se aplica noua formula. Clar noilor credite in lei se va aplica, iar, pentru cele in derulare, formula de schimbare este cea de cerere de refinantare.

Practic, romanii care au credite in lei pot face o cerere de finantare a acelui imprumut la aceeasi banca sau la alta, bazat pe noua formula de calcul, iar, daca aceea va fi mult mai atractiva, daca romanul va decide sa se finanteze de la aceeasi banca sau la alta banca, iar daca se face la alta banca va fi si o competitie intre banci pentru a oferi romanilor o finantare mai ieftina pentru ca va fi afectata si cota de piata a acestor banci", a spus oficialul guvernamental.

#schimbare calcul credite, #proiect nou ROBOR , #Dobanda credit