Business24
Economie  Afaceri  Bani  IT  Life 
Credite > Stiri Credite
A   A   A

Nici recuperatorii nu mai reusesc sa scoata bani de la companiile datornice

Nici recuperatorii nu mai reusesc sa scoata bani de la companiile datornice
Piata colectarii de creante s-a redus in primul semestru al anului curent cu 35%, ajungand la o cifra de 615 milioane de euro. Cauzele principale au fost atat reducerea numarului debitelor cu 13%, pana la 2,46 milioane de cazuri, dar si scaderea semnificativa a ratei de succes la recuperarea datoriilor companiilor.
In ceea ce priveste distributia creantelor pe segmente de activitate in piata, debitele persoanelor fizice reprezinta 53% din piata, in timp ce cele ale persoanelor juridice 9%. Achizitiile de portofolii de debite reprezinta 38% din piata.

Asfel, valoarea creantelor persoanelor fizice externalizate in primul semestru a scazut cu aproximativ 42% de la 560 milioane de euro la 325 milioane de euro. Numarul de astfel de cazuri s-a redus cu 13%, de la 2,46 milioane in primele sase luni din 2011 la 2,14 milioane in 2012.

Valoarea creantelor companiilor externalizate a crescut in schimb, cu 92%, de la 30 milioane de euro la 57,5 milioane de euro, desi numarul debitelor a scazut cu 35%, la 53.800 de cazuri.

La fel ca in anii precedenti, cea mai mare pondere in activitatea de colectare a avut-o sectorul bancar, mentinandu-se la un nivel de 50-53%, prin externalizarea sau vanzarea portofoliilor de creante neincasate de la debitori persoane fizice.
In ceea ce priveste rata de succes a firmelor de colectare de creante, respectiv sumele incasate de catre acestea, s-a inregistrat o crestere in prima jumatate a anului pe segmentul debitelor persoanelor fizice.

Pe segmentul debitelor companiilor insa, ratele de succes au scazut semnificativ, chiar daca valoarea medie colectata a crescut foarte mult comparativ cu aceeasi perioada din 2011 (460 euro, de la 298 euro in prima jumatate a anului 2011).

Astfel, pe fondul cresterii semnificative a valorii medii externalizate in primul trimestru si in trimestrul doi 2012 (1.069 euro, fata de 361 euro in aceeasi perioada din 2011), rata de succes a scazut considerabil pe acest segment.

Scaderea pietei de colectare creante a avut si va avea ca principala cauza scaderea creditarii in general. Pentru restul anului estimarile pentru piata colectarii creantelor sunt de scadere, in special pe segmentul debitorilor persoane fizice si al achizitiei portofoliilor de creante neperformante.

"Pentru sfarsitul anului 2012 si pentru anul 2013 estimam ca segmentul debitori persoane fizice va suferi o scadere de cel putin 10-15%, insa ne asteptam la o usoara crestere pe segmentul debitori persoane juridice", a adaugat Kovacs.
Facebook ShareTweet
 Marti, 16 Octombrie 2012, ora 17:02

 Articol citit de 2149 ori

Cele mai citite
Versiuni: mobil  /  Web
Contact  |  Ajutor
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor