Business24
Economie  Afaceri  Bani  IT  Life 
Credite > Stiri Credite
A   A   A

Piata de factoring a ajuns aproape de trei miliarde de euro in 2012

Piata de factoring a ajuns aproape de trei miliarde de euro in 2012
Piata de factoring a urcat la aproape 3 miliarde de euro anul trecut, dupa o crestere de 12,8% fata de nivelul inregistrat in 2011, a anuntat, joi, Bogdan Rosu, presedintele Asociatiei Romane de Factoring.
Conform datelor ARF se arata o crestere substantiala, cu 16,14%, a operatiunilor de factoring intern si 23,5% a operatiunilor de factoring de import. Exportul are pentru acest produs acelasi nivel ca si in anul 2011.

"Cresterile inregistrate demonstreaza ca factoring-ul a devenit un produs din ce in ce mai cunoscut si mai accesibil companiilor din diverse domenii de activitate, fiind produsul asimilat creditarii cu cea mai buna crestere. Atat bancile, cat si IFN-urile au adus contributii la adaptarea pietei. Un bun exemplu care reliefeaza acest raport al institutiilor care formeaza piata este cresterea cu 10% inregistrate la nivelul personalului angajat direct in operatiunile de factoring in 2012", a spus Rosu.

Domeniul de activitate cu cele mai importante volume de operatiuni de factoring intern a fost si in 2012 cel al constructiilor, cu o pondere de 28,1% din totalul creantelor cumparate prin operatiuni de factoring.
Companiile din sectorul metale, chimicale si reciclare se afla pe locul al doilea cu 14,7%. Locul trei este ocupat de zona bunurilor de larg consum cu o pondere de 12,5%, urmata de sectorul auto si echipamente, cu 12,3%. Agricultura si produsele alimentare se afla pe locul al cincilea in topul accesarilor serviciilor de factoring cu o pondere de 10,6%.

In ceea ce priveste factoring-ul de export, cele mai multe companii care au apelat la aceste operatiuni se afla in domeniul metale, chimicale si reciclare cu o pondere de 51,8% din totalul pietei, in crestere cu 7% fata de 2011.

Jucatorii din piata de factoring estimeaza ca numarul companiilor care vor avea dificultati in 2013 in onorarea obligatiilor de plata va creste cu peste 15%.

Anul 2012 este pentru al treilea an consecutiv cand Asociatia Romana de Factoring (ARF) realizeaza o monitorizare consolidata a acestei piete.
Facebook ShareTweet
 Joi, 14 Martie 2013, ora 11:03

 Articol citit de 1898 ori

Cele mai citite
Versiuni: mobil  /  Web
Contact  |  Ajutor
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor