Business24
Economie  Afaceri  Bani  IT  Life 
Credite > Stiri Credite
A   A   A

Presedinte ALB: Piata de leasing va stagna anul acesta la 1,3 miliarde de euro

Presedinte ALB: Piata de leasing va stagna anul acesta la 1,3 miliarde de euro
Piata de leasing va stagna in acest an, iar volumul noilor finantari se va situa in jurul a 1,3 miliarde de euro, este de parere presedintele Asociatiei Societatilor Financiare - ALB Romania, Antoaneta Curteanu.
"Vedem o evolutie similara cu cea din 2012. Nu mai suntem la fel de de optimisti ca la inceputul anului, cand estimam 15% crestere fata de anul trecut. In 2012 am realizat un volum de noi finantari, in valoare de de 1,35 miliarde euro, iar anul acesta speram sa ramanem in continuare la acel nivel", a precizat Antoaneta Curteanu pentru Agerpres.

Presedintele ALB Romania a explicat ca motivul acestei stagnari il constituie, in primul rand, lipsa de predictibilitate in economie si schimbarea foarte rapida a legislatiei, precum si lipsa de incredere a investitorilor.

Aceasta considera ca exista foarte multe companii care au nevoie de echipamente si utilaje sau sa isi schimbe flotele de masini care sunt vechi si consuma mult - si ar face in acest sens o schimbare - insa le este teama sa investeasca si sa se angajeze in noi credite si finantari.

De asemenea, Antoaneta Curteanu a explicat ca o problema o constituie faptul ca foarte multe muti clienti intra in insolventa si "se declanseaza un lant de neplati si de probleme, de paralizare a fluxurilor de numerar".

"Foarte multi avocati sfatuiesc companiile sa-si puna umbrela insolventei si atunci intervine lipsa de incredere care psihologic nu incurajeaza investitiile noi", a spus Antoaneta Curteanu.

In ceea ce priveste problemele cauzate de timbrul de mediu, Curteanu a spus ca s-au facut niste pasi pentru a imbunatati situatia, dar ramane, inca, un obstacol birocratic. Inlaturarea acestuia ar contribui la cresterea pietei autohtone de leasing si, implicit, la revigorarea economiei.

"Impreuna cu ANAF si Ministerul Mediului s-au gasit niste solutii pentru simplificarea procedurii, iar firmele de leasing si-au luat angajamentul sa devina garanti ai dovezii platii dupa inmatriculare in cazul in care este vorba de contracte de leasing. Astfel, o mare parte din cele 1.300 de masini rulate finantate in leasing care sunt blocate se vor debloca", a mai spus Antoaneta Curteanu.

Piata de leasing financiar din Romania a inregistrat in 2012 un volum total nou finantat in valoare de 1,362 miliarde de euro, in crestere cu 1% fata de 2011, potrivit Asociatiei Societatilor Financiare (ALB).
Facebook ShareTweet
 Sambata, 22 Iunie 2013, ora 15:50

 Articol citit de 1657 ori

Cele mai citite
Versiuni: mobil  /  Web
Contact  |  Ajutor
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor