Business24
Economie  Afaceri  Bani  IT  Life 
Credite > Dobanzi bancare
A   A   A

ROBOR, indicele care influenteaza ratele creditelor in lei, a ajuns la cel mai mare nivel din ultimii trei ani si jumatate

ROBOR, indicele care influenteaza ratele creditelor in lei, a ajuns la cel mai mare nivel din ultimii trei ani si jumatate
Foto: CC0 Creative Commons
Indicelele ROBOR la trei luni, in functie de care se calculeaza costul creditelor in lei cu dobanda variabila, a urcat marti pe piata interbancara la nivelul de 2,28%, de la 2,22% cat era luni, fiind cel mai mare nivel din ultimii trei ani si jumatate, reiese din datele Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
O valoare apropiata de nivelul de marti a acestui indice a fost inregistrata in 27 octombrie 2014, respectiv 2,33%.

In ceea ce priveste indicele la 6 luni, utilizat in calculul dobanzilor la creditele ipotecare, acesta a crescut pana la 2,52%, de la nivelul de 2,49% inregistrat luni. De asemenea, ROBOR la noua luni, care reprezinta rata dobanzii platita la creditele in lei atrase de catre bancile comerciale de la alte banci comerciale, a crescut usor de la 2,56% la 2,57%, iar indicele ROBOR la 12 luni a ajuns marti la 2,62%, de la 2,60%, nivel inregistrat luni.

Conform datelor BNR, la inceputul acestui an, ROBOR se situa la 2,05% in conditiile in care, in perioada similara a anului trecut indicatorul era la 0,87%.

Indicele se stabileste zilnic de BNR ca medie aritmetica a cotatiilor practicate de zece banci selectate de Banca Nationala.
Facebook ShareTweet
 Marti, 24 Aprilie 2018, ora 11:32

 Articol citit de 1105 ori

Cele mai citite
Versiuni: mobil  /  Web
Contact  |  Ajutor
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor