Romanii cu venituri sub 2.000 de lei ar putea beneficia de deduceri pentru creditele restructurate

Miercuri, 04 Iunie 2014, ora 15:50
1943 citiri
Romanii cu venituri sub 2.000 de lei ar putea beneficia de deduceri pentru creditele restructurate

Salariatii si pensionarii cu venituri brute sub 2.000 de lei vor beneficia de o deducere speciala lunara pentru creditele restructurate, care va fi luata in calcul la stabilirea bazei impozabile, prevede un proiect de ordonanta de urgenta publicat miercuri pe site-ul Ministerului Finantelor Publice (MFP).

"Pentru a beneficia de deducerea speciala lunara pentru credite restructurate, contribuabilii respectivi trebuie sa realizeze venituri brute din salarii la functia de baza sau venituri brute din pensii de pana la 2.000 lei , inclusiv, in fiecare luna a perioadei impozabile in care se acorda deducerea. Persoanele fizice, titulare ale unor contracte de credite supuse restructurarii conform legii, primite de la unul sau mai multi imprumutatori, au dreptul la deducerea din venitul net lunar din salarii a unei sume sub forma de deducere speciala pentru credite, acordata pentru fiecare luna a perioadei impozabile, numai pentru veniturile din salarii realizate la locul unde se afla functia de baza", precizeaza nota de fundamentare a proiectului de act normativ.

Imprumutatorii pot fi institutiile de credit - persoane juridice romane si sucursalele institutiilor de credit persoane juridice straine - si institutiile financiare nebancare (persoane juridice romane si sucursalele institutiilor financiare straine) inscrise in Registrul general, care opteaza pentru restructurarea creditelor.

Deducerea se acorda lunar, incepand cu drepturile reprezentand venituri din salarii si pensii, aferente lunii ianuarie 2016, pentru o singura sursa de venit si reprezinta rata din perioada de prelungire a duratei initiale a creditului, nu mai mult de 900 lei, in anumite conditii, pe baza documentelor justificative emise de imprumutator.

Obligatia acordarii deducerii speciale pentru credite revine angajatorului/platitorului de venituri din pensii. Deducerea se acorda si contribuabililor care au obligatia de a declara si de a plati impozit lunar, la bugetul de stat pana la data de 25 a lunii urmatoare celei pentru care s-a realizat venitul, pe baza documentelor justificative emise de imprumutator.

In prezent, prevederile in vigoare stabilesc acordarea unor deduceri personale lunare angajatilor care au un venit lunar brut de pana la 1.000 lei, iar pentru veniturile cuprinse intre 1.001 si 3.000 lei deducerea se acorda degresiv, in functie de persoanele aflate in intretinere, in baza unei formule de calcul. Pentru veniturile mai mari de 3.001 lei nu se acorda deduceri.

La determinarea venitului impozabil lunar din pensii se deduc o suma neimpozabila lunara de 1.000 lei si contributiile sociale obligatorii calculate, retinute si suportate de persoana fizica.

Facilitatea fiscala propusa are ca scop stimularea cresterii economice

Potrivit MFP, facilitatea fiscala propusa are ca scop stimularea cresterii economice, prin majorarea consumului populatiei in cadrul formarii produsului intern brut, majorarea venitului disponibil pe o perioada limitata pentru populatia cu venituri aflate sub nivelul salariului mediu pe economie, precum si diminuarea pentru aceasta categorie a efortului cu plata serviciului datoriei la banci si IFN, imbunatatirea eficientei utilizarii lichiditatii existente in sistemul financiar, crearea conditiilor pentru temperarea ritmului de crestere a riscului de credit din sistem si imbunatatirea calitatii portofoliilor institutiilor de credit si IFN-urilor.

Contribuabilul va primi o facilitate fiscala din partea statului roman, astfel incat efortul de plata a datoriilor catre banci si IFN, in crestere ca urmare a necesitatii restituirii sumelor amanate la plata, sa se diminueze. Facilitatea fiscala se va acorda pe cel mult doi ani, atata timp cat debitorul isi onoreaza corespunzator serviciul datoriei.

"Asemenea masuri prin care guvernele au intervenit direct in sprijinul debitorilor s-au practicat relativ frecvent in Europa de la inceputul crizei De exemplu, in Marea Britanie, in anul 2008, s-a implementat o masura prin care se permite amanarea platii dobanzilor, iar masura a fost sustinuta prin garantii de stat pentru creditori. In Croatia s-au initiat aplicat facilitati din partea statului pentru rambursarea mai buna a creditelor ipotecare in valuta. In Islanda s-au implementat masuri pentru subventionarea eforturilor populatiei cu dobanda pentru o perioada de doi ani, finantata printr-o facilitate fiscala acordata bancilor. O concluzie importanta a eficientei masurilor aplicate in unele tari din Europa privind facilitatile acordate debitorilor, concluzie prezentata in raportul FMI din aprilie 2012 este ca reducerea serviciului datoriei populatiei a avut efecte favorabile asupra consumului populatiei si asupra cresterii economice", se spune in nota de fundamentare.

Potrivit MFP, estimarile conduc la concluzia ca masurile ar putea majora cresterea economica cu circa 0,25 puncte procentuale in fiecare an de aplicare. Efectul maxim asupra cresterii economice ar putea fi de aproximativ 0,5 puncte procentuale in fiecare an, in conditiile in care atat debitorii, cat si creditorii ar adera la aceasta schema in mod semnificativ, debitorii ar folosi intr-o masura covarsitoare surplusul de venit disponibil obtinut pentru majorarea consumului si cresterea pe aceasta cale a consumului s-ar localiza pentru produse si servicii fabricate in Romania.

Impactul financiar asupra veniturilor bugetare al acestei masuri este unul negativ, de scadere cu 975 milioane lei in 2016 si de scadere cu 1,017 miliarde lei in 2017.

#deduceri credite restructurate, #credite restructurate salariati , #Stiri Credite