Business24
Economie  Afaceri  Bani  IT  Life 
Credite > Stiri Credite
A   A   A

UE va ancheta manipularea dobanzilor la creditele in franci elvetieni

UE va ancheta manipularea dobanzilor la creditele in franci elvetieni
Uniunea Europeana va ancheta posibila asociere a unor banci si brokeri in carteluri pentru a manipula dobanzile de la creditele in franci elvetieni, in conditiile in care pana acum investigatiile s-au concentrat pe ratele de referinta la mprumuturile in yeni si pe cele in euro.
"Investigam ratele folosite ca referinte pentru mai multe monede, inclusiv euro, yenul si francul elvetian. Suspectam existenta unor carteluri intre anumiti actori de pe piata derivatelor - banci, dar si brokeri", a declarat, vineri, comisarul pentru concurenta, Joaquin Almunia, citat de Bloomberg, potrivit Agerpres.

Deutsche Bank, Barclays, HSBC si Royal Bank of Scotland Group au recunoscut deja ca sunt cercetate de UE in privinta ratelor de referinta.

Anterior anuntului privind extinderea anchetei, Almunia informase privind investigatii referitoare la posibila manipulare a Libor, Euribor si Tibor (pentru credite in yeni).

Anchetele vizand Libor sunt o "prioritate absoluta" pentru UE, a spus, vineri, comisarul european. Orice amenda aplicata de autoritatile de reglementare va viza, in acelasi timp, toate companiile implicate. Abordarea este diferita de cea a altor autoritati de reglementare, care au preferat sa rezolve astfel de situatii prin acorduri amiabile separate cu institutiile financiare.

Barclays, UBS si RBS au primit amenzi de peste 2,5 miliarde de dolari de la autoritatile de reglementare din SUA si Marea Britanie pentru manipularea indicelui Libor al pietei interbancare de la Londra. Peste alte zece companii sunt inca investigate.

UE poate aplica amenzi de pana la 10% din veniturile globale ale unei companii pentru fiecare cartel in care aceasta este implicata. Pietele instrumentelor financiare derivate legate de dobanzi au avut o valoare totala de 20.000 de miliarde de dolari in 2011, a spus Almunia in iulie.
Facebook ShareTweet
 Sambata, 23 Februarie 2013, ora 10:00

 Articol citit de 2284 ori

Cele mai citite
Versiuni: mobil  /  Web
Contact  |  Ajutor
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor