Criza financiară lovește sute de mii de români: Cădere mai gravă ca în 2008 pentru cea mai dezvoltată țară

Vineri, 09 Februarie 2024, ora 04:00
0 citiri
Criza financiară lovește sute de mii de români: Cădere mai gravă ca în 2008 pentru cea mai dezvoltată țară
Germania a fost lovită de o criză financiară mai mare decât cea din 2008 FOTO / captură Berlin

Războaiele din Ucraina și Israel, datoriile guvernamentale și blocarea traficului maritim prin canalul Suez produc bulversări majore pe piețe, dar și în industriile occidentale. Astfel, cea mai mare putere economică din Europa, Germania, unde trăiesc peste 800.000 de români este lovită de o gravă criză financiară, mai accentuată decât cea din 2008, susțin experții.

Producția fabricilor germane a scăzut pentru a șaptea lună consecutiv, depășind criza financiară din 2008 pentru cea mai lungă scădere din toate timpurile, deoarece cea mai mare economie a Europei a continuat să lâncezească la sfârșitul anului trecut, potrivit Financial Times.

Producția industrială a scăzut cu 1,6% de la lună la lună în Germania în decembrie, sub depășirea prognozelor economiștilor de scădere cu 0,4%. Producția fabricilor germane a scăzut din mai, trăgând-o în jos cu 1,5% pe parcursul întregului an trecut și cu 10% înainte de apariția pandemiei de Covid-19.

Un expert britanic dezvăluie amăgirea lui Putin: Nu poate cuceri Europa dintr-un singur motiv VIDEO

Cea mai mare scădere din decembrie a fost producția de produse chimice, care a scăzut cu 7,6% față de luna precedentă, ducând sectorul la cea mai scăzută producție anuală din 1995.

„Costurile ridicate ale energiei și cererea internă și externă slabă vor face ca producția industrială germană să scadă în continuare în 2024”, a spus Franziska Palmas, economist senior de la Capital Economics, conform MSN.

„Costurile ridicate ale energiei și cererea internă și externă slabă vor face ca producția industrială germană să scadă în continuare în 2024”, a spus Palmas. În industriile consumatoare de energie, producția a scăzut cu 5,8% în luna decembrie a acestei luni, au anunțat autoritățile germane.

Isterie pe plan internațional, un produs spre maximum istoric: Oamenii cumpără masiv, anunță cea mai mare bancă

Scăderi deosebit de puternice au fost în industria chimică importantă, producția scăzând cu 7,6% pe lună, și în construcții, cu o scădere de 3,4%. Producția a scăzut și în multe alte sectoare, deși mai puțin brusc, a spus biroul de statistică. Cu toate acestea, creșterea cu 4,0% a producției în industria auto a avut un efect pozitiv asupra rezultatului general.

„Scăderea bruscă atât a exporturilor, cât și a importurilor, precum și a producției industriale de astăzi, nu numai că ilustrează slăbiciunea coloanei vertebrale a economiei germane, dar crește și riscul unei revizuiri în scădere a creșterii PIB-ului în trimestrul al patrulea”, a declarat Carsten Brzeski, director global la ING.

Produsul intern brut s-a contractat cu 0,3% în al patrulea trimestru comparativ cu trimestrul precedent, ceea ce i-a determinat pe economiști să avertizeze despre o nouă recesiune.

Descoperirea care schimbă viața oamenilor: Dacă renunți la un obicei, reduci riscul de cancer cu 57%

În ultimul trimestru al anului, cifră mai puțin volatilă, producția industrială a scăzut cu 1,8% față de cele trei luni precedente. În noiembrie, producția a scăzut cu 0,2% față de octombrie, după ce rezultatele preliminare au fost revizuite în sus de la o scădere de 0,7%. În 2023 în ansamblu, producția a fost cu 1,5% mai mică decât în 2022, după ajustarea calendaristică.

Comenzile industriale germane au crescut în mod neașteptat cu 8,9% în decembrie, înregistrând cea mai mare creștere lunară din ultimii trei ani, determinate de „un număr excepțional de mare” de comenzi de avioane, a declarat marți biroul federal de statistică.

Lipsa comenzilor în producție devine din ce în ce mai mult o povară pentru economia germană, a declarat luni Institutul Ifo, iar economiștii au avertizat că datele de marți nu au schimbat acest lucru.

...citeste mai departe despre "Criza financiară lovește sute de mii de români: Cădere mai gravă ca în 2008 pentru cea mai dezvoltată țară" pe Ziare.com

#criza financiara, #Germania, #criza Germania, #romani Germania, #criza financiara economica, #criza economica Germania , #Stiri Macroeconomie