Cele mai gustoase dulcețuri de casă: sfaturi, rețete, accesorii necesare

Miercuri, 08 Septembrie 2021, ora 16:13
647 citiri
Cele mai gustoase dulcețuri de casă: sfaturi, rețete, accesorii necesare
dulceata FOTO: piqsels.com

Probabil cea mai vie amintire a fiecăruia dintre noi care am fost suficient de norocoși a avea o bunică la țară este legată de borcanele acelea mici cu tot soiul de gemuri și dulcețuri care făceau o combinație excelentă cu orice era făcut din făină: pâine, gogoși, clătite chiar și budinca de paste cu brânză. Și cum amintirile frumoase merită retrăite la orice vârstă, haideți să vedem care sunt cele mai gustoase dulcețuri de casă.

Minunăția numită dulceață de casă

Conține zahăr, este adevărat, știm cu toții cât de nociv poate fi zahărul pentru organism. Însă în cazul dulcețurilor de casă, cantitatea de zahăr folosită poate fi controlată și oricum unui astfel de produs bio îi lipsesc toți ceilalți conservanți, coloranți și potențiatori de aromă specifici dulciurilor din comerț. Iar dacă folosim dulceața ca desert, în cantități limitate, beneficiile pentru sănătate și starea de bine sunt numeroase.

De ce se folosesc borcane mici pentru dulcețuri? Pentru că întocmai ca pe vremea bunicii, acest aliment nu se consumă altfel decât în cantități liliputane. Și astfel consumat, ne putem bucura încă de o parte din nutrienții conținuți de fructe dar mai ales de gustul extraordinar.

La prepararea dulcețurilor cea mai dificilă etapă este aceea a selectării fructelor (trebuie să nu fie excesiv de coapte, chiar tari) și a îndepărtării sâmburilor. Există unele aparate pe piață care ajută la îndepărtarea sâmburilor dar este puțin probabil ca un proces automatizat să păstreze fructul întreg, așadar, pentru a obține rezultatele perfecte, tot eliminarea cu mâna a sâmburilor este cheia. Cantitatea de zahăr poate fi cuprinsă între 500 de grame și 1 kilogram pentru fiecare kilogram de fructe (după gust), și se dizolvă în apă (aproximativ 300 ml, corespunzător cantității de mai sus) care se pune la fiert până când siropul rezultat devine foarte dens; în acest sirop se adaugă fructele. Nu trebuie uitată adăugarea sucului obținut din stoarcerea a 1-2 lămâi.

Dulceață de nuci verzi

Unul dintre cele mai exotice și spectaculoase produse din această categorie este dulceața de nuci verzi, care se prepară în luna iunie; motivul este unul foarte simplu, nucile trebuie culese până când începe să se formeze dinspre interior spre exterior coaja lemnoasă. Prepararea necesită timp și răbdare, fiind un proces migălos iar randamentul este unul scăzut (din aproximativ 1 kg de nuci verzi rămâne materie utilizabilă aproximativ 300 de grame).

În procesul de pregătire a nucilor trebuie utilizate mănuși pentru că iodul din coajă pătează mâinile. Curățarea nucilor înseamnă îndepărtarea celor două straturi de coajă verde până se ajunge la miezul alb. Imediat după curățare, nuca se depune într-un recipient cu apă rece în care a fost dizolvat acid citric (la 1 litru de apă se folosesc aproximativ 8 grame de sare de lămâie sau 200 ml de suc de lămâie – zeama a aproximativ 3 lămâi). Tot în această etapă se pot înțepa nucile pentru ca siropul să pătrundă mai bine.

Nucile curățate, după ce au fost păstrate în apă minim 12 ore, vor fi opărite în apă fiartă (pentru a nu fi amare în dulceață). Siropul se pregătește prin dizolvarea a aproximativ 500 de grame de zahăr în 200 ml de apă în care s-a adăugat zeama unei lămâi și 1 pliculeț de zahăr vanilat sau un baton de vanilie și prin fierberea până se ajunge la consistența ideală (să rămână ca un bob perfect pe farfurie). Ulterior se adaugă nucile bine scurse și se lasă la fiert aproximativ 10 minute, după care se trage de pe foc oala și se acoperă cu o cârpă umedă (previne zaharisirea la suprafață a dulceții).

Dulceața de ardei iuți

Este ușor picantă, dulce-acrișoară, cu o aromă fantastică. Pentru a fi doar ușor picantă se folosește în amestec ardei kapia sau acidul citric (sarea sau sucul de lămâie).

Ardeii iuți, spălați și curățați bine, se vor pune bucăți într-o oală mare, în care s-a pus în prealabil pasta de ardei kapia, zahărul (aproximativ 1 kilogram pentru fiecare kilogram de ingrediente), sarea și zeama de la o lămâie. Se fierbe în două etape: în prima etapă se lasă să fiarbă pentru aproximativ 10 minute, ulterior se lasă 2 ore la răcit și se fierbe din nou până când se leagă siropul.

Dulcețurile de casă sunt probabil cea mai importantă rezervă strategică pentru anotimpul rece pentru că nimic nu poate lumina mai bine ziua decât o linguriță sau

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#dulceata, #preparare dulceata, #retete dulceata , #Dulciuri