Romania inregistreaza cea mai spectaculoasa redresare a productiei de vin, la nivel mondial

Vineri, 01 Noiembrie 2013, ora 18:40
2299 citiri
Romania inregistreaza cea mai spectaculoasa redresare a productiei de vin, la nivel mondial

Amatorii de vin nu au motive de ingrijorare, potrivit specialistilor, in contextul unei productii mondiale in crestere in 2013, in pofida diminuarii suprafetelor cultivate cu vita de vie si a previziunilor sumbre emise de Morgan Stanley, transmite vineri AFP, care mentioneaza o redresare spectaculoasa a productiei de vin in Romania, cu +79% in raport cu 2012.

Potrivit Organizatiei Internationale a Viei si Vinului (OIV), care contrazice temerile exprimate miercuri de bancherii new-yorkezi cu privire la o posibila penurie si o crestere a preturilor, productia creste in cazul principalilor producatori si va atinge 281 de milioane de hectolitri (Mhl) in 2013, fata de 258 in 2012.

Din Europa de Sud pana in Statele Unite ale Americii, Chile sau Noua Zeelanda, sunt motive de optimism, in pofida unei reduceri constante a suprafetelor cultivate cu vita de vie: 300.000 ha in minus in raport cu 2006, potrivit OIV.

Totusi, partea esentiala este salvata, a remarcat directorul general al OIV, Federico Castellucci, citat in raportul anual al acestui organism: 'Recolta din 2013 a fost destul de insemnata, datorita unei productivitati care continua sa progreseze'.

Studiul Morgan Stanley indica o 'penurie' de vin rosu pentru anul viitor, bazandu-se pe recoltele deosebit de scazute din 2012, an de calitate insa cu foarte mici cantitati.

Or, in 2013, potrivit datelor OIV disponibile la sfarsitul lunii octombrie, in Uniunea Europeana 'nivelul vinicol (164 Mhl) poate fi calificat ca fiind relativ ridicat', iar previziunile principalelor tari indica o crestere uneori 'foarte semnificativa' in raport cu anul precedent: +23% in Spania (peste 40 Mhl), +7% in Franta si in Portugalia.

Cea mai semnificativa redresare se inregistreaza in Romania, unde productia din 2013 este in crestere cu 79% in raport cu 2012, potrivit unui comunicat publicat pe site-ul OIV.

In afara Uniunii Europene, se inregistreaza o productie in neta progresie. SUA au produs 22 Mhl. Chile atinge 'un nou record cu 12,8 Mhl' potrivit OIV, iar Argentina inregistreaza o crestere de 27% (ajungand la 15 Mhl). Noua Zeelanda inregistreaza o productie record de 2,5 Mhl, iar Australia ar putea atinge o productie estimata la 13,5 Mhl.

Pierre Genest, director general adjunct al Federatiei exportatorilor de vinuri si spirtoase (FEVS) din Franta, considera ca a vorbi de 'penurie' este prea mult. 'Dimensiunea viei europene scade, insa in restul lumii creste, iar daca suprafetele se diminueaza, putem spune ca evolutiile tehnologice vor permite cresterea randamentelor, ceea ce va compensa', a declarat el, pentru AFP.

Pe de alta parte, potrivit OIV, consumul tinde sa se stabilizeze in 2013.

#productie vin Romania, #piata vin Romania , #Vinuri