Stii sa alegi un vin bun? Invata de la specialisti!

Sambata, 10 Mai 2014, ora 00:00
6128 citiri
Stii sa alegi un vin bun? Invata de la specialisti!

Pentru a invata sa apreciezi cu adevarat rafinamentul vinului, dar si pentru a-ti surprinde prietenii sau partenerii de afaceri cu alegeri inspirate, trebuie sa inveti cateva lucruri de baza despre aceasta bautura, care te vor ajuta sa te bucuri asa cum trebuie de ea.

Catalin Paduraru, critic de vin si CEO al International Wine Contest Bucharest, a oferit pentru Business24 cateva sfaturi practice in alegerea vinului.

In primul rand, trebuie sa cautam doar vinuri cu denumirea de origine controlata (DOC) sau vinuri cu indicatie geografica (IG) , ne spune expertul, pentru ca doar asa putem gasi un punct sigur de plecare in cautarea celor mai bune licori bahice. Vom afla astfel din start numele podgoriei sau al localitatii de provenienta, deci stim la ce sa ne asteptam, putem obtine referinte si informatii despre soiurile respective.

Daca vorbim despre vinurile romanesti, putem nota in memorie si indicativele CMD - struguri culesi la maturitate deplina -, CT - struguri culesi tarziu - si CIB - struguri culesi la innobilarea boabelor, pentru ca ne vor ajuta mai tarziu.

De asemenea, o medalie la un concurs international, cum ar fi IWCB, este o garantie suplimentara ca vinul a fost validat si de catre specialisti, spune Catalin Paduraru.

N-ar strica deloc sa fim atenti si de unde cumparam vinul, pentru ca este important ca locul de vanzare sa fie unul dedicat, care sa aiba conditii bune de pastrare (temperatura potrivita, lumina adecvata, lipsa mirosurilor sau a trepidatiilor), pentru ca si cel mai bun vin isi poate pierde calitatile sale renumite, daca nu este tinut in conditii optime.

Daca ne-am lamurit ca suntem in locul potrivit, iar etichetele ne ofera informatiile de baza, putem merge mai departe cu alegerea vinului. Trebuie sa intelegem foarte bine ce ne place mai mult: un soi aromat sau unul nearomat.

A nu se confunda soiul cu gustul unic! In functie de loc, de vinificator, de maniera de fermentare, maturare sau varsta, acelasi soi are expresii gustative cat se poate de diferite, sustine Paduraru.

Abia dupa cateva degustari si dupa ce-am invatat cate ceva despre vinuri si despre propriile papile gustative ne putem dezvolta in mod educat niste preferinte.

Astfel, este bine de stiut ca vinurile rosii sunt intr-o paleta larga - de la usoare pana la grele, complicate. Acestea din urma, daca mai au si ceva ani "in spate" au nevoie de decantare - aerare.

Vinurile seci ascund cel mai greu defectele si sunt potrivite ca insotitor al felurilor principale.

Sa nu confundati spumantele cu spumoasele. Gazul obtinut prin fermentare este mai elegant, bulele mai mici, vinul este festiv si mai pretios, in cazul primelor. Gradul de "dulce" este dat de licoarea de expeditie iar cel mai sec dintre spumante este extrabrutul, spune specialistul.

Conteaza desigur si vechimea vinului, dar trebuie retinut ca un vin vechi nu este neaparat si cel mai bun. Totusi, majoritatea vinurilor rosii tinute la barique (butoi din lemn), au o complexitate aromatica mai buna. Transferul substantelor din stejar este benefic, iar vinurile se "rotunjesc" foarte placut. Asadar, mentiunea "baricat" poate fi una care sa ajute consumatorul sau, daca nu agreeaza acest gust, una care sa il indrepte catre alte vinuri, mai spune Paduraru.

Si daca tot vorbeam de vechime, cautati vinuri albe si rose cat mai tinere, eventual de maxim doi ani vechime - veti avea o surpriza placuta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#sfaturi vin, #alegerea vinului, #soiuri vin, #reguli baza vin, #cum aleg vinul , #Vinuri