Vrei sa daruiesti o sticla de vin? Afla cum trebuie sa faci asta. Interviu Catalin Paduraru

Sambata, 21 Ianuarie 2012, ora 00:00
10566 citiri
Vrei sa daruiesti o sticla de vin? Afla cum trebuie sa faci asta. Interviu Catalin Paduraru
Catalin Paduraru, expert in vinuri

Perioada sarbatorilor a trecut, dar asta nu inseamna ca a trecut si perioada in care facem cadouri. O sticla de vin este ideea perfecta pentru multe situatii, atat timp cat stim cum sa o daruim.

"E important si nivelul receptorului", aminteste totusi Catalin Paduraru, specialist in vinuri si cunoscut somelier. Daca persoana careia ii daruiesti sticla de vin cunoaste domeniul, atunci sortimentul va fi apreciat cu atat mai mult. Somelierul, care este cunoscut si pentru contactul sau cu fanii, mai ales prin intermediul paginii sale de Facebook, a acordat un interviu in exclusivitate pentru Business 24.

Ocaziile de a oferi o sticla de vin in dar sunt multiple, iar fiecareia se preteaza un alt tip de vin. Ce fel de vin considerati ca s-ar potrivi persoanelor din viata noastra?

E important si nivelul "receptorului". Degeaba seful primeste o sticla de vin bun, daca el nu o poate aprecia. In mod ideal, pentru sef - un vin premium, clasic, cu un pret peste medie, daca se poate un vin "serios", rosu, corpolent, de 3-4 ani vechime, cotat international.

Partenerilor de afaceri: daca sunt straini - unul dintre cele mai bune vinuri romanesti, daca sunt romani din alta zona geografica, le oferim un vin care sa fie reprezentativ pentru zona noastra (sau cea mai apropiata zona viticola).

Dar, atentie! Nu un vin despre care credem doar noi ca e "cel mai bun" pentru ca l-am baut cu prietenii, ci unul care sa se ridice la nivelul de reprezentare cerut de protocol.

Colegilor, prietenilor, sotiei - vinuri care sa le faca placere, noutati, vinuri pe care sa le bem impreuna. Daca unui prieten ii place vinul dulce, il putem "ajuta" cu un vin sec, dar aromat (poate va intelege mesajul).

Pentru "partenerul de viata", este foarte important ca vinul sa evoce ceva prin anul de productie, provenienta, semnele prezentarii.

Care este vinul dumneavoastra preferat?

Am facut un calcul: degust de placere un titlu pe zi. Din obligatie profesionala, cred ca ies la o medie de trei pe zi. Mai sunt degustarile oficiale, concursurile, expozitiile internationale, sesiunile de clasare, intrunirile ADAR, cu 30-50 vinuri pe zi.

In vacanta, e clar... nu ma odihnesc. La atatea vinuri, am devenit putin sofisticat, recunosc. Sunt dependent de stare, de locul in care ma aflu, de cat timp am la dispozitie. Totusi, am niste constante: Champagne, rose-uri, rosii "grele".

Printre ele, vinurile albe f. tinere, de oriunde din lume, vinurile cu aciditate mare, vinurile alsaciene, toscane, Shiraz-ul australian... ma opresc. Toate vinurile bune.

Ce brand ati alege inaintea oricarui altul?

"Brandul" e ca o consecinta la vinuri. In pietele mature, se aseaza pe vinurile valoroase. Catre asta tindem si noi. In cazul meu, cam stiu cotele, dar nu ma opresc niciodata sa incerc, sa acord cec-uri in alb, sa pun pariuri pentru viitorul anumitor vinuri.

Dezamagirile nu ma fac sa raman doar la anumite vinuri. Imi displace sintagma: "eu nu beau decat vinul X". Fara menajamente, e o prostie! Exista o lucrare celebra: "1001 vinuri de incercat pe timpul vietii" (e o reformulare proprie, mai optimista, la "1001 wines you must taste before you die"). Asta da o masura la cat e de... lucru!

Cele mai scumpe sticle de vin ating preturi de mii de euro. Ati investi intr-un astfel de capriciu?

Daca as avea milioane de euro, m-as bucura frecvent de vinuri de sute de euro sticla si, probabil, as cumpara cateva la trei zerouri, pentru ca exista valori certe in aceasta zona de pret. Totusi, profesionist fiind, daca m-ar apuca febra colectionarii, as sti sa gasesc sticlele valoroase la timp, cand sunt inca accesibile.

In prezent, cred ca pentru un (de)gust(ator) chiar educat un vin de peste 500 euro sticla trebuie sa fie un eveniment, eventual partajat cu alti iubitori ai vinurilor, pentru bucuria gustului si pentru... impartirea cheltuielilor! Fara nicio gluma, cred ca un vin de 100 de euro la magazine specializate e un pret la care poti gasi vinuri fabuloase, dar - atentie - si ratari.

Inainte de a sari la acest prag, se pune o intrebare de bun simt: Au fost degustate chiar toate vinurile de la 10 la 50 de euro?

Este vinul mai scump, cu adevarat mai bun sau cumparatorul plateste brandul?

Cumparatorii au mai multe criterii de alegere. Unii se bazeaza pe informatie, altii pe popularitate. E ca la carti, muzica. Sunt si romane siropoase si manele cu mare priza la public. Din punctul meu de vedere cantitatea, "audienta", n-a insemnat un indiciu calitativ. Merita stiut ca nu exista minuni, vinuri de "doi lei" care sa fie exceptionale, desi ne intalnim atat de des cu entuziasmul celor care cred ca au gasit Chilipirul.

Merita investitia intr-o afacere cu vinuri?

Pentru raspunsul la aceasta intrebare ar trebui sa intocmesc factura. Da, cu conditia de a sti ce, de ce, unde, de unde, incotro, cand, cum. Am vazut in doua decenii de cariera giganti ai altor ramuri economice care au derapat lamentabil, iar cursa continua.

Credeti ca supermarket-urile au "omorat" vanzatorii independenti de vinuri, sau se vor intoarce romanii catre acestia, in cele din urma?

Vvanzatorii independenti nu au nicio sansa daca se aseaza pe acelasi palier cu supermarket-ul si afiseaza aceeasi oferta. Logica economica a supermarket-ului este una care se sustine pe elemente imposibil de strans laolalta de catre micul operator.

Plasarea intr-o nisa, alegerea cu grija a vinurilor, eventual din loturi mici (neinteresante pentru "marile suprafete"), descoperirea unor teme speciale (nu stiu, de exemplu: Vinuri din Noua Europa - Romania, Ungaria, Bulgaria, Croatia, Slovenia, Serbia, poate chiar Georgia, etc, etc) - ar putea fi un drum sanatos.

#cadouri vin, #vinuri scumpe, #vinuri romanesti, #interviu catalin paduraru , #Oenologie