Alegerile din Grecia au declansat panica: Bancile s-au confruntat cu retrageri masive

Vineri, 29 Iunie 2012, ora 18:15
3370 citiri
Alegerile din Grecia au declansat panica: Bancile s-au confruntat cu retrageri masive

Alegerile din Grecia au declansat panica in randul populatiei. De teama unei victorii a dreptei stangi, grecii au retras si cate 800 milioane de euro pe zi, in decursul lunii mai: in total, 5% din valoarea depozitelor detinute de banci, potrivit BCE.

Speculatiile privind posibilitatea iesirii Greciei din zona euro si a reintroducerii drahmei au fost cele mai intense in mai, cand partidele care se opuneau respectarii acordurilor cu UE si FMI urcau in sondajele de opinie.

Se pare ca spiritele s-au mai calmat abia in ultimele zile ale lunii, cand bancherii au dat asigurari ca populatia a inceput sa aduca la banci o parte din banii depozitati acasa.

Depozitele au scazut cu 5% in mai

Dupa o crestere usoara in precedentele doua luni, depozitele sectorului privat in bancile din Grecia au scazut cu aproape 5% in mai, arata datele publicate vineri de Banca Centrala Europeana. Luna trecuta, depozitele au scazut la 163 miliarde de euro, cel mai redus nivel din ultimii sase ani si la aproximativ o treime sub nivelul record inregistrat in decembrie 2009.

"Declinul depozitelor va fi afectat de mesajele care vin din Grecia si din zona euro referitoare la statutul Greciei in zona euro. Ratele dobanzilor platite de bancile din Grecia sunt destul de ridicate, deci este atractiv sa depui bani, dar daca va exista riscul iesirii Greciei din zona euro, este logic ca banii vor fi scosi din sistemul bancar elen", a explicat economistul Michalis Florentiades de la Hellenic Bank din Cipru.

Depozitele au scazut in Spania cu 2% in mai

Si in Spania depozitele sectorului privat in banci au scazut luna trecuta cu 2%, ajungand la cel mai redus nivel din octombrie 2008, arata datele publicate vineri de Banca Centrala Europeana.

Dar Banca Spaniei a dat asigurari ca scaderea de 25 miliarde de euro a fost cauzata de reclasificarea unor depozite detinute de institutiile financiare. Fara aceasta reclasificare, declinul ar fi de doar sase miliarde de euro, sustine Banca Centrala a Spaniei.

In total, de la debutul crizei datoriilor suverane in 2010 si pana in prezent, bancile grecesti au pierdut depozite in valoare de aproximativ 72 miliarde de euro, sau 30% din depozitele bancare. Numai anul trecut, primele cinci banci grecesti au pierdut depozite in valoare de 37 miliarde de euro, dintre care 12 miliarde de euro au fost retrase de la EFG Eurobank si cate 8-9 miliarde de euro de la fiecare din primele trei mari banci elene: National Bank of Greece, Piraeus si Alpha Bank.

Bancherii greci s-au declarat optimisti ca banii vor continua sa revina in banci in lunile urmatoare, pe fondul imbunatatirii situatiei in Grecia.

Principalele banci din Grecia sunt prezente si pe piata din Romania: National Bank of Greece (NBG) este actionar majoritar la Banca Romaneasca, EFG Eurobank controleaza Bancpost, alaturi de Alpha Bank, Piraeus Bank si ATE Bank (fosta Mindbank).

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#retrageri banci alegeri Grecia, #panica banci alegeri Grecia, #evolutie depozite Grecia mai, #evolutie depozite Spania mai , #Depozite valuta