Bancile din Europa se confrunta cu retrageri masive. Moneda euro, destabilizata

Miercuri, 19 Septembrie 2012, ora 12:35
3121 citiri
Bancile din Europa se confrunta cu retrageri masive. Moneda euro, destabilizata

Ritmul de retragere al depozitelor bancare s-a accelerat puternic in ultimul an in cele patru tari cu probleme economice majore: Spania, Portugalia, Irlanda si Grecia. Consecintele sunt periclitarea cresterii economice si subminarea sistemului financiar european care asigura stabilitatea euro.

Totalul depozitelor desfiintate in perioada august 2011 - iulie 2012 din cele patru tari se ridica la 326 miliarde de euro. Potrivit Bloomberg, o suma asemanatoare, mai exact 300 miliarde de euro, s-a regasit in cresterea disponibilitatii financiare a creditorilor din cele sapte state europene, principali creditori din zona euro, in special Franta si Germania.

Concret, acest fapt duce la fragmentarea sistemului de credit si segmentarea sistemului bancar pe doua nivele, blocand politicile propuse de Banca Centrala Europeana in acest al treilea an al crizei datoriilor suverane.

Retragerile de depozite cresc rata dobanzii

Ritmul retragerilor a crescut puternic in acest an. In Spania, nivelul depozitelor a scazut cu sapte procente in prima jumatate a acestui an, dupa ce in al doilea semestru al lui 2011 au scazut cu patru procente. In Portugalia, declinul economiilor s-a accelerat cu sase procente de la 1%, iar in Irlanda cu zece procente, dupa ce anterior nivelul de economisire se pastrase constant.

Mai mult, finantarea accesata de aceste tari de la BCE este considerata din punct de vedere contabil tot depozit. Acest fapt inseamna ca ritmul real de scadere al depozitelor a fost chiar mai accelerat, in Grecia ajungandu-se la un nivel de chiar 19%.

Toate acestea s-au concretizat in cresterea ratei dobanzii: bancile trebuie sa pastreaza mai mult pentru pastrarea depozitelor, ceea ce se reflecta in costuri mai mari la creditare. Astfel, rata dobanzii la creditele acordate companiilor ajunge la peste 7% in Grecia, 6,5% in Spania si 6,2% in Italia, comparativ cu un nivel de 4% in Germania, Franta sau Olanda. Iar impactul situatiei se resimte si asupra randamentului obligatiunilor emise de aceste tari, toate ducand la un cerc vicios din care economiile europene grav afectate pot iesi cu greu.

O posibila solutie poate fi posibila uniune bancara, dar discutiile pe acest subiect sunt inca aprinse, Germania si Olanda fiind retinute in plasarea tuturor bancilor sub supravegherea BCE, in urma sumelor uriase cheltuite pentru salvarile din ultimii ani, relateaza Bloomberg. Guvernele Suediei si Poloniei se opun si ele, considerand ca aceasta uniune bancara nu sprijina interesele tarilor lor.

#retrageri masive depozite, #depozite banci europene, #retrageri depozite Europa, #dobanda depozite , #Depozite la termen