Cat pierzi daca tii banii la bancile din Romania. Vezi ce dobanzi practica alte tari europene

Luni, 10 Iunie 2013, ora 10:12
11068 citiri
Cat pierzi daca tii banii la bancile din Romania. Vezi ce dobanzi practica alte tari europene

Dobanzile bancare au atins in aprilie minimul ultimilor sase ani, de cand BNR ofera statistici. Nivelul, corelat cu cea mai ridicata rata a inflatiei din UE, cu impozitul de 16% si cu comisioanele bancare, nu ofera deponentilor nicio sansa la castiguri.

Romania era in aprilie tara din blocul comunitar cu cea mai ridicata dobanda de referinta (5,25%), dar si cu cea mai mare rata a inflatiei (5,29%). Desi nivelul dobanzilor la depozitele noi, pe 12 luni, in moneda nationala este mai ridicat decat in alte state (5,72% in Romania, fata de 1,5% in Polonia), deponentii nu beneficiaza de castiguri reale.

Castigul real pentru un depozit constituit pe un an se limiteaza la 0,5% din suma (aproximativ a zecea parte din dobanda bancara), insa dupa aplicarea impozitului pe venit, de 16%, deponentul bancar pleaca acasa cu o suma care valoreaza mai putin decat atunci cand a depus-o, fara sa luam in calcul comisioanele bancare.

Mai exact, la un depozit de 100 de lei, banca adauga la finalul anului 5,72 de lei, din care se scade impozitul pe venit, in valoare de 0,9 lei. Dupa aplicarea comisoanelor bancare, deponentul incaseaza un castig mai mic de 4,8 lei, suma care nu acopera deprecierea celor 100 de lei, in aceasta perioada.

"Este semnul unei economii care nu este foarte functionala. Pe de alta parte, cred ca este vorba si despre lipsa de cultura financiara. Populatia, intr-o masura covarsitoare, isi depoziteaza banii la banca pentru ca nu sunt populare alte forme de plasament, mai rentabile. Bancile profita de lipsa de concurenta, in conditiile in care in Polonia, spre exemplu, bursa este imensa comparativ cu a noastra", este de parere Radu Ciofu, analist financiar.

Cat incaseaza vecinii

Castigurile din dobanzile la depozite sunt scazute in toata Uniunea Europeana, avand in vedere dificultatile cu care se confrunta mediul financiar.

Zona euro a inregistrat o rata a inflatiei de 1,2% in aprilie, iar dobanda medie pentru depozitele noi in euro a fost calculata la 2,33% in aceeasi perioada, potrivit statisticilor BCE.

Castigul real dupa scaderea inflatiei este de 0,63% ce inseamna un sfert din valoarea dobanzii bancare. Desi castigul este diminuat de inflatie, el permite totusi acoperirea costurilor unui depozit bancar.

Si in tarile din regiune, ponderea castigului este mai mare decat in Romania. Spre exemplu, Polonia a inregistrat o rata a inflatiei de 1%, la o dobanda medie pentru depozitele in zloti polonezi de 1,5%. Castigul real al deponentilor se ridica, astfel, la aproximativ o treime din dobanda bancara.

Ce facem cu banii

Desi dobanzile practicate in Romania nu aduc profit, depozitele bancare sunt de preferat economiilor in cash, deoarece reduc din deprecierea monedei nationale. Totusi, pentru cei care doresc sa obtina profit din sumele pe care le detin, analistii recomanda investitiile in alte tipuri de plasamente:

"As opta pentru fondurile deschise de investitii, care ofera lichiditate si randamente ceva mai ridicate decat depozitele bancare si investitiile in actiuni, in special cele straine (companii din Germania, SUA si Franta, listate la BVB). Nu recomand in perioada urmatoare investitii cu lichiditate redusa (imobiliare de exemplu) si nici instrumente complexe pe pietele straine (derivate, titluri pe active fizice etc) care au o volatilitate ridicata si necesita un grad de cunoastere a instrumentelor financiare care nu este accesibil publicului larg din Romania", recomanda analistul financiar Dragos Cabat.

#dobanzi depozite, #castiguri depozite bancare, #depozite banci , #Dobanzi depozite