Seful Bancii Carpatica: In Romania au inceput sa intre bani datorita dobanzilor la depozite

Vineri, 17 Mai 2013, ora 10:28
2977 citiri
Seful Bancii Carpatica: In Romania au inceput sa intre bani datorita dobanzilor la depozite

In Romania au inceput sa intre bani datorita dobanzilor la depozite, iar acesti bani nu sunt neaparat de la clientii care au conexiuni cu Cipru, a declarat Johan Gabriels, CEO al Bancii Comerciale Carpatica (BCC).

"Aceste intrari de bani sunt incurajate atat de dobanzile atractive oferite pentru depozitele la termen in lei, dar si de dobanzile la euro mentinute artificial la un nivel ridicat", a explicat oficialul BCC, citat de Agerpres.

Ratele medii ale depozitelor la termen pentru persoane fizice (existente in sold) se ridicau in martie la 5,20%, maximul din acest an fiind atins in luna ianuarie, cu 5,30%. Titusi, in martie 2012, ele se ridicau la 6,09%. In cazul societatilor comerciale, dobanzile medii la depozite se situau la 4,71% in martie, de la 5,04% in aceeasi perioada a anului trecut.

In ceea ce priveste depozitele noi, rata medie a dobanzilor se ridica la 5,53% in martie, de la 5,68% in aceeasi luna din 2012. In schimb, cazul societatilor comerciale, rata a crescut la 4,73%, de la 4,55% in martie 2012, potrivit statisticilor BNR.

Cat despre taxarea depozitelor in Cipru, seful BCC mentioneaza ca masura a fost luata intr-o situatie speciala, care nu se pliaza pe situatia sistemului bancar romanesc.

"Romania este in prezent intr-o situatie economica incomparabil mai buna decat Cipru. De asemenea, sistemul bancar romanesc este mai solid decat cel cipriot. De aceea, in opinia mea, taxarea depozitelor nu ar fi o decizie buna. As prefera, in schimb, sa vad o reducere a taxelor si impozitelor pentru companiile care investesc in afacerile lor, stimuland astfel dezvoltarea intreprinderilor mici si mijlocii", a spus Gabriels.

Dobanzi mai mici la credite, in 2013

Seful BCC a precizat ca estimeaza o scadere a dobanzilor la credite, in acest an, pentru o aliniere a economiei Romaniei si a sistemului bancar cu cele ale majoritatii tarilor din Uniunea Europeana.

"Cererea de produse si servicii bancare este inca la un nivel scazut, iar majoritatea bancilor se concentreaza pe minimizarea pierderilor, pe strategii de reducere a activelor bilantiere si a provizioanelor", a explicat CEO-ul Bancii Comerciale Carpatica.

Banca Carpatica spera sa "fure" clientii bancilor care isi reduc activitatea

Potrivit acestuia, in 2013 BCC va atrage clienti si de la alte banci, in mod special de la cele care isi redefinesc strategia sau isi restrang activitatea.

"Carpatica a avut un prim trimestru bun in ceea ce priveste performanta financiara, inregistrand o crestere a profitului, precum si a creditelor noi acordate. Mai mult decat atat, am reusit sa asiguram continuitatea activitatii prin numirea unui nou director general. (...) Analizam strategia bancii si o adaptam nevoilor clientilor nostri. Doresc doar sa mentionez ca Banca Comerciala Carpatica nu este de vanzare", a explicat Gabriels.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#intrare bani Romania, #dobanzi depozite Romania, #depuneri bani banci Romania , #Dobanzi depozite