Economiile s-au dublat in 4 ani! Criza l-a transformat pe roman in Hagi Tudose

Marti, 24 Ianuarie 2012, ora 18:18
4914 citiri
Economiile s-au dublat in 4 ani! Criza l-a transformat pe roman in Hagi Tudose
Romanii, tot mai zgarciti

Cei trei-patru ani de criza ne-au transformat dintr-un popor de imprumutati in unul de avari. Banii tinuti de populatie in banci aproape ca s-au dublat in patru ani, ajungand pana la 115 miliarde de lei.

Bilantul anilor de criza arata o situatie ingrijoratoare aproape in toate aspectele, insa exista cel putin un domeniu in care romanii au facut progrese uimitoare.

Depozitele bancare ale populatiei au crescut de la 68,6 miliarde de lei, in februarie 2008, la 115 miliarde de lei, in decembrie 2011 (sumele includ si valoarea in lei a depozitelor in valuta), conform calculelor Business24 realizate pe baza datelor Bancii Nationale a Romaniei (BNR) si ale Fondului de Garantare a Depozitelor Bancare (FGDB).

Soldul total al depozilor la banci (persoane fizice, companii si institutii publice) era in noiembrie 2011 de 181,26 de miliarde de lei, in crestere cu 9,2 miliarde de lei fata de aceeasi luna a anului anterior. Cresterea era datorata in totalitate populatiei.

Depozitele populatiei aproape ca s-au dublat in ultimii patru ani, cresterea reala fiind insa ceva mai mica, daca luam in considerare factori precum evolutia inflatiei in aceasta perioada si devalorizarea euro. Moneda unica a valorat in medie 3,68 de lei, in 2008, valoarea sa din acest moment fiind de 4,34 lei, conform BNR.

"Chiar si asa, cresterea depozitelor populatiei este semnificativa. Explicatia este ca, in prima parte a acestei perioade, in anii 2008 si 2009, veniturile romanilor au continuat sa creasca, insa consumul a scazut dramatic. O parte din aceasta diferenta dintre banii castigati si cei cheltuiti a fost plasata in depozite la banci", a explicat pentru Business24 consultantul financiar Aurelian Dochia, care a fost in trecut director general al BRD si consultant pentru Banca Mondiala.

Intr-adevar, o crestere masiva a depozitelor s-a observat in primii doi ani de criza, urmata de o incetinire si de o revenire a avansului, in ultimele luni.

Aceasta evolutie a mers in paralel cu o scadere masiva a consumului, inca din primul an de criza, cand magazinele si-au vazut vanzarile injumatatite.

"Intotdeauna criza duce la cresterea economisirii, oamenii cautand o protectie financiara", mai spune Dochia.

Pe de alta parte, consultantul financiar Bogdan Baltazar considera ca dublarea depozitelor populatiei se datoreaza, in primul rand, cresterii increderii in banci.

"Este vorba de bani care, pana in 2008, erau tinuti la ciorap. Romanii au inceput sa-i scoata si sa-i puna in banca", a explicat acesta. "Pe de alta parte, criza financiara a sporit frica oamenilor legata de siguranta zilei de maine, ceea ce i-a facut sa nu mai cheltuiasca si sa economiseasca".

Baltazar este convins ca, per total, romanii au mai multi bani fizici acum decat la inceputul crizei, acesta fiind unul dintre paradoxurile acestui dezastru economic.

Ce urmeaza?

Din lipsa de fonduri primite de la bancile mama, institutiile financiare prezente in Romania sunt nevoie sa se finanteze prin instrumente locale. O urmare a acestei strategii este incercarea de a atrage cat mai multi bani de la populatie si companii prin cresterea dobanzilor la depozite. Acest factor, coroborat cu mediul macroeconomic turbulent, creaza mediul propice pentru continuarea acestui comportament de economisire.

"Economisirea este foarte sensibila la rata dobanzii. Au crescut depozitele si cand rata reala a dobanzii era negativa. Acum, cand inflatia este atat de mica, iar dobanzile cresc, este clar ca depozitelor vor creste", este de parere Dochia.

"Insa daca situatia economica a Romaniei se va indrepta, comportamentul oamenilor se va redresa si va exista un interes mai mare pentru consum si investitii", adauga acesta.

Pe de alta parte, Baltazar este mai sceptic in ceea ce priveste compania dusa de banci pentru atragerea de depozite din partea populatiei.

"Nu pot spune daca masurile luate de banci vor duce la o crestere a creditarii. Aceste masuri trebuie sa fie verificate in piata", spune consultantul financiar.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#depozit banca dobanda, #economisire bani depozit, #dobanda mare depozit, #metode economisire, #bogdan baltazar, #aurelian dochia , #Depozite persoane fizice