Unde sa ne tinem banii: Fonduri de investitii sau depozite bancare?

Marti, 19 Februarie 2013, ora 07:05
18695 citiri
Unde sa ne tinem banii: Fonduri de investitii sau depozite bancare?

Fondurile de investititii monetare si cele de obligatiuni ofera, de multe ori, randamente mai bune decat depozitele la termen, dar sunt si mai riscante, nefiind garantate de Fondul de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar.

Un aspect important pentru deponenti, mai ales in contextul in care criza a redus apetitul pentru risc. In aceste conditii, ce tipuri de plasamente sunt mai avantajoase?

In mod categoric, principalul avantaj al fondurilor de investitii il reprezinta randamentele mai mari, comparativ cu cele oferite de depozitele bancare, spun specialistii. "Fondurile de investitii dau randamente mai mari. Diferenta dintre randamentele oferite de fonduri si depozite bancare poate ajunge si la 1%, procent semnificativ, pentru o inflatie de 6%", spune analistul economic Dragos Cabat.

Castigul superior este compensat printr-un risc mai crescut, comparativ cu depozitele bancare. Cabat mai spune ca exista agentii de rating care sa evalueze fondurile de investitii, dar costurile sunt mari. "La volumele mici de obligatiuni, evaluarea devine scumpa", spune analistul.

Management profesionist, in spatele fondurilor de investitii

Un alt avantaj al fondurilor de investitii il reprezinta managementul profesionist care sta in spatele pietei, asa cum remarca Sorin Spoiala, reprezentant ING.

"Depozitele bancare nu ofera aceeasi performanta precum fondurile de investitii", mai spune oficialul ING, atragand atentia ca exista doua categorii principale de obligatiuni: suverane, cu un potential de crestere mai mic si corporative, cu un potential mult mai mare.

Obligatiunile suverane sunt cele emise de guvernele centrale, in timp ce obligatiunile corporative sunt cele emise de corporatii.

Atat reprezentantul ING, cat si analistul financiar mentioneaza ca investitorii cu un apetit de risc ridicat se pot orienta catre fondurile de investitii, care ofera un randament mai bun decat cel oferit de depozitele bancare. Acestea din urma ofera mai multa siguranta, pe termen lung, dar cu randamente mai mici.

Flexibilitate si diversitate

Parerea celor doi specialisti este impartasita si de Florin Irimin, director general adjunct Intercapital Invest, care mai enumera, printre avantajele fondurilor de investitii, flexibilitatea si diversitatea.

"Chiar daca depozitul are avantajul capitalului garantat, un fond de investitii are o limitare de expunere pe o banca de cel mult 20% si permite diversificarea intre banci", mentioneaza oficialul Intercapital Invest.

Acesta adauga faptul ca unele dintre marile fonduri mutuale prezente pe piata locala au fuzionat cu fondurile care ofera investitii in obligatiuni, motiv pentru care "permit facilitati de a plasa o parte din active pe termen mai lung".

Un investitor care vrea sa plaseze banii pe o perioada mai lunga se va orienta catre depozitele bancare, dar un investitor care cauta un profit rapid, pe termen scurt, cu siguranta ca va alege fondurile de investitii, in ciuda riscurilor putin mai mari, concluzioneaza Irimin.

Randament de peste 7%

Majoritatea fondurilor monetare sau de obligatiuni mari din piata au oferit, in ultimele 12 luni, un randament de peste 7% (mai mare de 5,88% dupa deducerea impozitului de 16% din castig), potrivit datelor centralizate pe fondinvestitii.ro.

BCR Obligatiuni a avut un randament de 7,73% in ultimele 12 luni, in timp ce Raiffeisen Ron Plus a avut un randament de 7,3%, iar BT Obligatiuni de 7%, pentru acelasi interval. Randamentele oferite de fondurile de investitii in obligatiuni sunt mai mari decat cele oferite de depozitele bancare, unde dobanda medie variaza intre 4% si 6%, pentru depozitele la termen, de 12 luni.

Pe fondul lipsei de lichiditati, dobanzile pentru depozitele in lei ale populatiei au urcat anul trecut la peste 7%, in timp ce bonificatiile pentru economiile in euro au trecut de 4%, dar aceasta situatie se va schimba, mai ales ca analistii au atras atentia, in repetate randuri, ca valorile oferite de bancile locale sunt "nejustificat de mari".

Randamentul mare oferit de fondurile de investitii in obligatiuni ramane principalul avantaj comparativ cu depozitele bancare, dar nu singurul. Flexibilitatea crescuta in ceea ce priveste posbilitatea retragerii banilor este un alt beneficiu demn de luat in considerare.

Investitorii pot retrage oricand banii, in cel mult trei zile, dupa ce au depus cererea, spre deosebire de cazul depozitelor bancare, unde se impune o anumita scadenta.

Pe de alta parte, fondurile de investitii au si cateva dezavantaje majore. Desi sumele sunt investite in instrumente financiare cu venit fix, sumele depuse in fonduri mutuale nu sunt garantate de catre Fondul de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar. Acesta garanteaza, insa, depozitele in limita a 100.000 de euro.

De asemenea, investitorii care au ales fondurile au intampinat neajunsuri administrative generate de procedura de declarare si virare a impozitului pe veniturile din vanzare unitatilor de fond. Venitul din investitii in unitati de fond trebuie declarat de fiecare client in parte, ceea ce presupune un drum in plus la Administratia Financiara.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#fonduri investitii obligatiuni, #depozite bancare investitii, #randament depozite bancare , #Dobanzi depozite