Își încalcă Lagarde mandatul? Șefa BCE, val de critici cu privire la declarațiile legate de tranziția verde a economiei

Joi, 28 Martie 2024, ora 14:20
0 citiri
Își încalcă Lagarde mandatul? Șefa BCE, val de critici cu privire la declarațiile legate de tranziția verde a economiei

Ultima postare publică făcută de Christine Lagarde pe rețelele sociale a declanșat un nou val de comentarii critice din partea europenilor.

Lagarde este acuzată că face declarații care îi exced mandatul la conducerea Băncii Centrale Europene – BCE, unde ar trebui să aibă ca preocupare de căpătâi stabilitatea prețurilor.

Chiar și angajații BCE s-au declarat nemulțumiți, într-un sondaj intern, că Lagarde, fostă șefă a FMI, este o președintă ”autocratică”, cu agendă „woke”, nepotrivită pentru a conduce zona euro, scria presa europeană în ianuarie.

Critici la nivel înalt

În ultimii ani, Lagarde a fost criticată la scenă deschisă inclusiv de mai mulți șefi de guverne din Uniunea Europeană, cu privire la politica monetară a Băncii Centrale Europene.

Trebuie amintit că, pe fondul inflației care a crescut exploziv la nivel mondial, BCE a fost banca centrală majoră care a ridicat ultima, cu o întârziere de de jumătate de an, dobânda de politică monetară.

Ulterior BCE a ”recuperat” cu cea mai agresivă creștere de dobânzi din istorie, care practic a aruncat economia zonei euro în pragul recesiunii, confruntându-se cu mai multe trimestre consecutive în care evoluția economică a fost aproape de zero.

În contextul dobânzilor ajunse la valori maxime istorice în zona euro, Christine Lagarde a insistat în mod repetat în ultima perioadă că BCE va face ”tot ce este necesar” pentru a reduce inflația, adică nu se va grăbi să reducă dobânda de politică monetară.

Tranziția verde crește inflația

Însă la fel de insistent vorbesc declarațiile publice ale șefei BCE despre lupta cu schimbările climatice și despre necesitatea tranziției verzi a economiei europene.

Doar că reformele privind decarbonatarea au un puternic caracter inflaționist, prin costurile majore pe care le implică, așa că multă lume o întreabă deschis, în comentariile de pe platformele sociale, pe Christine Lagarde: Când este sinceră?

Când insistă pe mandatul BCE privind stabilitatea prețurilor în zona euro și declară că ține dobânzile ridicate pentru a împiedica un reviriment al inflației sau atunci când militează pentru tranziția ecologică a economiei?

Comentarii negative pe internet

Ultima postare publicată pe LinkedIn, platforma de socializare axată pe afaceri și pe locuri de muncă, a primit de asemenea un val de critici.

În această postare, Lagarde arată că:

”Avem nevoie de un efort european comun pentru o tranziție verde de succes.

Este întotdeauna o plăcere să prezid Consiliul Consultativ pentru Climă și Mediu al Băncii Europene de Investiții (BEI) pentru a discuta despre munca depusă și pentru a ne întâlni cu președintele BEI, Nadia Calviño, și cu vicepreședintele Ambroise Fayolle”.

Ea este acuzată că își depășește mandatul de președinte al BCE și pledează public pentru anumite politici fără a avea acordul instituției pe care o reprezintă, lăsând politica monetară în plan secund pentru a se preocupa cu precădere de alte probleme, în afara sferei de activitate a instituției pe care o conduce.

Articol realizat in colaborare cu Risco.ro

...citeste mai departe despre "Își încalcă Lagarde mandatul? Șefa BCE, val de critici cu privire la declarațiile legate de tranziția verde a economiei" pe Ziare.com

Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Mai mulți analiști economici din Statele Unite trag un semnal de alarmă cu privire la performanța financiară reală a companiilor americane listate pe bursă. Ei susțin că practic nu a...
Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum intretine Romania inflatia? Aceasta este alimentata de o „super avalansa de tichete", precum cele pentru profesori, pentru mamici, pe langa cresterile de taxe din ultima perioada, potrivit...
#economie , #Stiri Macroeconomie