Cămin de stat sau privat versus chirie. Care e mai avantajos. Factorii de care trebuie să ții cont când faci alegerea

Miercuri, 17 August 2022, ora 22:25
813 citiri
Cămin de stat sau privat versus chirie. Care e mai avantajos. Factorii de care trebuie să ții cont când faci alegerea
FOTO: Unsplash.com

Pe 26 septembrie 2022 începe noul an universitar. Studenții încep să se gândească încă de pe acum unde să se mute: în cămin sau cu chirie.

Studenții care aleg chiria spun că își doresc să aibă parte de intimitate, iar cei care preferă căminul au nevoie de socializare și sunt influențați și de taxele mai mici.

Prețurile pentru un loc la un cămin de stat ajung la 400-500 de lei, iar la un cămin privat la 350, chiar 400 de euro. Chiria într-un apartament cu două camere ajunge și ea la 400 de euro, chiar și mai mult pentru zonele centrale.

Cazarea la cămin

Cazarea la cămin este opțiunea cea mai potrivită pentru un buget restrâns, dar mulți studenți o aleg și pentru posibilitatea de a-și face prieteni noi și legături care pot dura o viață.

Mulți tineri își doresc să treacă prin experiența locuirii în cămin în anii de studenție datorită comunității care se formează acolo și pentru a face mai ușoară tranziția de la familie la locuit de unul singur.

Studenții pot alege să aplice pentru cămine în care vor sta câte patru în cameră, cu baie comună, dar și câte doi sau chiar singuri, cu baie la cameră.

Cum se face repartizarea la cămin

Repartizările se fac în funcție de medii, dar cei care nu reușesc să primească locul dorit mai pot aplica la redistribuiri. Există și opțiunea căminelor private, care urmăresc să ofere conditii de top și unde studenții au parte de camere de tip garsonieră, evenimente, spații de recreere și pază 24 de ore din 24.

Costuri cămin de stat versus cămin privat

Deși acestea costă mai mult, sunt mai avantajoase decât chiriile din marile orașe. Cazarea în căminele de stat costă între 100-500 de lei lunar, iar la cel private între 100-350 de euro pe lună.

Cei care doresc intimitate aleg chiria

Poți să te bucuri de intimitate dacă locuiești în chirie. Studenții care se mută cu chirie pot experimenta primul contact cu viața independentă mai ușor. Plata întreținerii și facturilor, păstrarea unei relații bune cu vecinii sau responsabilitatea de a găti și a face curat sunt câteva dintre aspectele care îi ajută să înceapă un nou stil de viață independent.

Studenții care locuiesc cu chirie și împart apartamentele cu alți prieteni își creează condiții proprii acasă și se pot retrage oricând în camera lor.

Pentru cei care locuiesc, de exemplu, în Cluj-Napoca, chiria într-un a ...citeste mai departe despre "Cămin de stat sau privat versus chirie. Care e mai avantajos. Factorii de care trebuie să ții cont când faci alegerea" pe Ziare.com

#studenti, #camin, #chirie, #preferinte, #an universitar , #Stiri Educatie